Alžirski gradovi strogo zabranili selfije i mobitele, a u njih možete ući isključivo u pratnji lokalnog vodiča

Gradovi u Alžiru u kojima su selfiji zabranjeni, kao i ulaz bez pratnje lokalca
piše Putni Kofer

Možda naizgled zaboravljena destinacija, ali svakako intrigantna i nevjerojatna, Alžir skriva bogatstva očuvana autohtonim načinom života koji se njeguje na rubovima pustinje, u dalekim pješčanim prostranstvima. Na sjeveru Sahare gdje se proteže veličanstven lanac planina ugnijezdilo se pet utvrđenih gradova doline M’Zab, poznatih pod zajedničkim imenom Pentapolis. Zbog svoje prepoznatljive kulture i arhitekture, prije 40 godina M’Zab je uvršten na UNESCO-vu listu zaštićene baštine. Danas ovdje možete ući samo u pratnji lokalnog vodiča, a selfiji i mobiteli su strogo zabranjeni!

JEDINSTVENI NAČIN ŽIVOTA U IZOLIRANOJ PUSTINJSKOJ OAZI

Gradove doline M’Zab u kojima živi više od 360.000 stanovnika osnovao je polunomadski narod Mozambiti u davnom 11. stoljeću. Pet utvrđenih ljepotana čine Pentapolis su El Atteuf, najstariji te osnovan 1012. godine, prekrasna Melika, sanjiva Bounouara, sveti grad Beni Isguen te Ghardaia, glavno naselje i komercijalno središte čitave doline. Jednostavna, funkcionalna i savršeno prilagođena okolišu, arhitektura M’Zaba je zamišljena tako da pogoduje svakodnevici, strukturi i potrebama obitelji koje tu žive. Budući da je jedinstvena i prepoznatljiva upravo za ovu regiju, često je inspiracija za izgradnju mnogih modernih predgrađa diljem svijeta.

Pentapolis je u svakom segmentu zadržao gotovo sve elemente jedinstvenog načina života još od davnog 11. stoljeća, a to je istovremeno očuvalo njegovo specifično društveno okruženje, kulturno naslijeđe i neponovljivu arhitekturu prilagođenu surovoj prirodi. Tako se do danas vanjski zidovi kuća boje u prepoznatljivo plavo, kako bi prostor zadržao svježinu te odvratio naporne komarce. Nije samo plava boja ono što građevine M’Zab doline izdvaja od svih ostalih, već i tipičan način izgradnje koji razglednice iz ovog kraja čini neodoljivo privlačnima. 

SVETE GRAĐEVINE U CENTRU SVEGA

Ulice i gradski pejzaž utvrđenih gradova čine prepoznatljive citadele okružene snažnim zidinama, a cijelom slikom dominiraju veličanstvene džamije. Zvuk koji dopire s njihovih elegantnih minareta odzvanja čitavim mjestom i vjernike zove na molitvu. Te su građevine zapravo zamišljene kao utvrde koje su bile zadnji bastioni otpora u povijesnim epizodama osvajačkih pohoda, ali i glavna skladišta sjemenja i oružja.

Bajkovito francusko selo smješteno na stijeni odmah ćete poželjeti posjetiti

Oko svetih građevina nalaze se kružno nanizane kuće koje se na kraju sljubljuju s bedemima. Svaka od njih napravljena je od pravocrtnih prostorija kako bi simbolički prikazivale i svakodnevno podsjećale na društvenu jednakost koja je temelj obiteljske strukture. Tako su mještani od davne povijesti gradili društvene i intimne odnose, a ta je tradicija još uvijek živa.

U OVIH PET GRADOVA SMIJETE UĆI SAMO U PRATNJI LOKALNOG VODIČA

Svakodnevica u ovim povijesnim utvrđenim naseljima nije se puno promijenila, iako je dolazak električne energije 1950-ih godina itekako bio revolucionaran. Lokalno stanovništvo je toliko posvećeno očuvanju starosjedilačkog načina života te autentičnih građevina da svi posjetitelji, uključujući i Alžirce, u pet gradova smiju ući samo u pratnji lokalnog vodiča.

Mračni turizam: Poznata mjesta katastrofe koja su postala mamac za turiste

Štoviše, mještani to ne doživljavaju kao ograničenje, već kao dužnost da zaštite ove gradove. Tako, primjerice, posjetitelji ne smiju ulaziti u naselje Beni Isguen niti se penjati na toranj do  poslijepodnevne molitve jer žene veći dio vremena provode kod kuće, u dvorištima visokih zidova koji pružaju privatnost. Na taj je način ženama osigurano da nesmetano provode dan na otvorenom, bez znatiželjnih pogleda. 

POSEBNA PRAVILA ZA TURISTE KOJI ĆE NAPOKON MOĆI ODMORITI OD SELFIJA I DRUŠTVENIH MREŽA

Ovdje nećete pronaći hotele, restorane ili kafiće. Posjetitelji mogu zaboraviti na luksuz modernih resorta i ekspresne posluge, ali zato mogu okusiti posebno i nezaboravno iskustvo te boraviti u domovima kod obitelji koje primaju turiste. Takvi autentični doživljaji nude se u oko 30 obiteljskih smještaja, s naravno, ograničenim brojem novopridošlih ukućana. Umjesto izrežiranih gastronomskih predstava u profinjenim restoranima, ovdje se u kućama domaćina jedu tradicionalna jela poput kus-kusa s mesom deve koje pripremaju žene za svoju vlastitu i novu proširenu obitelj.

Osim poštivanja kućnog reda i kulturnih običaja, svi posjetitelji se moraju pridržavati pravila ponašanja. Korištenje duhana je zbog vjerskih razloga bilo dugo zabranjeno u svim povijesnim centrima, a još neke od brojnih zabrana uključuju nošenje neprimjerene odjeće, upotrebu mobilnih telefona i snimanje selfija. Možda nekima zvuči rigorozno, ali nije li simbolična i doslovna izoliranost od ostatka svijeta pravi odmor za dušu i tijelo?

PODIJELI: