Jezero okovano „hramom“ od 5000 bijelih stupova i lukova neobično je čudo prirode i rezultat davne aktivnosti vulkana

Foto: Shutterstock
piše Putni Kofer

Najneobičniji krajolik ponekad se skriva na najneočekivanijim mjestima, a jedno od njih je kalifornijsko jezero Crowley. Naime, na prvi pogled standardno, obično akumulacijsko jezero na svojoj istočnoj obali skriva pravo pravcato čudo – ‘hram’ sazdan od stupova i lukova koji je djelo najmoćnijeg graditelja na svijetu, prirode same. Oko pet tisuća neobičnih stupova sive, crvenkaste i narančaste boje niže se uz obalu jezera u grupacijama različitih veličina i oblika na površini od nekoliko četvornih kilometara te ponekad dosežu visinu od čak šest metara. Svi stupovi, ponekad ravni, ponekad ukrašeni ravnomjerno raspoređenim brazdama ili pak povijeni, povezani su prirodnim lukovima.

Regija na sjeveru traži od Europe: “Želimo da dan kod nas traje 26 sati! Tako ćemo privući nove stanovnike i promovirati svoj način života”

JEZERO CROWLEY POZNATO JE PO IZLOVU PASTRVE

Jezero Crowley, smješteno u okrugu Mono u saveznoj američkoj državi Kaliforniji, nastalo je 1941. godine izgradnjom 38-metara visoke brane Long Valley, i to na području poznatom pod imenom Long Valley Caldera. Riječ je o jednoj od najvećih svjetskih depresija koje su nastale urušavanjem površinskog sloja zemlje nakon pražnjenja komore s magmom tijekom vulkanske erupcije. Samo jezero danas je popularno među ribičima, pogotovo po izlovu pastrve, i njih tisuće redovito hrle na njegove obale, no prometnulo se, prvenstveno zbog neobičnih stjenovitih formacija koje krase njegovu obalu, i u sve traženiju turističku destinaciju.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli history and stories (@history_and_stories)

STUPOVI SU SE UKAZALI SVIJETU TEK 1940-IH

Neobični stupovi, od kojih su neki još uvijek djelomično zakopani u tlu, odnosno djelomično prekriveni vodom pa ponekad čak nalikuju, kažu neki, na fosilne ostatke kralježnice dinosaura, svijetu su se pokazali tek nakon završetka jezera. Dotad se za njihovo postojanje nije znalo. Naime, tek je voda novonastalog jezera, odnosno tek su tamošnji valovi počeli malo po malo ispirati obalu te odnositi sa sobom eroziji podložan materijal.

Kultni obrok koji je simbol hedonizma i okupljanja oko stola ima samo jedno pravilo: hrana mora biti ukusna, domaća i pripremljena s ljubavlju

Dugo vremena nakon toga, smatralo ih se tek neobičnim hirom prirode. No, 2015. godine kalifornijski su geolozi odlučili napokon dokučiti njihove tajne i saznati kako su točno nastali. Uzroke stupova podvrgnuli su svakakvim ispitivanjima i napokon došli do objašnjenja – stupovi su posljedica davne vulkanske aktivnosti.

VULKANSKE STIJENE NASTALE SU U NEVJEROJATNO JAKOJ ERUPCIJI PRIJE 760 TISUĆA GODINA

Prema njihovu objašnjenju, vulkanske stijene bogate silicijem nastale su tijekom kataklizmičke vulkanske erupcije prije 760 tisuća godina. Ta je erupcija bila, tvrde znanstvenici, čak 2000 puta jača od, primjerice, erupcije stratovulkana Mount Saint Helens 1980. godine, najubojitije erupcije vulkana u povijesti SAD-a (zahvaljujući kojoj se Mount Saint Helens ‘snizio’ s 2950 na 2550 metara). Nadalje, kažu, stupovi su produkt utjecanja hladne vode nastale otapanjem snijega u vrući vulkanski pepeo.

Kako je voda prodirala u pepeo stvarala je sićušne pukotine u još uvijek vrućem pepelu, a istovremeno je dolazilo do njenog vrenja te pojave pare koja pak se onda ponovno izdizala prema površini i stvarala konvencijske ćelije. Te su se ćelije kasnije ispunile mineralima koji su bili otporniji na eroziju od vulkanskog pepela koji ih je okruživao i kojeg je naposljetku i odnijela jezerska voda.

OVAJ PRIRODNI HRAM NIJE LAKO DOSTUPAN, A STUPOVI NISU VIDLJIVI CIJELE GODINE

Na sreću po same stjenovite formacije, koje su navodno prilično lomljive, ovaj prirodni hram nije baš lako dostupan. Potencijalni posjetitelji će se morati malo pomučiti da ga se domognu, pišu oni koji su ih posjetili. Jedna je opcija naravno brod, a druga makadamski put s pogonom na sva četiri ili pak šetnja. Kako kažu upućeni, staza do obale jezera nije pretjerano zahtjevna. Isto tako, stupovi nisu vidljivi tijekom cijele godine. Može ih se vidjeti kasno ujesen, tijekom zime i u rano proljeće. Ostatak godine razina vode je navodno previsoka. Što se tiče najboljeg doba dana za posjet, preporučuju se jutro ili pak zalazak sunca, odnosno suton.

PODIJELI ČLANAK