Kako i zašto je izgrađen impresivni Amfiteatar u Puli, najveći spomenik antičkog graditeljstva u Hrvatskoj

Kada je sagrađena pulska arena, impresivna antička građevina
Foto: Unsplash
piše Putni Kofer

Amfiteatar u Puli ili pulska Arena jedan je od najpoznatijih i najznačajnijih svjetskih amfiteatara. Po veličini zauzima 6. mjesto među rimskim amfiteatrima na svijetu te je jedini primjerak čija su sva tri arhitektonska reda u potpunosti očuvana. Sama njegova gradnja se odvijala u nekoliko faza, no još uvijek nije u potpunosti poznato zašto su Rimljani u Puli gradili ovu impresivnu građevinu. Kada je sagrađena pulska Arena, koliko je stara i što kaže legenda o njenom nastanku, saznajte u nastavku.

PREMA LEGENDI, PULSKU ARENU JE DAO SAGRADITI CAR VESPAZIJAN U ČAST SVOJOJ LJUBAVNICI

Pulska Arena je građena u prvom stoljeću, u vrijeme vladavine cara Vespazijana. Istovremeno se gradila najveća i danas najpoznatija građevina takve vrste u svijetu – Koloseumom u Rimu. Jedna od legendi kaže kako je car Tit Flavije Vespazijan u čast svojoj ljubavnici iz Pule dao dovršiti gradnju velebne konstrukcije. Vespazijanova miljenica Antonija Cenida bila je robinja pa potom oslobođenica, a u narodu je uvijek ostavljala dojam kao izrazito energična i inteligentna žena. Uvijek svjesna svog dobrog i atraktivnog izgleda, elegantna Antonija uspjela je nagovoriti cara da je njezina ljepota dostojna jedne ovakve građevine.

Zahvaljujući ovoj ljubavnoj priči, Amfiteatar u Puli danas se stavlja uz bok Koloseju u Rimu, Areni u Veroni, amfiteatrima u Pompejima, Nimesu i Arlesu u Francuskoj i El Džemu u Tunisu te se ubraja među najljepša otvorena kina na svijetu. S obzirom na to da se radi o najvećem i najsačuvanijem spomeniku antičkog graditeljstva u Hrvatskoj, ponekad je teško i zamisliti da su se nekada u areni održavale igre u kojoj su se borili do smrti i ljudi i životinje.

Ovisni o poslu: metropole koje ne silaze s ljestvica najradišnijih gradova na svijetu

Kolika je važnost najpoznatije rimske znamenitosti najbolje govori citat Bede Časnog: “Dok Kolosej stoji, stajat će i Rim; kada Kolosej padne, past će i Rim; kada padne Rim, past će i svijet!”

DANAS SE PULSKA ARENA KORISTI ZA LJETNE PRIREDBE – FILMSKI FESTIVAL, OPERNA SEZONA, KONJIČKI FESTIVAL, KONCERTI…

Najpoznatiji istarski spomenik svakog se ljeta pretvara u pravu industriju zabave. Pulska Arena je danas jedan od najljepših koncertnih prostora na svijetu. U njoj su nastupali vrhunski izvođači poput Eltona Johna, Leonarda Cohena, Luciana Pavarottija, Norah Jones i Davida Gilmoura.

Uz brojne koncerte domaćih i svjetskih zvijezda, jedna od najuzbudljivijih stvari koje možete raditi u Puli jest svjedočiti čuvenom filmskom festivalu koji se u drevnoj areni odvija svake godine od lipnja do kolovoza. Pokrenut 1954. godine kao središnji festival jugoslavenskog filma, Pulski filmski festival danas je jedan od najstarijih kontinuiranih filmskih festivala u Europi i svijetu.

Ako pak kojim slučajem propustite ovaj veliki događaj, Pulsku Arenu možete posjetiti tijekom Spectavle Antiqve, tjednih događaja koji rekreiraju povijesne gladijatorske bitke.

Ta prelijepa, ranjena Ukrajina: upoznajte atrakcije i znamenitosti kojima se ova zemlja iznimno ponosi

Zanima vas što sve posjetiti u Puli? Provjerite naše preporuke

Najveći grad u Istri nije i administrativno središte najvećeg hrvatskog poluotoka – to je Pazin. No, bez obzira na taj birokratski detalj mnogi baš Pulu smatraju jednim od najpoznatijih i najljepših istarskih gradova. Pula je dom nevjerojatne arhitekture, a među povijesnim građevinama najpoznatija je pulska Arena. Od nje počinje svako razgledavanje, no svakako ona nije jedino što ovaj prekrasni grad ima za ponuditi svojim posjetiteljima! Evo što sve posjetiti u Puli, gradiću koji će vas osvojiti na prvi pogled!

PODIJELI: