Grad Pula

Vodič kroz Pulu

Najveći grad u Istri nije i administrativno središte najvećeg hrvatskog poluotoka – to je Pazin. No, bez obzira na taj birokratski detalj mnogi baš Pulu smatraju jednim od najpoznatijih i najljepših istarskih gradova. Pula je dom nevjerojatne arhitekture, a među povijesnim građevinama najpoznatija je pulska Arena. Od nje počinje svako razgledavanje, no svakako ona nije jedino što ovaj prekrasni grad ima za ponuditi svojim posjetiteljima!
1

ŠTO POSJETITI U PULI? UPOZNAJ GRAD KROZ PRIČE OČUVANIH ZNAMENITOSTI

Amfiteatar u Puli šesti je najveći po veličini na svijetu, a sagrađen je u doba vladavine cara Vespazijana, u 1. stoljeću poslije Krista – istovremeno kad i slavni Koloseum u Rimu. Kada je Arena izgrađena služila je za borbe gladijatora, a danas se u njoj održavaju koncerti, filmske projekcije, pa čak jednom prilikom i hokejaške utakmice. I danas se ljeti, za zabavu turista, održavaju borbe gladijatora, odnosno predstave koje pokazuju kako je stvarnost Arene izgledala nekad. Arena se može razgledati svaki dan u godini osim na samu Novu godinu, 1. siječnja, ulaznica za odrasle stoji 70 kuna, a za djecu 30.

Emilio je "šaptač pticama", spašava ih, liječi i o njima brine: "Ovaj posao te uči kako živjeti s divljinom, a pritom na nju imati minimalan utjecaj"

Nije samo amfiteatar vrijedna rimska ostavština u Puli. Prošetajte centrom i na svakom ćete koraku naići na kamenog svjedoka tog vremena. Tu je Augustov hram i forum, Slavoluk Sergijevaca, Herkulova i Dvojna vrata te još pregršt mjesta koja vrijedi posjetiti.

Forum, središnji trg antičke i srednjovjekovne Pule nalazi se u podnožju gradskog brežuljka, na zapadnoj strani grada, uz obalu. Za njegovu gradnju u I stoljeću prije Krista, nasipana je obala kako bi se dobilo više prostora, a na njemu su se nalazile sve važne gradske institucije.

2

TURISTIČKI AUTOBUS – UVIJEK DOBRA IDEJA

Ako želite malu pomoć, “šalabahter” pri razgledavanju, nije loša ideja ukrcati se za turistički autobus koji tijekom sezone kreće ispred Arene, a koji prolazi pored svih važnih gradskih lokacija, od koje neke nisu uvijek nadohvat ruke. Proći ćete tako pored Mornaričkog groblja na Stoji, vidjeti galeriju Sveta Srca na De Villeovu usponu, kaštele, podzemne tunele i o svemu čuti priču na audio vodiču. To je dobra baza da se snađete u prostoru i odlučite što od svega želite pobliže upoznati.

Nedaleko od Zagreba pronašli smo izletište u kojem hrana ima okus kao iz bakine kuhinje, okruženo je zelenim brežuljcima i mirom sela i prirode
3

ČUVENE DIZALICE KOJE MIJENJAJU BOJE

Jedna od atrakcija za turiste, koja je brojnim mještanima bolni podsjetnik na propalu industriju, su velike svjetleće dizalice, smještene u pulskom zaljevu na otočiću Uljanik. Dizalice navečer mijenjaju boje, a mogu promijeniti čak 16 tisuća različitih kombinacija. Preko godina svijetle do 22 sata, a u srcu ljetne sezone i do ponoći.

4

BOGATA KULTURNA BAŠTINA

U Puli se nalazi i niz kulturnih institucije, od Istarskog narodnog kazališta do brojnih muzeja. Jedan od najzanimljivijih je Povijesni i pomorski muzej Istre koji se smjestio na najvišem brežuljku u Puli, između mora i brežuljaka Arena, Zaro i Sv. Mihovil. Muzej čuva dio nacionalne i društvene baštine od srednjeg vijeka do danas, od oružja, znamenja, starih nautičkih karata…

5

MUZEJ SVAKODNEVICE I DOBRIH USPOMENA

Jedan potpuno drugačiji muzej smjestio se nadomak Arene. Radi se o Memo muzeji – muzeju svakodnevice i dobrih uspomena. Na interaktivan i multimedijalni način u njemu se prikazuje život od početka pedesetih do kraja osamdesetih godina prošlog stoljeća. Priču priča zamišljena četveročlana obitelj. Čini to kroz osam cjelina — autoindustrija, film, glazba, gastronomija, školstvo, moda, dječje igre i život u stanu. Ulaznica stoji 40 kuna, a za djecu i student je 20 kuna.

6

PRIJEDLOG JEDNODNEVNOG IZLETA: NACIONALNI PARK BRIJUNI

Iako formalno ne spada pod Pulu, posjet ovom kraju bi bio nepotpun bez izleta u Nacionalni park Brijuni. Od Pule su udaljeni samo 6 kilometara, a brod vozi svakodnevno iz Fažane. Brijunsko otočje čine dva velika otoka (Veliki i Mali Brijun) i 12 manjih otočića. Poznati su po blagoj klimi, s mnogo sunca, bujnoj vegetaciji, parkovima i perivojima, arheološkim nalazištima i životinjama koje ovdje žive još otkako ih je Tito dao dovesti kako bi se pravio važan pred državnicima koji su ga na Brijunima posjećivali. Cijena ulaznice stoji 230 kuna u srcu ljetne sezone, 190 kuna u predsezoni i postsezoni te 160 kuna u zimskim mjesecima.

SAZNAJ VIŠE: Što posjetiti na Brijunima

7

TRADICIONALNI ISTARSKI SPECIJALITETI: GDJE DOBRO JESTI U PULI I OKOLICI?

Kao i cijela Istra, i Pula je grad fantastične hrane, vrhunskih vina i maslinovog ulja. Ovdje kušajte tradicionalne istarske specijalitete: maneštru, fuže s tartufima, jela od ribe i plodova mora, specijalitete od boškarina, autohtonog istarskog goveda… Batelina, jedan od najboljih ribljih restorana u Hrvatskoj chefa Davida Skoke nalazi se u Banjolama, u neposrednoj blizini Pule, i danima ranije treba rezervirati stol – napravite to, isplati se. U gradu za lokalnu kuhinju potražite konobe Ribarska koliba i Boccaporta, restorane Oasi i Milan… Što god probali, u Puli ćete uživati.