Pag – otok sira, čipke, soli i više od 20 kilometara šljunčanih i pješčanih plaža

Najljepša mjesta na otoku Pagu
piše Lara Žučko

Pag je jedan od najposjećenijih otoka na cijelom Jadranu, a svoju popularnost duguje prepoznatljivom krajoliku i prirodnom ambijentu koji kao da su s nekog drugog svijeta. Skrivene uvale, tisuću godina stare masline, tradicija proizvodnje sira i paška čipka samo su neki od aduta ovog prekrasnog otoka koji u sebi nosi cijelo vrelo povijesti, a zbog svoje sličnosti s Mjesecom i dozu mistike. Upoznajte neodoljiva mjesta na otoku Pagu i stavite ovu destinaciju na sam vrh svoje liste putujućih želja!

OTOK PAG: TISUĆLJETNA POVIJEST UTKANA U KAMENE ULIČICE, MISTERIOZNE UVALE I BESKRAJNE MASLINIKE

Na Pagu se nalazi velik broj arheoloških nalazišta i povijesnih znamenitosti koje nas vraćaju sve do kamenog doba, a mnoge nastambe iz željeznog i brončanog doba do danas pričaju o dugoj prošlosti otoka. Zbog svog geostrateškog položaja i proizvodnje soli, otok Pag je privlačio stare civilizacije, a čak su i stari Rimljani i Grci ovdje ostavili svoje tragove. Ponosni stanovnici otoka, koji govore na čak četiri dijalekta, njeguju stare tradicije i posvećeni su očuvanju kulturne baštine pa je tako otok Pag već stoljećima poznat po svojim solanama, izradi Paške čipke, narodnim nošnjama i siranama.

Najrazvijenija industrija na otoku je proizvodnja soli, a solana Pag je prva u Hrvatskoj dobila oznaku izvornosti. Za to je zaslužna i netaknuta priroda te čisto more u kojem žive mnogi organizmi i školjkaši. Pag se nalazi u području idealne klime za proizvodnju soli o čijoj se kvaliteti priča diljem cijelog svijeta.

Petodnevno događanje kojim se slavi pobjeda dobra nad zlom: evo kako u Indiji obilježavaju najvažniji vjerski dan u godini

Osim soli, jedna od prvih asocijacija na otok Pag svakako je čipka o kojoj se pisalo još u davnom 15. stoljeću. Zbog kvalitete izrade, tipičnih motiva, uzoraka i ljepote, paška čipka krasila je i bečki dvor gdje je Marija Terezija imala i osobnu pašku čipkaricu.

Uz sol i čipku, paški sir je osvojio mnoga nepca domaćih i stranih turista koji nisu mogli odoljeti njegovom specifičnom mirisu i okusu. Razlog zašto je danas paški sir apsolutni pobjednik u svojoj kategoriji su prirodni sastojci, tradicionalna receptura i sve moderniji pogoni za izradu vrhunskog proizvoda. Ako na putu do skrivenih uvala i prekrasnih plaža prođete kroz Kolan, svakako si priuštite posjet jednoj od najpoznatijih sirana u Hrvatskoj.

GRAD PAG: RENESANSNI GRAD MISTIČNOG DUHA I BOGATE POVIJESTI

Jezgra grada Paga vratit će vas u 15. stoljeće čim ugledate njegove brojne povijesne znamenitosti i mirne kamene ulice s kojih se rijetko kad čuje buka. Premda dugo nije bio prepoznat kao popularna turistička destinacija, sve više ljudi iz različitih krajeva svijeta odabiru upravo grad Pag za odmor u prekrasnoj povijesnoj jezgri, uz čisto more i neobičan mediteranski mir. Pag je do 19. stoljeća bio okružen obrambenim zidinama i gradskim vratima od kojih su ona najveća, Porta Marina, sačuvana i do danas. Uz gradska vrata, najbolje očuvani ostatak ovog impozantnog obrambenog sustava je i kula Skrivanat na kojoj se ljeti često održavaju razne manifestacije i zabavni programi.

Dašak davne prošlosti ogleda se i u benediktinskom samostanu grada Paga koji je nekoć bio plemićki samostan, budući da su gotovo sve redovnice bile plemićkog porijekla. Kada prošetate glavnim gradskim trgom vidjet ćete i Knežev dvor koji je oduvijek bio središte gradske i otočke uprave. Ovaj spomenik kulture je tijekom ljetnih mjeseci glavno mjesto društvenih događanja, predstava i nastupa klapa na Paškom kulturnom ljetu. Sve se ljetne manifestacije, miran život i ugodna svakodnevica odvijaju pod budnim okom crkve Svetog Jurja, zaštitnika grada Paga, a njezina gradnja započela je još davne 1465. godine. Povijesna šetnja i pogled na gradsku plažu svakako su dobitna kombinacija za sve one koji odmor žele provesti u pravom mediteranskom ambijentu bez previše buke i stresa.

NOVALJA: HRVATSKA IBIZA ZA MLADE, MEDITERANSKI RAJ ZA ODRASLE

Premda se Novalja najčešće spominje u „partijanerskom“ kontekstu, ona je puno više od toga. Osim što obiluje apartmanskim naseljima čiji broj iz godine u godine raste te je time jedna od najpopularnijih destinacija za obitelji s djecom, gradska jezgra Novalje priča potpuno drugačiju priču od razuzdanog provoda na Zrću. Novalja je turističko središte i glavna luka otoka Paga, a njezine prirodne ljepote, skrivene uvale, čisto more i bogata povijesno-kulturna baština nude pregršt sadržaja i prilike za aktivan odmor. I ovaj je grad pun arheoloških nalazišta i ostataka, a starinske kamene ulice i glavni trg oduševit će vas svojim tipičnim mediteranskim šarmom.

Ako se želite maknuti od samog centra koji je preplavljen turistima, zaputite se u Staru Novalju. To obalno mjesto prepuno je prekrasnih plaža, a u zapadnom nenaseljenom dijelu nalaze se skrivene uvale koje su jednako popularne kod nudista, kao i kod onih koji vole kupaći kostim. U miru i tišini možete uživati i u mjestu Gajac koje se smjestilo na sjeverozapadnom dijelu otoka. Zbog velikog broja zelenih površina idealnih za piknik, dugih šetnica uz more i uređenih plaža, Gajac obožavaju obitelji s djecom.

Preko puta Gajca nalazi se popularno Zrće koje je preko dana relativno mirno mjesto za kupanje. Dom svjetskih i domaćih festivala te brojnih klubova, Zrće je poznato kao hrvatska Ibiza koju posjećuju tisuće turista tijekom cijele ljetne sezone. Osim bogatog noćnog života, ovdje se možete okušati u bungee jumpingu i jet skiju, a dobro je znati kako je plaža Zrće proglašena najljepšom i najuređenijom plažom na Jadranu. 

LUN: OAZA MIRA U KOJOJ ŽIVE NAJSTARIJA DRVA MASLINE

Lun se smjestio na najsjevernijem dijelu otoka Paga, a u tom čarobnom mjestašcu možete čuti cvrčke, valove i tiho ćakulanje mještana. Do mora i lučice spustite se 1 kilometar u mjesto Tovarnele u kojem se protežu prekrasne plaže i šetnica. Sa šetnice pruža se pogled na otok Cres, Dolfin i Lošinj, a na otočiću Dolfin nalazi se svjetionik koji je ime dobio po dupinima koji ga često posjećuju. Ono po čemu je Lun najpoznatiji su maslinici u kojima se nalazi preko 8000 stabala maslina, od čega tamo raste oko 1500 stabala divlje masline.

Starost nekih maslina procjenjuje se na čak više od 1500 godina, a budući da je ovo područje divlje masline jedino takve vrste na Jadranu i jedno od tri lokaliteta takve vrste u svijetu, ono ima veliku botaničku vrijednost te je 1963. godine zaštićeno i proglašeno botaničkim rezervatom. Njime možete prošetati stazom dugom oko 2 kilometra, a svakako vrijedi obići i novaljske stanove, odnosno stare pastirske nastambe u kojima i danas živi nekoliko obitelji koje se bave proizvodnjom sira. Obližnja mjesta Jakišnica, Dudići i Potočnica nalaze se u jednako slikovitom krajoliku u kojem vrijeme kao da je stalo i brige kao da ne postoje.

ŠIMUNI: RIBARSKO MJESTO ZAŠTIĆENO ZELENILOM I BOROVIMA

Malo ribarsko mjesto smješteno na jugozapadnoj strani otoka nalazi se na pola puta između Novalje i grada Paga, a smješteno je u podnožju najvišeg vrha otoka Sveti Vid. Šimuni se protežu kroz čak tri prirodne uvale od kojih je ACI Marina Šimuni otvorena tijekom cijele godine i jedna je od najsigurnijih na cijelom Jadranu. Središnja uvala prepuna je ribarskih brodica i ribolovaca, a u južnoj uvali nalazi se prekrasna šljunčana plaža. Ono po čemu mnogi znaju za Šimune je poznati auto-kamp koji je otvoren tijekom cijele godine, a u njegovom se kompleksu nalaze razni sportski sadržaji i restorani. Uz sami kamp pronaći ćete kilometarsku plažu koja je okružena zelenilom i borovima te je idealna za miran i opuštajuć odmor u prirodi.

PLAŽE USRED MJESECA

Kažu da je put do zvijezda trnovit, a put do najljepše plaže na otoku Pagu strm je i težak. No, kada se popnete pa spustite na ovu plažu, svaka kap znoja će se isplatiti. Premda se ovdje možete zaputiti i autom, čak će i vožnja do ove plaže zahtijevati posebne manevre i vještine. Naime, plaža Ručica nalazi se iza mjesta Metajna, a izgleda kao da je netko prolio vodu usred Mjeseca. Gola plaža uz nevjerojatno plavo i čisto more oduševit će sve uzraste, a od jakog sunca se možete sakriti i osvježiti u obližnjem, preslatkom kafiću.

Također, jedna od popularnijih je i plaža Čista koja je, kao što samo ime govori, poznata po čistom moru i mekanom pijesku. U uvali Caska nalazi se plaža istog imena koja je omeđena plažom Zrće i mjestima Zubovići i Kustići. Osim čistog mora, ovdje će vas oduševiti sportski sadržaji i izvrsna gastronomska ponuda u lokalnom restoranu.

Ono po čemu je otok Pag poznat su razne skrivene uvale do kojih se može doći brodom i čamcem, a jednom kada tamo stignete, nikad nećete htjeti otići. Uz pregršt popularnih plaža i skrivenih oaza, sigurni smo da će svatko pronaći nešto za sebe!

PODIJELI: