Cres – čudesno miran otok netaknute prirode, zapanjujuće ljepote i skrovitih plaža

Cres - čudesno miran otok netaknute prirode, zapanjujuće ljepote i skrovitih plaža
piše Ivan Fratrić

Ako želite uživati u netaknutoj i divljoj prirodi, doživjeti strme silaske na plaže koju su nebrojeno puta proglašene najljepšima na svijetu, upoznati najpitomije ovce na svijetu i kušati vino od kojeg glava ne boli, otputujte na otok Cres jer je to pravo mjesto gdje se možete opustiti i uživati. Bajkoviti Cres najveći je jadranski otok uz otok Krk i idealno mjesto za suživot s prirodom. Otok oduševljava svojom raznolikošću biljnog i životinjskog svijeta, iskonskom prirodom, mirisima, tišinom, tirkiznim morem, šumama, malim selima, ljubaznim stanovnicima i ukusnom hranom. Evo što sve morate vidjeti i doživjeti na otoku Cresu!

SVOJU BOGATU POVIJEST OTOK CRES STEKAO JE OD MNOGIH NARODA, A DANAS OVDJE VLADA MIRAN ŽIVOT U SKLADU S PRIRODOM

Cres je otok izrazito bogate povijesti, a legende pričaju da je nastao od udova grčkog junaka Apsirta koje je u more pobacala njegova sestra Medeja u borbi za zlatno runo. Ako izuzmemo junake grčke mitologije, zanimljivosti o Cresu i prvi ljudski koraci utabani su još od razdoblja neolitika, a prvi narodi koji su ovaj otok zvali svojim domom bili su Liburni.

Zbog iznimno povoljnog položaja na Jadranu, nad otokom su primat preuzeli Rimljani. Nakon kraće povijesne epizode u kojoj su otokom vladali Ostrogoti i Bizant, od 1000. godine na vlast dolaze Mlečani koji, uz kratku pauzu u sredini 14. stoljeća, otokom vladaju sve do konca 18. stoljeća kada pada pod austrijsku upravu koja je trajala sve do Rapalskih ugovora s Italijom. Tek nakon II. svjetskog rata Cres, zajedno sa susjednim Lošinjom, biva priključen Hrvatskoj.

Kamo na vikend izlet u Dalmaciju? 9 fenomenalnih ideja za uživanje u prirodi i upijanje povijesti

Osim bogate povijesti, Cres se danas ubraja u florom najbogatije otoke zbog jedinstvenog spleta različitih vrsta prirodnog okoliša poput gustih hrastovih šuma, visokih i strmih stijena te mnogobrojnih plaža i uvala. Ono što ga razlikuje od ostalih otoka je prirodni fenomen Vranskog jezera koji opskrbljuje Cres i otok Lošinj s pitkom vodom. Vransko jezero je vodozaštitno područje, što znači da nije moguće doći u njegovu neposrednu blizinu. Ova neprocjenjiva prirodna ljepota se može promatrati sa sigurne udaljenosti iz mjesta Vrana, po kojem je jezero dobilo ime.

Cres je jedan od najrjeđe naseljenih otoka na Jadranu, ali i na cijelom Mediteranu. Na njemu se oduvijek živjelo jednostavnim, mirnim životom, a ljudi su se većinom bavili stočarstvom, poljoprivredom, ribarstvom i maslinarstvom. Ta izoliranost rezultirala je očuvanjem čakavskog jezika i dijalekta s kojim se domaće stanovništvo i danas služi.

ATRAKCIJE NA CRESU: ŽIVOPISNE CRKVICE, NADAHNJUJUĆA MEDITERANSKA ARHITEKTURA I JEDNA OD NAJLJEPŠIH PLAŽA NA JADRANU

Otok bogate povijesti, živopisnih crkvica i divne mediteranske arhitekture krije brojna mjesta u kojima ćete zasigurno uživati. Najveće naseljeno mjesto na otoku je grad Cres kojim su stoljećima vladali Mlečani. U vrijeme njihove vladavine izgrađene su zidine koje su čuvale staru gradsku jezgru, a njeni ostaci i danas su središte kulturnih i društvenih zbivanja. Ovo šarmantno mjesto nudi sve čari mediteranskog grada: od gradske kule, simpatičnog središta grada, restorana i gradskih plaža, a oko grada prostiru se brojne šetnice, biciklističke staze i planinarski putevi. 

Dosta vam je tmurnih i hladnih dana? Ovih 5 destinacija u Europi idealne su za bijeg u toplije krajeve

Ono što će vas osvojiti kod mjesta Lubenice su litice koje ga okružuju i na kojim se dijelom i smjestio, s beskonačnim pogledom na morsku pučinu. Bivša srednjovjekovna utvrda nalazi se na gotovo 400 metara nadmorske visine. Poznata je zbog jedne od najljepših plaža na Jadranu koja je zbog svoje ljepote često motiv na turističkim razglednicama Cresa. Plaža Sveti Ivan je zanimljiva zbog svoje skrovitosti, netaknute prirode i mirisa te je idealna za miran odmor. Zbog nepristupačnosti terena kupači nisu mnogobrojni ni u srcu turističke sezone.

Beli je jedno od najstarijih creskih naselja. Prvi poznati naziv mjesta je Caput insulea, što na latinskom znači Glava otoka. Nije teško zaključiti kako je Beli bio povijesno važan zbog povoljnog položaja na brdu iznad mora s kojeg su stanovnici štitili jadranske puteve. Radi se o akropolskom naselju koje se smjestilo na 130 metara visokom obronku s kojeg puca prekrasan pogled na istočni dio Kvarnera. Ovdje ćete pronaći i Centar za posjetitelje i oporavilište za bjeloglave supove, u sklopu kojeg ćete naučiti sve o ovoj impozantnoj i prekrasnoj vrsti ugroženih ptica koje su postale simbol otoka Cresa.

MALA MJESTAŠCA I PRIRODNE ATRAKCIJE OTOKA CRESA ODUŠEVIT ĆE VAS SVOJIM ŠARMOM, PRIČOM I DUŠOM 

Na južnoj obali creskog zaljeva smjestilo se malo ribarsko mjesto Valun čija povijest seže u daleku prošlost. Ovo šarmantno mjesto zaintrigirat će sve one koji su u potrazi za mirnim ljetnim odmorom, ali i ljubitelje povijesti s obzirom na to da ćete ovdje pronaći jedan od najstarijih hrvatskih epigrafskih spomenika koji datira iz 11. stoljeća – Valunsku ploču.

U prostranom zaljevu na zapadnoj obali smjestila se Martinšćica, drugo po veličini mjesto na otoku koje je dobilo ime po srednjovjekovnoj crkvi Svetog Martina. Lijepo uređeno naselje s mnogo mediteranskog raslinja slovi kao mjesto s jednim od najljepših zalazaka sunca na Jadranu.

Sjeverni dio otoka, Tramuntana, skriva brojne zanimljivosti i atrakcije poput zaštićene prirode i pretpovijesnih te povijesnih arheoloških nalazišta, a dodatnu mističnost samom području dodaju i izgrađene eko staze i labirinti koji uspostavljaju ravnotežu duha i tijela onima koji prođu kroz njih. Naravno, kao šećer na kraju, spomenut ćemo i Plavu Grotu – morsku špilju podno Lubenica u kojoj se u popodnevnim satima odvija prava čarolija nijansi plave boje koja nastaju kao posljedica refleksije svijetla na zidovima špilje.

NEKE OD NAJBOLJIH I NAJLJEPŠIH JADRANSKIH PLAŽA SAKRILE SU SE UPRAVO NA CRESU

Otok Cres obiluje predivnim i raznolikim plažama koje će vas naprosto ostaviti bez daha. Od velikih i uređenih gradskih plaža pa sve do skrivenih uvala, najveći hrvatski otok jednostavno ima sve! Udaljena tek 7 kilometara od grada Cresa, plaža Sveti Blaž jedna je od najljepših plaža, a do nje možete doći pješice ili brodom. Zbog bijelog šljunka i tirkizno plavog te čistog mora, plaža Sveti Luka podno mjesta Lubenice nebrojeno je puta proglašena jednom od najljepših plaža na svijetu.

Ako više volite mjesta koja imaju popratne zabavne i ugostiteljske sadržaje, tu su uređene plaže u sklopu kampova Kovačine i Slatina koje nude caffe barove, slastičarne, trgovine, restorane, sportske sadržaje, odvojene ulaze za kućne ljubimce te animacijske i ronilačke centre. Od ostalih plaža koje valja izdvojiti su plaža u uvali Mali Bok kod mjesta Orlec, prekrasna plaža ispod mjesta Beli koja se nalazi tik uz lučicu te divlje i prekrasne plaže Stara Porozina kod istoimenog mjesta te Krušćica u blizini Meraga.  

JANJETINA KAO PERJANICA CRESKE GASTRONOMIJE

Uz prekrasne plaže, netaknutu prirodu i bogatu povijest, Cres ne zaostaje ni u segmentu gastronomije, a poznata je činjenica kako nitko s otoka nije otišao gladan. Specifičnost creske kuhinje očituje se u jelima spravljenim na temelju autohtonih i tradicionalnih receptura u kojima se hrana začinjava domaćim aromatičnim biljem uzgojenim na otoku, kao i korištenjem domaćeg ‘’tekućeg zlata’’ – maslinovog ulja.

Za predjelo preporučujemo neizostavni domaći pršut i ovčji sir serviran s maslinama, a specijalitet kojeg nikako ne smijete propustiti jest creska janjetina. Omiljena delicija svoj specifičan okus duguje neindustrijskim, odnosno tradicionalnim uzgojem ovaca koje se u slobodnoj ispaši hrane raznovrsnom i slanom vegetacijom. Ljubitelji morskih plodova mogu uživati u bogatom izboru svježe ribe, škampa, jastoga i drugih rakova te školjaka pripremljenih na razne načine.

MNOGOBROJNE PJEŠAČKE I BICIKLISTIČKE RUTE NA CRESU RAJ SU ZA LJUBITELJE AKTIVNOG ODMORA

Uz izležavanje na prekrasnim pješčanim i šljunčanim plažama, Cres nudi pregršt opcija i za one koji preferiraju aktivniji tip odmora. Ovaj otok raj je za pješake, planinare i bicikliste, budući da ima preko 300 kilometara uređenih staza koje vas mogu odvesti do njegovih najudaljenijih i najskrovitijih dijelova. Na creskim stazama možete naići na brojne zaseoke, skrivene uvale, špilje i ostale prirodne ljepote, ali i domaću faunu u obliku magaraca i ovaca koje nesmetano bauljaju i pasu po otoku.

Za one koji žele istraživati najveće tajne otoka, svakako preporučujemo plovidbu oko obale jer će se kristalno čisto more, mediteranske šume te skrovite uvale s plažama pobrinut da ostanete bez daha, a samo će se pravi sretnici moći pohvaliti da su naišli na jato prijateljski nastrojenih dupina.

DO CRESA STIĆI JE LAKO – SAZNAJTE KAKO!

Zbog iznimno povoljnog geografskog položaja, na otok Cres može se doći na više načina i iz nekoliko smjerova. Ako se planirate uputiti autobusom ili osobnim automobilom, na Cres možete stići preko Krčkog mosta pa trajektom iz mjesta Valbiska na Krku do Meraga na Cresu, a ako pak idete iz smjera Istre, postoji trajektna linija koja spaja Brestovu s trajektnom lukom Porozina. Budući da su relacije relativno kratke, trajekti putuju često, pogotovo za vrijeme turističke sezone. Autobusne linije koje voze na relaciji Rijeka – Cres i Zagreb – Cres voze više puta dnevno, a oni koji dolaze svojim jahtama ili turističkim brodovima, na Cresu će pronaći brojne i uređene luke za prihvat brodova.

Hrvatska je zemlja s više od tisuću otoka, otočića i hridi – istražite ih!

Svaki otok na našoj obali pravi je dragulj koji nepomično pluta u bespućima Jadranskog mora. Upoznajte Korčulu, karizmatičnu ljepoticu s juga koja mami svojim okusima, mirisima i vidicima, zaljubite se u najljepša mjesta na otoku Pagu, otkrijte otok Lastovo koji je krojen po mjeri čovjeka željnog susreta s rajskom ljepotom i netaknutom prirodom, istražite najmanje naseljeni otok na Jadranu – otok Ošljak te pronađite istinski hedonizam među raskošnim rimskim ljetnikovcima i opojnim mirisima lavande na otoku Hvaru.

PODIJELI: