Najljepši europski gradovi koje vrijedi posjetiti u zimskim mjesecima

Najljepši europski gradovi koje želimo posjetiti ove zime
piše Putni Kofer

Svatko od nas ima svoje najdraže godišnje doba kada se osjećamo neobično veselo i jednostavno sretno. Jesen nam daruje eksploziju boja, u proljeće se cijela priroda budi i sve je puno života, a ljeto obožavamo zbog žarkog sunca, vedro plavog neba te dugih vrućih dana. Zimu obično povezujemo s tmurnim, sivim nebom i hladnim nosom, ali postoji lijepa strana zimske sezone koja se često zanemaruje. Upoznajte najljepša mjesta u Europi u koja vrijedi putovati i kad temperature padnu!

Za skupljanje kestena u šumama morate imati posebnu dozvolu! Evo kako ju izvaditi, koliko košta i što sve uključuje

BEČ – PRIJESTOLNICA EUROPSKE POVIJESTI I KULTURE

Osim što je jedan od najljepših gradova u Europi, Beč već deset godina nosi titulu najboljeg grada za život na svijetu. Osim njega, niti jedno drugo mjesto nije uspjelo toliko dugo ostati prvo na ljestvici. Austrijska prijestolnica nezaobilazna je destinacija za brojne turiste iz svih krajeva svijeta koji uživaju u bogatoj kulturnoj baštini, umjetnosti, hrani i Adventu.

Ono što daje jedinstven šarm u zimskim mjesecima su božićni sajmovi koji se nalaze posvuda. Na trgovima diljem grada možete pronaći brojne glazbenike koji izvode božićne pjesme, a poseban je ugođaj u takvom okruženju ispijati vruću čokoladu i kušati popularnu tortu Sacher.

PRAG – GRAD PIVA, MOSTOVA, KATEDRALA, UMJETNOSTI I KULTURE

U Pragu su živjeli i radili brojni poznati svjetski umjetnici, pjesnici, arhitekti i književnici koji su zaslužni za velik dio današnjeg izgleda grada. Kroz stoljeća su s nevjerojatnom dozom ljubavi oblikovali češku prijestolnicu koju krasi bajkovit izgled i vedar duh. Skoro u svakoj ulici možete pronaći nevjerojatne građevine za koje nećete vjerovati da ih je napravila ljudska ruka, a na svakom uglu ćete naići na toliko umjetničkog duha i energije kao u nijednom drugom mjestu.

Znate li koja tri grada u Hrvatskoj imaju gotovo identičan spomenik? Poznat je po uzdignutom prstu, knjizi u ruci i nožnom palcu koji donosi sreću

Jedna od najupečatljivijih znamenitosti Praga zasigurno je Karlov most, povijesno važno mjesto koje preko rijeke Vltave povezuje Donji grad (Mala Strana) i Stari grad (Stare mesto). Njegovu gradnju započeo je Karlo IV. 1357. godine na mjestu starog, drvenog Juditinog mosta koji je uništen u velikoj poplavi 1342. godine. Most je dug 520 metara, širok oko 10 metara i leži na 16 potpornih stupova te je ukrašen s 30 kipova i statua, većinom u baroknom stilu. 

BUDIMPEŠTA – KULTURNI BISER U SRCU EUROPE

Zima je, ruku na srce, najbolje vrijeme za posjet Budimpešti. Mađarsku prijestolnicu mnogi nazivaju i Parizom istoka, a radi se o jednom od najljepših gradova u srednjoj Europi. Prekrasna mađarska metropola puna je kulture i lijepih krajolika te dom brojnim znamenitostima. Zgrada mađarskog parlamenta nekada je bila najveća zgrada parlamenta na svijetu, a danas zauzima treću poziciju. Budimpešta se može pohvaliti i najvećom sinagogom u Europi, bogatim povijesnim pričama i legendama te snažnim i moćnim Dunavom koji presijeca grad na dva dijela.

View this post on Instagram

A post shared by Putni Kofer? (@putni_kofer)

Sljedeći put kada poželite savršen odmor, razmislite o ovom kulturnom biseru u srcu Europe, a osim impresivnih atrakcija u Budimpešti, brojni gradovi u Mađarskoj pričaju zanimljive priče i vrijedi ih posjetiti zbog neodoljivog spoja različitih kultura i jezika, starog i novog, Istoka i Zapada…

EDINBURGH – TAJANSTVENI GLAVNI GRAD ŠKOTSKE

Za mnoge nepobjediv grad, Edinburgh će vas oduševiti svojom atmosferom, bogatom poviješću, kulturom, prirodom, arhitekturom i kraljevskim brodovima. To je grad koji spaja antiku i modernost u jedan jedinstven stil te jedan od najljepših gradova i najpoželjnijih za život u Velikoj Britaniji. Bio je inspiracija i dom J. K. Rowlingu za pisanje čuvenih romana o Harry Potteru.

Ako ste ljubitelj omiljenog serijala koji je osvojio svijet, upalite svoju najdražu glazbu iz filma te se opustite uz putopis iz Edinburgha.

LJUBLJANA – JEDAN OD NAJLJEPŠIH EUROPSKIH GLAVNIH GRADOVA

Prestižni britanski list The Telegraph jednom je prilikom objavio tekst o Ljubljančanima kao duboko samopouzdanim, izrazito raspoloženim, posebno tolerantnim i vrlo, vrlo gostoljubivim domaćinima. Ako se pitate što sve vidjeti u Ljubljani, onda ćete biti oduševljeni lijepo uređenom slovenskom prijestolnicom koja pruža za svakoga ponešto: od povijesti, veličanstvenog dvorca, izvrsne gastronomije do prekrasnih parkova i šetnica.

Cijeli grad možete obići pješice ili na biciklu, a ono što će vas posebno oduševiti je razvijena biciklistička infrastruktura. Biciklisti su posvuda i ravnopravni su sudionici u prometu. Ljubljana se nalazi među europskim prijestolnicama koje su najprikladnije za bicikliranje i među onima koje su u tu vrstu održive mobilnosti najviše investirale. Prošetajte se ljubljanskim ulicama i dopustite ovom gradu da vas zadivi!

PODIJELI ČLANAK