Grad na obali Dunava kojem tepaju da je najljepši u Europi: evo što sve morate posjetiti i doživjeti u Budimpešti

piše Putni Kofer

Budimpešta ima bogatu povijest, odličnu hranu, fascinantnu arhitekturu i idealno je mjesto za ljubitelje zabave jer nudi živahan noćni život i mnoge izvrsne barove i restorane. Mještani su ljubazni, grad je siguran i ima mnogo znamenitosti koje turisti mogu posjetiti. Tako otprilike mađarsku prijestolnicu opisuju svjetski mediji koji su je nebrojeno puta okrunili titulom najljepše europske metropole, a ove je godine stiglo još jedno priznanje pa je slavni božićni sajam, Advent u Budimpešti, proglašen najboljim u Europi. Budimpešta je od Zagreba udaljena svega 3 i pol sata vožnje i zaista je grad koji bi svatko trebao posjetiti barem jednom u životu. Od nevjerojatnih dvoraca i prekrasnih crkvi pa sve do prostranih zelenih površina, povijesnih trgova i mostova te živopisnih tržnica, evo što sve morate posjetiti i doživjeti u glavnom gradu Mađarske.

Samouki slikar Vicko jedan je od simbola Šolte: "Prvi sam put primio kist u ruku tek u tridesetima, a danas moja djela krase domove u svim krajevima svijeta"

BAZILIKA SVETOG STJEPANA

Mnogi Baziliku sv. Stjepana smatraju draguljem Mađarske jer se radi o jednoj od najfotografiranijih lokacija u cijeloj zemlji. Svjetski poznata rimokatolička bazilika, koja zauzima svoje mjesto u središtu Budimpešte, nazvana je po Stjepanu, prvom mađarskom kralju koji je vladao između 975. i 1038. godine. Dovršena 1905. nakon 54 godine izgradnje, neoklasična zgrada do danas ostaje najvažnija crkva u gradu, ali i treća po veličini u Europi.

U njoj se nalaze mumificirani ostaci mađarskog kralja, impresivne slike krase njene zidove, a posjetiteljima su posebno dojmljive stare orgulje. Ako se uspnete uz 364 stepenice, ili pak dizalom, tijekom dana možete uživati u zadivljujućim panoramskim pogledima na centar mađarske prijestolnice.

ZGRADA MAĐARSKOG PARLAMENTA I CIPELE NA OBALI DUNAVA

Zgrada mađarskog parlamenta najljepša je i najposjećenija atrakcija Budimpešte, a svake godine privuče gotovo milijun posjetitelja. Smještena na obalama rijeke Dunav, ova prekrasna građevina jedan je od najboljih primjera gotičke i renesansne arhitekture u svijetu.

Skakali smo s lijanom, spuštali se niz slapove, kupali u ledenoj špilji i otkrili zeleni robinzonski kamp i najbolji rafting na Cetini koji sigurno ponavljamo

Dom parlamenta i danas je uvelike funkcionalno zakonodavno tijelo, ali je otvoren za javnost u točno određeno vrijeme. Vani se često stvaraju dugi redovi, stoga rezervirajte online kako biste izbjegli gužve. Nedaleko od Parlamenta, naći ćete jedan od najdirljivijih spomenika u gradu, Cipele na Dunavu, koji odaje počast žrtvama holokausta koje su jednog mračnog zimskog dana odvedene do obale rijeke. Naređeno im je da izuju cipele prije nego što su ustrijeljene i pale u brzu i hladnu rijeku.

BUDIMSKI DVORAC

U povijesnoj gradskoj četvrti ne propustite posjetiti impresivni Budimski dvorac i kompleks nevjerojatnih palača koje zadivljuju svojim izgledom. Dvorac je smješten na vrhu brdašca i nudi impresivan panoramski pogled na Peštu i rijeku Dunav, a u sklopu njega se nalaze Nacionalna knjižnica Széchényi, Povijesni muzej Budimpešte i Mađarska nacionalna galerija.

Iako posjet ovom dijelu grada ne zahtijeva prethodnu rezervaciju, toplo preporučujemo da se prijavite za obilazak s vodičem kako biste saznali više o zanimljivoj i burnoj povijesti koja je stoljećima oblikovala grad.

RIBARSKI BASTION

Nedaleko od Budimskog dvorca smjestio se i Ribarski bastion (Fisherman’s Bastion), s kojeg se pruža jedan od najljepših pogleda na Budimpeštu. Zdanje je važan dio gradskog pejzaža i nalazi se na UNESCO-vom popisu Svjetske baštine od 1987. godine. Vrijedno je prošetati njegovim 140 metara dugim pročeljem kako biste uživali u zadivljujućem pogledu i prilici da snimite nevjerojatne fotografije zgrade mađarskog parlamenta.

DVORAC VAJDAHUNYAD

Nedaleko od Trga heroja, u jednom od najvećih gradskih parkova Budimpešte nalazi se dvorac Vajdahunyad, u kojem je danas smješten Muzej mađarske agrikulture. Sagrađen je na malenom otočiću kako bi omogućio održavanje Milenijske izložbe 1896., a također kako bi posjetiteljima pokazao dominantne mađarske arhitektonske stilove.

Zbog kratkih rokova i nedostatka sredstava, ova prekrasna atrakcija izvorno je građena uglavnom od drva i kartona. Zbog sve veće popularnosti, cijeli je kompleks obnovljen od kamena između 1904. i 1908. Glavni arhitekt bio je Ignác Alpár, čiji je dvorac najveći projekt ikada.

LANČANI MOST

Lančani most Széchenyi impresivan je primjer građevinske konstrukcije iz 19. stoljeća koja se proteže preko rijeke Dunav i povezuje dva dijela grada: Budim i Peštu. Dizajniran od strane engleskog inženjera Williama Tierneya Clarka, a izgrađen od strane škotskog inženjera Adama Clarka, konstrukcija od lijevanog željeza otvorena je 1849. i bila je prvi trajni most izgrađen preko rijeke.

Povezujući trg Széchenyi ispred palače Gresham s trgom Adama Clarka ispod uspinjače pokraj Budimskog dvorca, lančani most Széchenyi danas je simbol zbližavanja ljudi iz svih društvenih slojeva, s istoka i zapada grada.

TRG HEROJA

Trg heroja je najveći trg u Budimpešti. Njime dominira Tisućljetni spomenik (Ezeréves emlékmű), stup visok 36 metara na čijem je vrhu zlatni arhanđeo Gabrijel koji drži mađarsku krunu i križ. U podnožju stupa nalaze se vođe sedam mađarskih plemena koja su osnovala državu.

Iako je Trg heroja najljepši noću, ako nemate dovoljno vremena da ga razgledate u sumrak, preporučujemo da ga posjetite ujutro. Zatim se uputite u Gradski park (Városliget), jedan od najpopularnijih parkova u Budimpešti. Odete li subotom ili nedjeljom u proljeće ili ljeto, vidjet ćete puno mađarskih obitelji koje imaju piknike i odmaraju se među krošnjama veličanstvenih zelenih površina.

VELIKA TRŽNICA (CENTRAL MARKET HALL)

Ovo veličanstveno mjesto nije samo još jedna obična tržnica. Naime, prozvana je najljepšom tržnicom u Europi i nagrađena je s nekoliko nagrada za svoju arhitekturu. I da bude još bolje: CNN tvrdi da je to najljepša tržnica na svijetu.

Velika tržnica u Budimpešti je mjesto koje se mora naći u itineraru svakog turista koji voli hranu i upoznavanje lokalnog života. Sama je zgrada arhitektonska poslastica za oči, a ono što kriju njezini zidovi poslastica je za sva osjetila. Na tri etaže pripremaju se i prodaju razna jela, prvenstveno ona tipična za Mađarsku, pa tako ovdje ne propustite probati langoš, prženo tijesto koje se najčešće nadjeva vrhnjem, rajčicom ili sirom.

SINAGOGA U DOHÁNY ULICI

Poznata i kao sinagoga u ulici Dohany, Velika sinagoga jedna je od najvažnijih i najimpresivnijih građevina u gradu. Zanimljivo je da je to druga najveća sinagoga na svijetu nakon velike sinagoge Belz u Jeruzalemu. To pokazuje koliko je židovsko stanovništvo Budimpešte nekada bilo utjecajno i brojno. Budući da je povezana s velikim židovskim grobljem iza nje, kao i sa židovskim muzejom i nekoliko spomenika u znak sjećanja na holokaust, Veliku sinagogu vrijedi posjetiti ako želite saznati više o židovskoj prošlosti grada.

KUĆA STRAHA

Iako je današnja Budimpešta vesela i živopisna, njena je povijest obilježena mračnim razdobljima. Pogledate li malo bolje, još uvijek možete vidjeti prisutnost nekih od užasa koji su se dogodili na njenim ulicama. Kuća straha naziv je muzeja posvećen obilježjima i žrtvama različitih ideologija te ujedno podsjetnik na sablasne dane i spomenik onima koji su stradali.

Proučite ambleme opresivnih režima i posebnu pažnju poklonite svjedočanstvima koja se prikazuju na ekranima i fotografijama žrtava koje prekrivaju čitave zidove. Njihove su priče strašne i bolne, ali ujedno i važna lekcija iz povijesti.

RUIN BAROVI

Ako pitate bilo kojeg putnika koji je posjetio Budimpeštu gdje popiti piće u mađarskoj prijestolnici, odgovor bi vas mogao iznenaditi! Stare napuštene zgrade koje čekaju svoje rušenje danas su jedna od najpoznatijih mjesta za izlazak u gradu. Noćni život Budimpešte nezamisliv je bez Ruin barova koji su u posljednjih nekoliko godina postali pravi mamac za turiste. Vole ih hipsteri, urbani, mladi, alternativni lokalci, turisti, svi oni željeni neobičnih lokala i dobre zabave. U njima možete popiti pivo, koktel ili sok, pojesti nešto na brzinu ili jednostavno plesati do dugo u noć.

Povijest ruin barova seže daleko u vrijeme Drugog svjetskog rata, a većina njih nalazi se u ruševinama četvrti koja je nekoć bila židovski geto. Po završetku rata, mnoge su zgrade napuštene i ostavljene da propadaju. Tako su stajale sve do ranih 2000-ih, kada je grupa studenata, liberalno orijentirana mladež usmjerena prema rješavanju socijalnih i ekoloških problema, zaključila da im treba kreativno mjesto za druženje s prihvatljivim cijenama. Prikupili su s ulice odbačeni namještaj, a umjesto oličenih zidova i modernih ilustracija, prostor su dali grafiterima i drugim umjetnicima da ga urede. Tako su napuštena skladišta, prazna parkirališta i oronule povijesne zgrade dobile novo ruho i postale pravi mamac za turiste.

BEER SPA

Terme su jedan od simbola Budimpešte i u gradu ih je čak 9. Iako se razlikuju po svojoj arhitekturi, veličini i ponudi, svaka od termalnih kupelji ima specifična ljekovita svojstva i nudi opuštanje, regeneraciju i meku kožu kao rezultat. Beer spa je novitet koji nudi sve to, ali pristupa opuštanju na jedan posve drugačiji način.

Uronite u prave drvene bačve napunjene toplom vodom i ljekovitim sastojcima piva. Slad, hmelj i kvasac oslobađaju opuštajuću biljnu aromu, a voda prepuna minerala i vitamina B dat će vam blistav ten, sniziti krvni tlak ili čak izliječiti mamurluk. Iskustvu svakako pridonose i neograničene količine piva. Naime, svaki posjetitelj dobiva na korištenje veliku kriglu i može ju puniti iz male točionice kad god to poželi.

NEW YORK CAFFE

Teško je reći tko je New York cafe prozvao najljepšim cafeom na svijetu, a još teže doznati tko je tu titulu odobrio. Činjenica je, doduše, da ju nitko ne pokušava osporiti. Građen u renesansnom stilu, s prekrasnim freskama i mramornim stupovima, New York više podsjeća na kazalište, crkvu ili palaču nego na ugostiteljski objekt. Iako nudi odlične deserte, sjajnu kavu i pitka vina, vašu će pažnju zaokupiti magična atmosfera i glamurozni interijer. Nerijetko će iz gornje lože dopirati zvuci klavira te poznate melodije poput teme iz Disneyjeve Ljepotice i zvijeri.

PODIJELI ČLANAK