Objavljena lista 20 najljepših sela na svijetu! Ovdje možete napraviti fotografije koje izgledaju poput prave razglednice

Foto: Shutterstock
piše Putni Kofer

U današnjem modernom svijetu, u kojem tehnologija neprestano napreduje, čežnja za autentičnim iskustvima i skrovitim oazama u kojima vlada mir postaje sve snažnija. Nije tajna da svi mi povremeno žudimo za bijegom iz gradske gužve i od stresa svakodnevice, a jedan od izvrsnih načina za takvo osvježenje svakako je bijeg u seoski raj. Čak je i znanstveno dokazano da povratak prirodi, šetnje poljima, planinarenje uz pitoreskne staze i uživanje u čistom zraku pružaju duboko iskustvo revitalizacije i opuštanja.

Emilio je "šaptač pticama", spašava ih, liječi i o njima brine: "Ovaj posao te uči kako živjeti s divljinom, a pritom na nju imati minimalan utjecaj"

Naša je okolica prepuna prekrasnih malih mjesta koja pružaju upravo takva iskustva, no jeste li se ikada pitali koja su sela najljepša na svijetu? Stručnjaci iz globalno poznate tvrtke Faraway Furniture pretražili su Instagram kako bi pronašli odgovor na to pitanje. Možda i nije iznenađujuće, ali Europa dominira njihovim popisom! Italija je zauzela tri mjesta na listi, dok su dva sela u Francuskoj i dva sela u Velikoj Britaniji dospjela među prvih 20. Prema mišljenju Faraway Furniture stručnjaka, ovo su najljepša sela na svijetu koja svakako vrijedi posjetiti!

IAKO SE TEHNIČKI RADI O NIZU OD PET PREKRASNIH SELA, CINQUE TERRE U ITALIJI ZAUZIMAJU PRVO MJESTO

Obala, pet sela i okolna brda dio su nacionalnog parka čijem šarmu nije uspio odoljeti niti UNESCO koji je 1997. godine uvrstio Cinque Terre na popis svjetske baštine. Ovaj rajski kraj, koji datira iz davnog 11. stoljeća, kada su sva mjesta bila izolirana od ostatka zemlje, i danas odiše mističnom, pomalo tajanstvenom atmosferom i duhom starih vremena koji poput magneta privlači turiste iz cijelog svijeta.

Ono po čemu su Monterosso, Vernazza, Corniglia, Manarola i Riomaggiore u svijetu poznati su gusto građene kuće u crvenoj, žutoj i rozoj boji. Legende kažu da su za to zaslužni stari ribari koji su bojali svoje domove kako bi bili što vidljiviji kada bi se vraćali kući s plovidbe. Do njih je najbolje doći morskim putem ili željeznicom, za koju mnogi kažu da je jedna od najljepših i najimpresivnijih ruta na svijetu.

U kojem hrvatskom gradu živi najviše mladih? U slikovitom rekorderu četvrtina stanovnika ima manje od 20 godina, a svaki peti ima između 15 i 29 godina

REINE: MALENO RIBARSKO MJESTO U NORVEŠKOJ OKRUŽENO SPEKTAKULARNIM PLANINAMA

Maleno ribarsko selo Reine u Norveškoj često se opisuje kao jedno od najljepših mjesta na svijetu, a privlači posjetitelje svojom spektakularnom prirodom, slikovitim krajolikom i autentičnom atmosferom. Reine se smjestio na otoku Moskenesøya u arhipelagu Lofoten, okružen je strmim planinama koje ostavljaju bez daha te je udaljen od gradske vreve i pruža priliku za opuštanje i bijeg od svakodnevnog stresa.

Osim prekrasne prirode, Reine posjetiteljima nudi mnoge aktivnosti na otvorenom tijekom cijele godine. U ljetnim mjesecima možete istraživati fjordove, planinariti po okolnim brdima, istraživati ​​pješčane plaže i sudjelovati u raznim vodenim sportovima. Zimi je ovo područje popularno za skijanje, snowboarding i promatranje aurore borealis.

OIA: GRČKO SELO KOJE IMA NAJLJEPŠE ZALASKE SUNCA

Malo obalno selo na grčkom otoku Santoriniju mjesto je jednih od najljepših zalazaka sunca na svijetu. Oia kao da je uklesana u stijene otoka, a njezine su ulice obrubljene snježno bijelim kućama s plavim, zaobljenim krovovima tipičnima za ovaj kraj. U Oiji možete provesti dan na brodiću i promatrati ju s morske pučine, izgubiti se u prekrasnim uličicama, razgledavati crkve i arhitekturu… Uoči zalaska smjestite se na terasu nekog kafića i gledajte narančastu loptu kako preko modrih krovova upada u more.

U Oiji živi tek 1.545 stanovnika. Ljeti ju preplave turisti tako da je najbolje vrijeme za posjet van glavne sezone, na proljeće ili u jesen.

BURANO: TALIJANSKA RAZGLEDNICA PREPOZNATLJIVA U CIJELOM SVIJETU

U venecijanskoj laguni, carstvu šarenih maski, gondola i tipične talijanske atmosfere, skriva se prekrasan otok Burano. Podijeljen je vodenim kanalima, poput onih koje možete vidjeti u Veneciji, a poseban je doživljaj provozati se barkicama i prolaziti ispod drvenih mostića i kraj kuća čije su fasade obojene u razne boje. To prekrasno šarenilo nije slučajno, dapače, na otoku vladaju stroga pravila prema kojima stanovnici moraju uljepšavati i obnavljati svoje fasade svake dvije godine. Ovdje danas živi oko 3.000 ljudi koji se uglavnom bave turizmom, čipkarstvom i ribolovom.

COLMAR: FRANCUSKI BISER KOJI ZOVU ”MALA VENECIJA”

Vjerujete li u ljubav na prvi pogled? Ako je odgovor negativan, uvjeravamo vas da ćete mišljenje promijeniti čim zakoračite u Colmar, bajkovito mjestašce koje se smjestilo u francuskoj regiji Alsace. Colmar je proglašen najboljom europskom destinacijom za 2020. godinu, a često ga krase epiteti poput najljepšeg i najromantičnijeg odredišta na svijetu. Šarene kućice sa slikovitim fasadama i prepoznatljivim drvenim gredama, slatki mostići koji se protežu preko rijeke Lauch, divne slastičarnice, restorani i kafići koji vas mame svojim bajkovitim šarmom… Gotovo je nevjerojatno da jedno mjesto može biti toliko lijepo!

HALLSTATT: JEDNO OD NAJSTARIJIH I NAJLJEPŠIH NASELJA U EUROPI

Najslikovitije mjesto Austrije, a možda i cijele Europe, koje je poslužilo kao inspiracija za planetarno poznati crtić Ledeno kraljevstvo smjestilo se na obali istoimenog jezera Hallstatt. Prekrasan je u sva godišnja doba, ali zimi ima neku posebnu magiju. Toliko je posebno da su Kinezi čak izradili njegovu repliku! Ako se odlučite za izlet u Hallstatt, uživajte u šetnjama i prekrasnim pogledima, popnite se na Salzberg, „slanu planinu“, vozite se u žičari i promatrajte mjesto iz zraka. Svakako posjetite slavne rudnike soli, muzej lubanja, arheološka nalazišta…

Ovo je kompletan popis 20 najljepših sela na svijetu:

 • Cinque Terre, Italija
 • Reine, Norveška
 • Oia, Grčka
 • Burano, Italija
 • Colmar, Francuska
 • Hallstatt, Austrija
 • Alberobello, Italija
 • Hobbiton, Novi Zeland
 • Shirakawa-go, Japan
 • Sidi Bou Said, Tunis
 • Wegen, Švicarska
 • Ait Benhaddou, Maroko
 • Popajevo selo, Malta
 • Bibury, Engleska
 • Ortahisar, Turska
 • Fenghuang, Kina
 • Staithes, Engleska
 • Júzcar, Španjolska
 • Palangan, Iran
 • Simiane-la-Rotonde, Francuska
PODIJELI ČLANAK