Hallstatt – najljepše selo na svijetu kao stvoreno za uživanje u zimskim čarolijama

Jednodnevni izlet u Hallstatt, najljepše selo na svijetu
piše Putni Kofer

Od bogate povijesti, gradova prepunih barokne arhitekture, čudesne prirode pa sve do predivnih malih sela, Austrija je jedna od najljepših zemalja na europskom kontinentu! U impresivnim Alpama nalaze se neka od najpoznatijih europskih skijališta, Beč već godinama nosi titulu najboljeg grada za život na svijetu, a ono što daje jedinstven šarm u zimskim mjesecima su živopisna mjestašca razasuta po netaknutoj prirodi. Ako se odlučite za jednodnevni izlet u Hallstatt, evo što trebate znati o najšarmantnijem austrijskom selu koje oduševljava na prvi pogled!

Skakali smo s lijanom, spuštali se niz slapove, kupali u ledenoj špilji i otkrili zeleni robinzonski kamp i najbolji rafting na Cetini koji sigurno ponavljamo

HALLSTATT – JEDNO OD NAJSTARIJIH LJUDSKIH NASELJA U EUROPI KAO STVORENO ZA JEDNODNEVNE IZLETE

Ovaj predivni austrijski biser nalazi se na jugozapadnoj obali Hallstattskog jezera u blizini rudnika soli, resursa kojeg stanovnici ove regije tisućljećima eksploatiraju i po kojemu cijelo područje nosi ime Salzkammergut. Očaravajući vidikovci, mistično jezero okruženo šumovitim padinama zbog kojih nalikuje na fjord, pitoreskne kućice i priroda koja ostavlja bez daha. Sve to možete doživjeti u Hallstattu, no ono što posebno inspirira je sam rudnik soli koji se smatra najstarijim na svijetu. Sol se ovdje vadila još oko 5500. g. pr. Kr., a to je dokazano kamenom sjekirom u obliku cipele kojom se tada kopalo.

Upravo je taj rudnik vrhunski izvor zabave koju ovdje možete (i morate) doživjeti. Odvažite se na 64 metra dug spust rudarskim kolicima između različitih razina u planini, upoznajte fascinantni svijet podzemlja i nekadašnjeg teškog rudarskog rada te otputujte u daleku prošlost pomoću vremenske spirale koja prikazuje 7.000 godina rudarstva. Uz sve to, Hallstatt je dom najveće zbirke lubanja. U misterioznoj kosturnici je pohranjeno preko 600 umjetnički iscrtanih lubanja koje su se ovdje prenosile zbog nedostatka mjesta na lokalnom groblju.

HALLSTATT JE BIO INSPIRACIJA ZA GRADIĆ ARENDELLE IZ DISNEYEVE USPJEŠNICE

Zahvaljujući rudniku soli, Hallstatt i njegova okolica su od 1997. godine pod zaštitom UNESCO-ve svjetske kulturne baštine, a svoju popularnost duguje brojnim prirodnim ljepotama te crtiću Snježno kraljevstvo jer se smatra kako je ovaj dragulj bio inspiracija za gradić Arendelle iz Disneyeve uspješnice. Glavni gradski trg jedno je od najljepših mjesta, a na njemu ćete pronaći slatke kafiće, izvrsne hotele, ljupke suvenirnice te brojna događanja poput božićnog sajma. Planine koje se nalaze oko Hallstatta još su jedna od njegovih glavnih atrakcija. Mnogi turisti posjećuju i Welterbeblick, vidikovac koji se smjestio na 2.100 metara nadmorske visine do kojeg se dolazi žičarom, a s kojeg pucaju veličanstveni pogledi na cijelu regiju, planine i jezera.

Koji je primorski gradić prije 250 godina bio najveći u Hrvatskoj? Imao je više stanovnika od Zagreba, Rijeke i Varaždina

Iako je prekrasan u svako doba godine, zimi je posebno očaravajuće jer možete uživati u pogledu na snježne planine iz prekrasnih restorana u kojima vlada romantična atmosfera. Neka od najpoznatijih domaćih jela koja ćete ovdje kušati su teleće šnicle servirane uz toplu salatu od krumpira, tjestenina punjena sirom i šljivama, krumpir s prženom šunkom i popularna Sacher torta od čokolade i džema od marelice.

KINEZI KLONIRALI AUSTRIJSKI GRADIĆ

Hallstatt je u svako doba godine prepun turista, a ističu se najviše Azijati koje je mjesto toliko očaralo da su u Kini napravili njegovu repliku. Naime, nakon što je proglašen najljepšim selom na svijetu, kineski rudarski mogul je potrošio nevjerojatnih 700 milijuna funti kako bi izgradio repliku ovog mjesta. Ono što je izazvalo najviše negodovanja među stanovnicima tog idiličnog alpskog naselja je činjenica da su kineski investitori i poznati arhitekti sve radili njima iza leđa.

Marljivi Kinezi precizno su klonirali svaku kuću s prepoznatljivim drvenim balkonima, glavni trg, obalu uz jezero, crkvice, a čak su i stvorili umjetno jezero ispod planinskog lanca, ne bi li domaćim turistima dočarali ono za što bi inače morali potegnuti do daleke Europe. Mišljenja su danas podijeljena – dok neki smatraju kako je kopiranje austrijskog sela bio dobar marketinški potez za sam Hallstatt, drugi su uznemireni načinom na koji je cijeli projekt izveden.

PODIJELI ČLANAK