Zemlja piva, automobila i srednjovjekovnih dvoraca: njemački gradići koji ostavljaju snažan dojam i mame uzdahe

Najljepši gradovi u Njemačkoj koje morate posjetiti
piše Ivan Fratrić

Ako vam je u životu potreban izazov, probajte pričati o Njemačkoj bez korištenja superlativa. Kad uzmemo u obzir da se radi o jednoj od najutjecajnijih zemalja na svijetu koja je iznjedrila toliko korisnih ideja, tehnologija i izuma, shvatit ćete da se uistinu radi o pravom izazovu! Zemlja piva, bratwursta, poznatih marki automobila i drugih proizvoda čije je samo porijeklo sinonim za kvalitetu u sebi krije gotovo neizmjerno bogatstvo povijesnih atrakcija i posebnosti, a ono što pomalo (i u potpunosti neopravdano) prolazi ispod radara su malena mjestašca koja osvajaju svojom ljupkošću i šarmom. Ovo su najljepši mali gradovi u Njemačkoj koji ostavljaju snažan dojam i mame uzdahe!

Uzbudljivi klanac u blizini Bleda komadić je divlje prirode i nerazvikani biser Slovenije koji krije moćne klisure, visoke slapove i špilju s tri prozora

NEZABORAVNI QUEDLINBURG SMATRA SE JEDNIM OD PRVIH GLAVNIH GRADOVA U NJEMAČKOJ

U samom srcu Njemačke, na pola puta između Leipziga i Hannovera smjestio se prekrasni gradić Quedlinburg koji je poznat po svojim brojnim srednjovjekovnim arhitektonskim draguljima koje je prepoznao čak i UNESCO. Njegova najpoznatija atrakcija je predio starog grada koji u sebi sadrži čak 1300 iznimno očuvanih građevina s karakterističnim drvenim okvirima koje svjedoče o bogatoj povijesti grada i koje prepričavaju sage o minulim vremenima.

Quedlinburg se ugnijezdio na oko 123 metra nadmorske visine, najveći dio grada nalazi se na sjevernoj obali rijeke Bode te se smatra jednim od najbolje očuvanih srednjovjekovnih i renesansnih malih gradova u Europi. Dvorac i katedrala još od ranog srednjeg vijeka dominiraju gradom, a posjetitelji najčešće uživaju na trgu u sklopu kojeg se nalazi prekrasna tržnica. Ono što ondje morate vidjeti je kuća Gildehaus zur Rose koju je teško ne primijetiti zbog svojih čuvenih dekoracija i ukrasa koji joj daju posebnu čar.

ROTHENBURG OB DER TAUBER JE GRAD U KOJEG SE NEMOGUĆE NE ZALJUBITI

Ako vas zanima kako je to biti u mjestu koje izgleda kao da je izašlo iz bajke braće Grimm, ne morate tražiti dalje od bavarskog gradića čije ime se doslovno prevodi kao ‘’crvena utvrda iznad rijeke Tauber’’. Rothenburg ob der Tauber jedan je od najočuvanijih srednjovjekovnih i zidovima opasanih gradova u Bavarskoj čije su kamenom popločane ulice, uski tornjevi i zidine po kojima se može hodati kao stvoreni za romantični bijeg s boljom polovicom, pogotovo za vrijeme održavanja božićnog sajma.

Nerazvikani gradovi u Europi koje vrijedi posjetiti ovog proljeća: osvajaju ljepotom, šarmom, arhitekturom i životom koji teče njihovim ulicama

Nećete ostati razočarani ni sadržajem koji se nalazi unutar samih zidina, budući da je gradić prepun ljupkih kafića, povijesnih muzeja i restorana s odličnom hranom, a sve se to nalazi u okruženju prekrasnih drvenih kuća i zgrada koje će vas odvesti u neko drugo vrijeme.

PIKTORESNI COCHEM JE MJESTO KOJE SE NE POSJEĆUJE SAMO JEDNOM

Ako ste u potrazi za malim gradovima u Njemačkoj koji izgledaju potpuno drugačije, a nude sve što jedna bajka mora imati, spremite kofere i krenite u Cochem. Smješten na obroncima doline Moselle pored zavojite rijeke, ovaj srednjovjekovni gradić je dom za nešto više od 5.000 stanovnika. Njegova najvažnija znamenitost je impozantni dvorac Reichsburg koji se smjestio na vrhu ogromnog brežuljka, s kojeg puca pogled na cijelu dolinu, prekrasne vinograde, guste šume, razigrane livade i stari dio grada. Dvorac se prvi put spominje 1130. godine, a obnovljen je tijekom 19. stoljeća nakon što su ga Francuzi u potpunosti uništili. 

U okolici grada moguće je prošetati stazama kojima su prolazili i stari Rimljani, a poseban je osjećaj koračati ovom čuvenom vinskom regijom koja se smatra najvažnijim svjetskim proizvođačem rizlinga. Vjerojatno se pitate što to čini baš ovu dolinu tako posebnom za uzgoj vinove loze i proizvodnju vina? Sasvim jednostavno – idealna kombinacija geologije, geografije i povijesti. 

Dakle, ako volite svježija vina s izraženijim kiselinama te povijesne građevine koje u svakoj prostoriji pričaju neke neobične priče, možda bi trebali razmisliti o posjetu ovom njemačkom biseru koji oduševljava na svakom koraku svojim drevnim kućama, zavojitim uličicama, brojnim degustacijama i nekim posebnim šarmom.

SVRATITE DO BAMBERGA I UŽIVAJTE U POSEBNOM PIVU I OČUVANOJ POVIJESNOJ BAŠTINI

Ovaj povijesni grad često je nazivan i Mala Venecija, no Bamberg je puno više od brojnih mostova i nekadašnjeg ribarskog sela uz rijeku koje danas čine skupocjene kućice s balkonima prepunim cvijeća i tipičnim drvenim bavarskim prozorima. Gradska vijećnica koja datira iz 14. stoljeća s romaničkom katedralom i iznimno očuvanim starim gradom u kojem nema gotovo nijedne moderne građevine čine ovaj gradić odličnim mjestom za istraživanje i učenje povijesti.

Također, u Bambergu se nalaze i brojne pivovare koje proizvode neka od najboljih njemačkih piva, a lokalni specijalitet je dimljeno pivo čiji je specifični i posebni okus sam po sebi dovoljan razlog da posjetite ovo prekrasno mjesto.

MONSCHAU JE VRIJEDAN ISTRAŽIVANJA IZNUTRA, ALI I IZVANA 

Na samoj granici Njemačke i Belgije smjestio se predivni Monschau u kojeg ćete se zaljubiti na prvi pogled. Njegova posebnost leži u tome što spaja ljepotu povijesne srednjovjekovne baštine s prirodnim ljepotama koje se nalaze u neposrednoj blizini grada. Ako posjetite Monschau, možete uživati u kamenim uličicama koje se isprepliću njegovim starim dijelom i u posjetu predivnom dvorcu, a ako izađete izvan njegovih zidina, čekaju vas šumovite riječne doline nacionalnog parka Eifel kojeg ne smijete zaobići. No, ako niste aktivni tip, rijeka Rur koja teče kroz Monschau bit će vam sasvim dovoljna za lagane šetnjice dok uživate u pogledu na drvene kućice i srednjovjekovne bedeme.

PODIJELI ČLANAK