Šarm kojemu je teško odoljeti: najljepši mali gradovi u Europi koje morate posjetiti

Najljepši mali gradovi u Europi koje morate posjetiti
piše Putni Kofer

Svakodnevne obaveze, rano ustajanje i gradska buka često mogu prouzročiti nezadovoljstvo, a planiranje vikend izleta ili produženog godišnjeg odmora u nekoj stranoj zemlji ima višestruki pozitivni učinak na naše tijelo i um. Kada pomislimo na putovanje, metropole koje nam prvo padnu na pamet su Berlin, Madrid, Barcelona, London, Pariz i Rim. No, postoje mnogi mali gradovi u Europi u kojima život sporije teče i koji nisu prenatrpani turistima. U nastavku upoznajte najljepše male gradove u kojima se krije obilje prirodnih ljepota, dragocjene kulturne baštine i zanimljive povijesti!

Kameni srednjovjekovni grad skriven na otočiću, iza strme litice u koju je uklesan, jedan je od najimpresivnijih na cijelom Mediteranu

DINANT – ŠARMANTNI BELGIJSKI GRADIĆ POZNAT PO IZUMITELJU SAKSOFONA

Podno lanca sivih stjenovitih planina i uz obalu rijeke Maas smjestio se gradić Dinant. Ime mu potječe od starog keltskog naziva Sveta dolina, a danas se ovaj belgijski dragulj može pohvaliti brojnim znamenitostima i pričama poput one da je u njemu živio Adolphe Sax, izumitelj saksofona. Adolphova kuća nalazi se u ulici koja nosi njegovo ime, a po cijelom gradu možete pronaći simbole i spomenike posvećene tom melodičnom glazbenom instrumentu i njegovu tvorcu.

View this post on Instagram

A post shared by Putni Kofer? (@putni_kofer)

Ova slikovita dolina poznata je i po proizvodnji najpoznatijeg piva u Belgiji – Leffe – za kojeg su zaslužni redovnici iz opatije Notre Dame de Leffe. Recept za omiljeno nacionalno piće razvili su početkom trinaestog stoljeća, a koristili su, uz već poznate sastojke iz tog doba, i razne biljke koje su rasle u blizini samostana. Pivo se i dalje kuha po starom receptu, a u Dinantu danas možete posjetiti i muzej piva Leffe koji je postao nezaobilazno odredište za sve turističke posjete.

Prekrasan grad posebne energije ogrnut će najšarmantnije ruho i oživjeti sva vaša osjetila: pripremaju jedinstveno urbano događanje koje se ne propušta!

ČEŠKI KRUMLOV – JEDAN OD NAJLJEPŠIH MALIH GRADOVA U ZEMLJI PIVA, KATEDRALA I MOSTOVA

Najljepša mjesta u Europi kriju prave romantične kutke, a jedno od njih zasigurno je Češki Krumlov, povijesno mjestašce u južnoj Češkoj koje nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Malen, ali očaravajuće lijep, ovaj gradić nalazi se pod zaštitom UNESCO-a, a šetnjom kroz njegov centar osjećat ćete se kao na nekom starom filmskom setu. Svaka kućica savršeno se uklapa u povijesno okruženje, dok panoramom grada dominira spektakularni dvorac koji leži na bajkovitoj rijeci Vltavi.

Stanovnici Krumlova kažu da zvuk rijeke Vltavena na njih djeluje umirujuće i blagotvorno, a da dvorac u centru grada izaziva jednu posebnu emociju divljenja te ih odvodi u tajanstvenu prošlost. Dvorac se svojom veličinom nalazi na drugome mjestu u kategoriji čeških dvoraca, a povijesno se prvi puta spominje 1253. godine u vlasništvu obitelji Vitak.

HALLSTATT – NAJLJEPŠE SELO NA SVIJETU

Ovaj predivni austrijski biser nalazi se na jugozapadnoj obali Hallstattskog jezera u blizini rudnika soli, resursa kojeg stanovnici ove regije tisućljećima eksploatiraju i po kojemu cijelo područje nosi ime Salzkammergut. Očaravajući vidikovci, mistično jezero okruženo šumovitim padinama zbog kojih nalikuje na fjord, pitoreskne kućice i priroda koja ostavlja bez daha. Sve to možete doživjeti ako se odlučite za izlet u Hallstatt, no ono što posebno inspirira je sam rudnik soli koji se smatra najstarijim na svijetu.

Hallstatt je u svako doba godine prepun turista, a ističu se najviše Azijati koje je mjesto toliko očaralo da su u Kini napravili njegovu repliku. Naime, nakon što je proglašen najljepšim selom na svijetu, kineski rudarski mogul je potrošio nevjerojatnih 700 milijuna funti kako bi izgradio njegovu kopiju. Ono što je izazvalo najviše negodovanja među stanovnicima tog idiličnog alpskog naselja je činjenica da su kineski investitori i poznati arhitekti sve radili njima iza leđa.

BONIFACIO – GRAD KOJI VISI NAD MOREM

Zbog ovog grada na stijeni visokoj sedamdeset metara, koji je s tri strane okružen Sredozemnim morem, zasigurno je potrebno posjetiti Korziku, otok na kojem je rođen Napoleon Bonaparte. Tu vrijeme kao da je stalo, a da nema pokojeg turista koji se provlači kroz srednjovjekovne uličice, lako bi mogli zamisliti kako magarci šetaju starim dijelom grada prenoseći teški teret i breme suhog granja na leđima, dok se u pozadini čuje mješavina talijanskog i francuskog jezika malobrojnih stanovnika koji i danas sanjaju o neovisnosti. Osnovan oko 830. god., Bonifacio je najstariji grad na Korzici, a vjeruje se da je upravo on ta zemlja o kojoj je govorio Homer u ‘Odiseji’.

RIBARSKI GRADIĆ MARSAXLOKK

Malta je jedna od najmanjih država na svijetu koja na jako malom prostoru nudi toliko toga neobičnog i drugačijeg, zanimljivog, posebnog i divljeg. Jedno od omiljenih mjesta na otoku je Marsaxlokk, prekrasno malo ribarsko mjesto koje je idealno posjetiti nedjeljom, na dan kada se okupljaju lokalni ribari sa svježom ribom na otvorenoj gradskoj tržnici. Najveća ribarska luka na Malti u fokusu je brojih fotografa i umjetnika, a ono što je simbolizira su tradicionalne žive boje na brodovima, kućama i štandovima.

RONDA – JEDNO OD NAJROMANTIČNIJIH MJESTA ANDALUZIJE

Ronda je jedno od najstarijih mjesta u Španjolskoj. Osim nesvakidašnje pozicije u sredini planinskog lanca koji grad razdvaja na dva dijela, ovaj impresivni krajolik krasi i nevjerojatna arhitektura. Nalazi se 750 metara iznad mora te je okružena zidinama i planinama. Živopisne ulice ovog grada bile su inspiracija velikim svjetskim umjetnicima kao što su Ernest Hemingway i Gustav Doré, koji su u Rondi provodili i po nekoliko mjeseci godišnje.

Ljubitelji prapovijesnih nalazišta svakako će uživati u špilji Cueva de la Pileta i ostacima Rimskog naselja u kojem je posebno dobro očuvan antički amfiteatar. U gradu se nalaze čak tri impresivna mosta, a na brojnim spomenicima i ulicama se može vidjeti utjecaj Rimljana i Maura koji su nekoć vladali ovim područjem. 

BATH JE POZNAT PO TERMALNIM IZVORIMA LJEKOVITE VODE

Smješten u okrugu Somerset na jugozapadu britanskog otoka, Bath je jedan od najljepših malih gradova u Engleskoj. Ovaj ljupki gradić najpoznatiji je po svojim termalnim izvorima ljekovite mineralne vode koji su na ovom području poznati još od doba Rimskog Carstva. Zahvaljujući njima dobio je i ime koje u prijevodu s engleskog znači kupanje ili kupalište.

Cjelokupni gradski krajolik je zaštićen kao UNESCO-va Svjetska baština, a Rimljani su ovdje izgradili terme, hram božice Minerve te jednu od najpoznatijih kružnih građevina u Velikoj Britaniji – Tholos. Prosječna temperatura izvora kreće se od 35 do 46 stupnjeva Celzija, što čini ovaj engleski dragulj jednim od najboljih odmorišta u Europi. Osim kupališta, Bath je poznat po nanizanim kućama u obliku polumjeseca, brojnim muzejima, kazalištima, izdavačkom i uslužno orijentiranom industrijom, ragbiju, ali i nadaleko čuvenim glazbenim studijima koje je posjećivao i naš glazbenik Gibonni, pripremajući album ‘Toleranca’.

View this post on Instagram

A post shared by Putni Kofer? (@putni_kofer)

DRESDEN – NJEMAČKI DRAGULJ BURNE PROŠLOSTI

Dresden je jedan od najljepših gradova u Njemačkoj i mjesto koje je doživjelo jednu od najgorih ratnih sudbina u povijesti. Sa svojih 650 tisuća stanovnika, do početka Drugog svjetskog rata bio je sedmi po veličini njemački grad, a zbog zavidne arhitektonske ljepote zvali su ga Firenca na Labi i biser Saske.

Točno prije sedamdeset i šest godina, 13. veljače u 21.39 sati u gradu na Labi su počele zavijati sirene te je Dresden u samo nekoliko minuta bio spaljen do temelja. Saveznički zrakoplovi su u 23 minute bacili gotovo 4.000 tona visokoeksplozivnih i zapaljivih bombi te uništili 15 kvadratnih kilometara grada koji je bio uređen s puno truda, stila i ljubavi. Plamen je bio toliko velik da su britanski piloti kasnije izjavili da su ga vidjeli iz udaljenosti od 320 kilometara i s visine od 6.700 metara.

Iako više nisu vidljivi ratni ožiljci, većina turista je itekako svjesna njegove traumatične prošlosti. Danas je Dresden zasigurno jedna od najposjećenijih turističkih destinacija u Njemačkoj te je ponovno postao prepoznatljivi dragulj među gradovima umjetnosti i kulture. Veliki dio stare gradske jezgre vjerno je rekonstruiran pa ćete danas ovdje uživati u veličanstvenim kulturnim i povijesnim građevinama, raskošnim ulicama, muzejima, palačama i vrtovima koji cvjetaju u najljepšim bojama.

Znate li koji su najbolji gradovi za život u svijetu?

Uzimajući u obzir razinu pretilosti, životni vijek stanovnika, broj sunčanih sati u godini, kvalitetu zraka i vode, razinu sreće te cijenu mjesečnog članstva u teretani, svaki je grad ocijenjen kroz 10 čimbenika koji doprinose uravnoteženom i zdravom načinu života. Ovo su najbolji gradovi za život u svijetu koji su uspjeli zadovoljiti najvažnije kriterije!

PODIJELI ČLANAK