Trgovi iz bajke, raskošne palače i romantični mostovi: doživite čaroliju bavarskih gradića

Najljepši gradovi u njemačkoj pokrajini Bavarskoj koje morate posjetiti
piše Ana Kolarić

Od drvenih kućica okruženih alpskim zelenilom, tirkiznih jezera pa sve do impresivnih dvoraca sa spektakularnim pogledima – sve je to Bavarska, jedna od najljepših njemačkih pokrajina. Osim poznatih destinacija u planinama, kao što je Garmisch-Partenkirchen te užurbanog Münchena, Bavarska nudi mnoštvo manjih gradova koji će vas razoružati svojim šarmom i ljupkošću. Prošarani rijekama, pod budnim okom crkvica i dvoraca na brdima, s trgovima nalik onima iz Disneyjevih bajki – ovo su najljepši gradovi u Bavarskoj koje morate posjetiti!

Emilio je "šaptač pticama", spašava ih, liječi i o njima brine: "Ovaj posao te uči kako živjeti s divljinom, a pritom na nju imati minimalan utjecaj"

BAMBERG – DAŠAK VENECIJE NA BAVARSKOJ RAZGLEDNICI

Ovaj povijesni grad često je nazivan i Mala Venecija, no Bamberg je puno više od brojnih mostova i nekadašnjeg ribarskog sela uz rijeku koje danas čine skupocjene kućice s balkonima prepunim cvijeća i tipičnim drvenim bavarskim prozorima. Njegovi bajkoviti trgovi i ulice skrivaju toliko boja, ljepote i ljupkosti da će vam se učiniti da iza svakog kutka vreba prizor kao s najljepše razglednice.

Ulaz u stari grad obilježen je oslikanim vratima i starom gradskom vijećnicom koja je jedinstvena takva u svijetu jer se nalazi na sred mosta preko rijeke. Bamberška vijećnica smatra se najvažnijim umjetničkim djelom u cijelom gradu, datira iz 14. stoljeća te je proglašena UNESCO-vom Svjetskom kulturnom baštinom.

Bamberg je i grad piva, a ovdje možete pronaći više od 50 vrsta koje se toče u 9 pivovara među kojima je najpoznatije dimljeno pivo. Riječ je o posebnoj vrsti piva sa „smoky aromom“ koje se dobiva sušenjem ječma na otvorenom plamenu. Jedino u Bambergu možete pronaći pravo, tradicionalno dimljeno pivo i ono je zaista ponos lokalne zajednice. Aromatičan miris slada i kvasca neprestano se širi zrakom pa se ovo područje pokatkad zove i Pivska Franačka.

Hrvatske povijesne ceste spomenik su ljudskoj snalažljivosti, simbol borbe s prirodom i mjesta očaravajuće ljepote i nevjerojatnih vidika

WÜRZBURG – IDILA OKRUŽENA VINOGRADIMA I INSPIRATIVNIM UTVRDAMA

Na pola puta između Frankfurta i Nuremberga smjestio se Würzburg. Uzdignut ponad rijeke Majne, okružen zelenim vinogradima, ovaj bavarski gradić svakako je vrijedan posjeta. Ljubitelje povijesti i arhitekture oduševit će Würzburg Residenz, palača koja se zasluženo nalazi na popisu UNESCO-ve svjetske baštine. Iako je teško oštećena tijekom Drugog svjetskog rata, nakon više od 40 godine obnove danas je jednako zanosna kao u najboljim danima. Čak i ako odlučite ne zaviriti u njenu unutrašnjost, vrtovi, fontane i perivoji koji ju okružuju oduševit će vas na prvi pogled.

No, kruna svakog posjeta Würzburgu ipak je posjet mostu Alte Mainbrücke. Ako vam se na tren učini da se nalazite na Karlovom mostu u Pragu, vinogradi ponad rijeke podsjetit će vas gdje ste. Svakako probajte plodove ovog prirodnog blaga koji su dostupni s prozorčića na početku mosta – fina bijela vina ili pak Hugo, kombinacija pjenušavog vina i sirupa od bazge i mente. Zaista, gdje biste u svijetu mogli ispijati vino s ovakvim pogledom osim u Njemačkoj?

Osim prekrasnih skulptura na mostu i obronaka s impresivnim vinogradima, ovdje se pruža pogled i prema utvrdi Marienburg koja datira još iz 13. stoljeća. Njena unutrašnjost nudi zanimljiva djela umjetnosti i bogat dizajn prošlih vremena, vanjski dio pruža sjajan pogled na grad i mnoštvo kutaka za istraživanje. Gejmerima će se možda Marienburg učiniti poznat, a postoji i razlog tome. Naime, šuška se da je dizajn utvrde poslužio kao inspiracija poznatoj franšizi videoigara – Legenda o Zeldi.

AMBERG – OKUSI, BOJE I VIDICI PRAVE BAVARSKE

Potpuno lišen turističkih gužvi, nedaleko od granice s Češkom smjestio se Amberg. Njegove sjajno očuvane gradske zidine nude sjajnu priliku za šetnju i mirno istraživanje ljupkih uličica. Balkoni drvenih okvira, tornjevi i vjetrokazi dio su Bavarske kakva ona zaista jest, sa svim svojim nasljeđem i tradicijom koja živi i u modernim vremenima.

Glavni gradski trg najljepši je ljeti kad je okupan suncem i kad na njemu žubori interesantna Fontana vjenčanja. Podignuta je u sjećanje na jedno od najvećih vjenčanja u Bavarskoj, između Margarete, kćeri tadašnjeg bavarskog vojvode, i falačkog princa Filipa. Održano je 1474. godine i ugostilo je više od 2.000 ljudi. Događaj je bio toliko velik da i danas u Ambergu postoje festivali u njegovu čast, a fontana ponosno krasi glavni trg. Stražu joj drži Gradska vijećnica, bijela zgrada zlaćanih stupova i prozora, po mnogima najljepša zgrada u gradu.

Za razliku od mnogih bavarskih gradova, Amberg nema svoj vlastiti dvorac, ali to ne znači da se ne vrijedi zaputiti u njegova brda. Povrh grada, nadomak šume nalazi se crkva Wallfahrtskirche Maria Hilf. Iako do nje možete i automobilom, prava bi šteta bila propustiti šetnju kroz šumu, uz pašnjake i oltare postavljene putem. Na vrhu ćete biti nagrađeni prekrasnim vidicima, a u ljetnim mjesecima možete se počastiti i domaćim specijalitetima na terasi s pogledom na grad.

ROTHENBURG OB DER TAUBER – VIŠE OD 40 TORNJEVA ČUVA GRAD IZ BAJKE

Iako bi vas pogled na staru gradsku jezgru mogao podsjetiti na trgove koje je obilazila Belle u popularnom filmu Ljepotica i zvijer, Rothenburg ob der Tauber zapravo se nalazi u Bavarskoj. Ipak, to ne znači da ga niste mogli vidjeti na filmskom platnu, posebice ako ste pogledali stari klasik Pinocchio iz 1940. godine. Danas je dio popularne Romantične ceste koja se proteže južnom Njemačkom, no nekada je bio slobodan i nezavisan grad.

Najpoznatiji prizor koji privlači tisuće turista godišnje je Plönlein, što u prijevodu znači „mali trg kod fontane“. Krasi ga niz divnih kućica, kako drvenih, tako i kamenih, no pažnju uvijek ukradu kućica bijelih prozora koja se vidljivo naginje ulijevo te toranj stare gradske vijećnice. Šetnja ovim bajkovitim prizorom odvest će vas u najstariji dio grada, a potom do tornja Markusturm koji je manje poznat, ali jednako šarmantan. Ako ste u prolazu u kasno proljeće ili ljeto, ne zaboravite pogledati gore. Vrlo je vjerojatno da ćete biti nagrađeni obiteljskim prizorima lokalnih roda koje se već godinama gnijezde u Markusturmu.

Rothenburg zaista nudi pregršt bajkovitih prizora, a listi se svakako pridružuje i Tauberbrücke, most s dva reda lukova ponad rijeke koji povezuje livade i vinograde doline Tauber. U Drugom svjetskom ratu bio je potpuno razrušen, no već 1956. je obnovljen i spreman za nova, ljepša iskustva te sjajne fotografije.

PODIJELI ČLANAK