Malene, neodoljive i primamljive: upoznajte najmanje države na svijetu

Najmanje države na svijetu
piše Ana Kolarić

Svakodnevne obaveze, rano ustajanja i gradska buka često mogu prouzročiti nezadovoljstvo kod većine ljudi, a planiranje vikend putovanja ili produženog godišnjeg odmora u nekoj stranoj zemlji ima višestruki pozitivni učinak na naše tijelo i um. Osim razvikanih europskih destinacija poput Amsterdama, Pariza, Londona ili Berlina, jeste li ikada razmišljali o posjetu najmanjim državama svijeta koje često nude nevjerojatne priče o svom nastanku i preživljavanju? Uprkos tome što su jako male, neke države na ovom popisu su izuzetno bogate, među njima postoje i one koje su vrlo siromašne, a neke se nalaze na listi najpoželjnijih turističkih destinacija. U nastavku upoznajte najmanje države na svijetu!

10. MALTA

S gotovo pola milijuna stanovnika, ovaj osunčani otok zavodljivog krajolika najgušće je naseljena zemlja Europske Unije te jedna od najgušće naseljenih u svijetu. U prošlosti, Maltom su vladali Rimljani, Grci, Arapi, Francuzi, Britanci i mnogi drugi, što je rezultiralo jedinstvenom kulturom i očaravajućom arhitekturom. Njene ste povijesne građevine i dramatične pejzaže mogli vidjeti u kadrovima Gladijatora, Troje i Pirata s Kariba, a ne zaboravimo ni legendarno Popajevo selo koje i danas privlači posjetitelje. Jedna od najpopularnijih atrakcija Malte, Azurni prozor na otoku Gozu, pojavila se i u Igri prijestolja u sceni vjenčanja Khala Droga i Daenerys. Nažalost, ova se prekrasna struktura urušila 2017. godine uslijed olujnog vjetra i erozije.

Duga veza s Britanijom (1813. -1964.) vidljiva je i danas, a osim malteškog službeni jezik na otoku je i engleski. Stanovnici još uvijek voze lijevom stranom ceste, a valja napomenuti i da ova malena zemlja ima ragbi reprezentaciju koja je među 20 najboljih na svijetu.

Selo osuđeno na propast spasili studenti i 96-godišnji djedica: evo kako izgleda najšarenije mjesto na svijetu

9. MALDIVI

Ova bajkovita otočna država nalazi se u Indijskom oceanu, između Indonezije i Afrike te je poznata po tirkiznom moru, bijelim pješčanim plažama i luksuznim bungalovima nad vodom. Maldive čini arhipelag od 26 atola s ukupno 1190 otoka, a samo ih je 200 naseljeno. Pravi mali raj za ljubitelje ronjenja, snorklanja i tropske klime! Maldivi su najniža i najravnija zemlja na svijetu s maksimalnom nadmorskom visinom od 2,4 metara. Upravo to ih čini nacijom koja je najugroženija globalnim zatopljenjem i podizanjem razine mora. Oni su ujedno jedina zemlja koja je održala sastanak vlade pod morem, a učinili su to 2009. godine kako bi pridobili pažnju javnosti o gorućim klimatskim pitanjima.

Ova država ima snažnu povijesnu vezu s Britanijom te su neovisnost stekli tek 1965. godine. U glavnom gradu, Maléu upoznajte lokalce ili posjetite tržnice, ali nemojte zaboraviti pokriti ramena i koljena. Bikiniji su prihvatljivi samo na otocima i u resortima!

Šarm kojemu je teško odoljeti: šest hrvatskih otoka koji fasciniraju turiste diljem svijeta

8. SVETI KRISTOFOR I NEVIS

Nekada dom industrije šećerne trske, Sveti Kristofor i Nevis danas je popularna turistička destinacija poznata po koraljnim grebenima i vječnom ljetu, a sa svoja dva glavna otoka površinom je manja od Korčule. Ujedno je i najmanja zemlja u obje Amerike, ali zato obiluje ljepotama karakterističnim za karipske lokacije. Uživajte u rajskim plažama sa zlatnim pijeskom, planinarite kroz tropske šume do kratera vulkana i kušajte specijalitete spravljene od plodova mora – dobar odmor, opuštanje i zabava su zagarantirani!

Ime Nevis dodijelio je sam Kristofor Kolumbo, prema španjolskoj riječi „nieves“ što znači snijeg, budući da ga je otok podsjećao na planinu pokrivenu snijegom. Kasnija povijest obilježena je borbom za prevlast između Francuza i Engleza, a Kitts i Nevis stekli su neovisnost od Velike Britanije tek 1983. godine. Današnje stanovništvo pretežno je afričkog podrijetla, a službeni jezik je engleski.

7. MARŠALOVI OTOCI

U Tihom Oceanu, na pola puta između Australije i Havaja, smjestili su se Maršalovi otoci. Iako manje poznati, i oni se mogu pohvaliti tirkiznim morem i nezaboravnim plažama te otocima smještenim na koraljnim atolima. Jedan od njih je i Bikini, po kojem je popularni kupaći kostim dobio i ime.

Odisejev otok: Najzeleniji i najšumovitiji hrvatski otok čijoj ljepoti su se divili čak i bogovi

Nažalost, Bikini je ujedno bio i mjesto na kojem su Sjedinjene Američke Države sagradila nuklearna postrojena i vršila vojne testove sve do 1958. godine. Upravo je to razlog zbog kojeg turizam nikad nije zaživio na Maršalovim otocima, premda obiluju prirodnim ljepotama. Iako su od 1986. samostalna država, službena valuta je američki dolar, a SAD i dalje ima vojne baze na ovim prostorima. Otoci su posebni i po tome što su vrlo blizu 180. meridijana, odnosno Međunarodne datumske granice.

6. LIHTENŠTAJN

U zagrljaju alpskih vrhova, između Švicarske i Njemačke, smjestio se Lihtenštajn – mala zemlja za savršen odmor. Populacija mu broji svega 38.000 stanovnika, što je manje od naših Kaštela. Ova državica počiva na obalama Rajne, a neovisna je još od 1806. godine. Svoju dugovječnost vjerojatno duguje tome što je ostala neutralna tijekom svjetskih ratova pa samim time i neoštećena.

Očuvana povijesna dobra i netaknuta priroda doprinijele su razvoju turizma koji je, uz međunarodno bankarstvo, njena glavna gospodarska grana. Diskrecija i pouzdanost nadaleko su poznata obilježja lihtenštajnskih banaka, a iako je formalno ustavna monarhija, Lihtenštajnom upravlja premijer.

5. SAN MARINO

Smješten na obroncima planine Titano, pitoreskni San Marino slovi za najstariju suverenu državu na europskom tlu. Iako je potpuno okružen Italijom, a službeni jezik je talijanski, San Marino je neovisna država. Nije dijelom Europske unije, ali službena valuta mu je euro. Budući da je cijeli teritorij duty free zona, San Marino je prava mala šoping meka za turiste.

Sa svoje tri tvrđave koje paraju nebo, srednjovjekovne su zidine istoimenog glavnog grada nadaleko poznat prizor koji mami posjetitelje diljem svijeta. Piazza della Libertà vodi do samog vrha koji obiluje lijepim kafićima i restoranima s pogledom na dolinu i obližnja sela. U njima se također skriva pregršt manjih dvoraca i tvrđava koje svakako vrijedi obići.

4. TUVALU

Iako smješten u Oceaniji, koja je poznata po rajskim plažama i turizmu, stvarnost ove otočne državice je teška, a njena sudbina neizvjesna. Naime, Tuvalu se sastoji od devet malenih otoka na kojima nema ni rijeka ni izvora, što ujedno znači da nema pristupa pitkoj vodi. Država se oslanja na sistem sakupljanja vode od kišnice i dopremanja zaliha od stranih susjeda, no usprkos tome pati od suša koje uništavaju ionako krhku poljoprivredu.

Ova se teška sudbina čini posebno nepravednom ako uzmemo u obzir da, ne samo da je Tuvalo okružen vodom, nego ujedno i tone. Posljedica je to odumiranja njegovih koralja i erozije obala. Znanstvenici predviđaju da će u narednih 50 do 100 godina i posljednji stanovnici, kojih je trenutno oko 11.000, morati napustiti otočje. Ipak zaputite li se u Tuvalu, imajte na umu da ne prihvaćaju kreditne kartice i nemaju bankomate.

3. NAURU

U 18. stoljeću službeni naziv ove otočne države bio je Pleasant Island (Ugodni Otok), a ime je dobio zbog britanskih istraživača koji su uživali u raskošnim ljepotama obale. Otok je okružen koraljnim grebenima i oštrim stijenama, što mu za vrijeme oseke daje vrlo poseban izgled. Kasnije su njime vladali Nijemci i Japanci, a za vrijeme Drugog svjetskog rata pretrpio je mnoge štete.

Danas je Nauru nezavisna država koja se 1968. godine odijelila od Australije, iako ostaje jedina zemlja svijeta bez službenog glavnog grada. Nažalost, kao i Tuvalu, i Nauru je obilježen siromaštvom. Njegova glavna gospodarska aktivnost je rudarenje i izvoz fosfata koji čini oko 60 posto kopnene površine. No, prirodne zalihe polagano presušuju, a ljepota otoka ostaje narušena opustošenim krajolikom.

2. MONAKO

Smješten na Francuskoj rivijeri, s pogledom na Sredozemlje, Monako je svojevrsni sinonim za luksuz i bogatstvo. Od 1780. godine u državi nema poreza, što ga čini idealnom adresom za sve one dubljeg džepa. Iako nema vlastitu zračnu luku, više od trećine njegove populacije su milijunaši. To znači da u nešto više od 2 kvadratna kilometra stane 12.000 milijunaša, piste za njihove helikoptere, čuvene kockarnice te svjetski poznata događanja poput utrke Grand Prix de Monaco.

Na čelu Monaka je dinastija Grimaldi koja njime vlada još od 13. stoljeća što je čini najduže vladajućom dinastijom u Europi. Aktualni nasljednik Albert II. Monaco nema vlastitu vojsku i za njegovu je zaštitu odgovorna Francuska.

1. VATIKAN

Vatikan je najmanja država svijeta, kako površinom, tako i po broju stanovnika. Naime, na manje od pola kilometra kvadratnog živi oko 900 stanovnika. Ova malena država je središte Katoličke crkve i njenog poglavara Pape, a zbog neprocjenjivog umjetničkog blaga i graditeljskih spomenika privlači i veliki broj turista.

Bogata arhitektura i umjetnost čine ga vrijednim posjeta, a u prilog tome govori i to da je jedina zemlja koja je u cijelosti na popisu UNESCO lokaliteta. Usprkos svojoj veličini, Vatikan ima svoju poštu, telefonski sustav, malenu željeznicu i bankomat čije su upute za korištenje ispisane na latinskom jeziku. Za razliku od mnogih država, Vatikan ima i svoju vojsku, a iako je najmanja na svijetu, ona prolazi temeljitu obuku i odgovorna je za zaštitu Pape.

Zanimljivosti o gradovima i državama diljem svijeta

Znate li koji su najveći gradovi na svijetu prema broju stanovnika? Trenutno gotovo 55 posto ukupne svjetske populacije živi u urbanim sredinama, a trend doseljavanja u gradove ne pokazuje znakove jenjavanja te se procjenjuje kako će do 2050. godine gotovo 70 posto svjetskog stanovništva živjeti u gradovima. Mogućnost odlaska u drugi grad ili zemlju kako bi dobili barem maleni uvid u živote i kulturu njegovih stanovnika je iskustvo koje se pamti do kraja života. Nažalost, velik broj zemalja ne ispunjava osnovne uvjete onoga što bi se nazvalo funkcionalnom državom, što čini putovanja u te zemlje iznimno rizičnim pothvatima. U nastavku saznajte koje su najopasnije države svijeta u koje se ne preporučuje putovati!

PODIJELI: