Jednu od najmanjih država na svijetu osnovao je Hrvat! Nikada nije osvojena, nema zračnu luku i vojsku i očarava posjetitelje na svakom koraku

Foto: Pexels
piše Putni Kofer

Smještena usred teritorija Italije, San Marino se ponosno uzdiže kao treća najmanja država u Europi i impresivna peta najmanja država na svjetskoj karti. Ova bajkovita zemlja očarava posjetitelje svojim srednjovjekovnim utvrdama, elegantnim tornjevima i grandioznim gradskim zidinama. No, njezina čarolija ne staje samo na veličini i arhitekturi. San Marino također mami nepce svojom raskošnom kulinarskom ponudom i često je domaćin različitim sportskim manifestacijama. Štoviše, cijela država je poznata po svojoj izvanrednoj sigurnosti, što je čini idealnom destinacijom za obitelji, parove i solo putnike. Ako uskoro planirate putovanje, evo nekoliko zanimljivosti o San Marinu koje možda niste znali!

Europska unija daje 35 tisuća besplatnih karata za putovanje vlakom po Europi! Evo tko se sve može prijaviti i koji su uvjeti

SAN MARINO JE OSNOVAO KLESAR S OTOKA RABA

Osnivanje San Marina povezuje se s klesarom Marinom s otoka Raba. Naime, Marin je napustio Rab tijekom vladavine cara Dioklecijana i zaputio se prema Riminiju u Italiji kako bi sudjelovao u gradnji tog grada. Uskoro je bio prisiljen napustiti Rimini i pronaći utočište na planini Monte Titano. Na tom mjestu izgradio je kapelu i samostan, koji su kasnije postali središnja jezgra države nazvane po njegovu imenu. Umro je 3. rujna 301. godine, a taj dan u San Marinu slave kao državni praznik.

NIKADA NIJE OSVOJEN

Kroz svoju bogatu povijest, država San Marino suočila se s mnogim invazijama, ali je uvijek uspjela sačuvati svoj suverenitet. Pretrpjela je razne pokušaje napada tijekom 16. i 18. stoljeća, a čak su i napoleonske trupe poštovale njezinu autonomiju i ponudile San Marinu ekonomske ustupke, prepoznajući ga kao značajan politički entitet na karti Europe. Danas, tri karakteristične kule starog grada, koje se također nalaze na državnom grbu, služe kao simbol njegove nepokolebljive otpornosti.

SAN MARINO NIJE ČLAN EU-A, ALI KORISTI EURO KAO SLUŽBENU VALUTU

Iako San Marino nije član Europske Unije, već dugi niz godina prakticira podršku politikama EU-a i Ujedinjenih naroda. Dodatno, vrijedno je istaknuti da je San Marino usvojio euro kao svoju službenu valutu, što jasno ilustrira njegovu integraciju u europski ekonomski i monetarni sustav. Ova iznimna kombinacija političkog angažmana i ekonomske usklađenosti čini San Marino jedinstvenim primjerom među europskim državama.

Slikoviti povijesni most iz 14. stoljeća preživio je ratove, poplave i požare: vrvi životom i malim trgovinama i jedan je od najljepših simbola Toskane

NEMA ZRAČNU LUKU

S obzirom na svoj položaj bez izlaza na more, San Marino se izdvaja kao jedna od rijetkih zemalja u svijetu koja ne posjeduje vlastitu zračnu luku. Ipak, ovaj nedostatak zračnih veza kompenzira se lakom dostupnošću kroz susjednu Italiju. Posjetitelji mogu lako stići do San Marina, uživajući u slikovitim vožnjama kroz talijansku prirodu.

PRODAJA POŠTANSKIH MARKICA DONOSI POZAMAŠNU ZARADU ZEMLJI

Da, možda vas iznenadi ova činjenica, ali prodaja poštanskih markica donosi značajnu zaradu ovoj malenoj državi. San Marino je postao poznat među kolekcionarima poštanskih markica diljem svijeta zbog svojih atraktivnih i često tematski bogatih markica. Zbog svoje rijetkosti i estetske vrijednosti, one često postaju predmetom želje za kolekcionare, što omogućava San Marinu da ostvari značajne prihode na godišnjoj razini.

SMATRA SE DA SAN MARINO IMA NAJSTARIJI PISANI USTAV NA SVIJETU

San Marino se često smatra državom s najstarijim pisanim ustavom na svijetu. Njihov ustav, poznat kao “Statuti San Marina,” datira iz 1600. godine i smatra se i dalje važećim. Ovo ga čini jednim od najstarijih pisanih ustava koji su i danas na snazi. Sanmarinski ustav predstavlja značajnu kulturnu i povijesnu baštinu ove male države, te često privlači pažnju povjesničara i pravničke zajednice.

NEMAJU VOJSKU

San Marino je iznimna država koja se ubraja među rijetke na svijetu koje ne posjeduju vlastitu vojsku. Umjesto toga, obrana zemlje povjerena je talijanskim oružanim snagama putem posebnog sporazuma o zaštiti. Prema tom sporazumu, Italija preuzima odgovornost za zaštitu San Marina u slučaju napada ili prijetnje. Također, talijanske oružane snage igraju ključnu ulogu u osiguravanju sigurnosti San Marina i garantiraju njegovu teritorijalnu neovisnost.

PODIJELI ČLANAK