Kad se priroda zaigra: nestvarno lijepa i izuzetno neobična mjesta koja ćete odmah poželjeti posjetiti

Najneobičnija mjesta na svijetu koja morate posjetiti
piše Lara Žučko

Za mnoge poznate svjetske znamenitosti smo čuli još kad smo bili djeca i kao takve su postale dio opće kulture. No, postoje mnoga mjesta za koja mnogi nisu čuli, a svojim prirodnim i neobičnim izgledom privlače veliki broj turista. Zbog njihove izoliranosti od gradskih jezgra te činjenica da se radi o područjima koje je stvorila Majka Priroda, ove su destinacije nešto što nikako nećete htjeti propustiti. Upoznajte najneobičnija mjesta na svijetu!

PAMUKKALE, TURSKA

Pamukkale, što u prijevodu znači dvorac od oblaka, nevjerojatan je prizor kojeg možete doživjeti samo u jugozapadnoj Turskoj. Poznat je po svom neobičnom obliku plitkih terasastih bazena koji su nastali prelijevanjem mineralne vode i taloženjem minerala. UNESCO je prepoznao njegovu ljepotu i važnost te ga uvrstio na popis svjetske baštine.

Zanimljiva je i legenda koja objašnjava njegov nastanak, a naravno, radi se o tužnoj priči koja je prerasla u ljubavnu. Naime, vjeruje se da je u okolici ovog terasastog čuda živjela neugledna djevojka koja je skočila s vrha najviše kaskade u jedan od bazena te ju je čarobna voda učinila najljepšom djevojkom na svijetu. I danas mještani vjeruju u njezina ljekovita svojstva te je to jedan od razloga zašto se mnogi turisti u obilasku Turske zapute upravo ovdje. Osim toga, kaskade i bazeni se nalaze u blizini povijesnih i kulturnih spomenika te su baš zato idealno mjesto za uvrstiti na popis „što vidjeti u Turskoj“.

Čim vani zahladi, na stolove stiže kraljica zime: evo kako napraviti savršenu sarmu

PROLAZ DIVOVA, SJEVERNA IRSKA

Irska je s razlogom na glasu kao zemlja čije prirodne ljepote i zelenilo upotpunjuju legende i mistične priče. Još jedna neobična lokacija koja se nalazi na popisu svjetske baštine je i Prolaz divova, čarobno mjesto koje se sastoji od čak 37.000 stupaca za koje se procjenjuje da su nastali prije 60 milijuna godina. Ovaj čarobni kutak Sjeverne Irske oduzet će vam dah svojim izgledom, a starosjedioci će vam nesumnjivo ispričati i pokoju legendu koje objašnjavaju njegov nastanak i povijest.

ČOKOLADNI BREŽULJCI, FILIPINI

Kada bi barem mogli otputovati u zemlju u kojoj su brežuljci zaista napravljeni od čokolade. Ipak, dok se takvo čudo prirode na materijalizira, možemo uživati u pogledu na otok Bohol u Filipinskom otočju. Mnogi sumnjaju da su ova brdašca nastala prirodnim procesima, ali ovdje nema mjesta teorijama zavjere jer UNESCO kaže da su ona nastala podizanjem koraljnih naslaga te dugotrajnom erozijom tla. Oni krase središte otoka, a za vrijeme suših sezona, brežuljci poprimaju izgled zbog kojih su i dobili ime jer boja koja ih je do tada krasila prerasta iz zelene u smeđu, baš poput čokolade.

CRVENA PLAŽA, KINA

Kao što možemo vidjeti, nije novost da je azijski kontinent pun nevjerojatnih prirodnih prostranstava i ljepota koje izgledaju kao da nisu s ovog svijeta. Upravo to biste pomislili da vas put navede do Crvene plaže u kineskom rezervatu Liahoe. Ovo vlažno područje koje igra veliku ulogu u očuvanju ptica selica nalazi se tridesetak kilometara jugozapadno od grada Panjina. Upravo zbog svoje važne funkcije u migracijama ptica, samo mali dio plaže je otvoren za javnost.

Dosta vam je svega i maštate o pustom otoku? Pronašli smo putovanje koje će vam promijeniti život

PLANINA TIANZI, KINA

Još jedna neobična atrakcija nalazi se u Kini, a do nje ćete doći ako se zaputite na sjeverozapad provincije Hunana. Vapnenački divovi planine Tianzi okruženi su predivnim zelenilom, a često su djelomično prekriveni maglom, baš kao tornjevi u bajkama. Ako se ovamo zaputite autom, morat ćete se zaustaviti u selu Huangsh i krenuti dalje prema planini Tianzi utabanim putevima i stazama, a usput možete upijati ljepotu nestvarne prirode. Tianzi u prijevodu znači nebeski sin, a planinski stupci koji se pružaju u nebo zaista dobro nose svoje ime. Također, ne čudi niti podatak su ovi ljepotani poslužili kao inspiracija za lebdeće planine u poznatom filmu Avatar.

GOBLIN VALLEY STATE PARK, UTAH, SAD

Mnogi bi pomislili da su sletjeli na Mars kada bi zakoračili u Nacionalni park Goblin Valley u saveznoj državi Utah, samo 216 milja jugoistočno od Salt Lake Cityja. Naime, dugogodišnjom erozijom uzrokovanom vjetrovima nastali su neobični pješčani oblici čiji se izgled najčešće uspoređuje s goblinima. Pomalo sablasni kraj koji podsjeća na svemirsku pustinju širok je jednu, a dug dvije milje tako da može biti izuzetno zanimljiva izletnička destinacija. Ulaskom u park možete prošetati i izbliza pogledati prirodne skulpture koje istovremeno izazivaju divljenje i jezu.

SALAR DE UYUNI, BOLIVIJA

Ako ste se iz nekog neobičnog razloga ikada zapitali gdje se nalazi najslanije mjesto na svijetu, odgovor biste pronašli u Južnoj Americi, točnije u Boliviji. Smješten u departmanima Potosí i Oruro, Salar de Uyuni je najveće slano jezero na svijetu, a kada ugledate prizor beskrajne bjeline popraćen ponekad i tankim slojem površinske vode, odmah će vam biti jasno zašto se za ovo mjesto kaže da je najveće prirodno ogledalo.

Naime, radi se o ostacima prethistorijskog jezera koje je presušilo i za sobom ostavilo prazan prostor sačinjen od bijele soli i specifičnih kamenih oblika. Najbolji pogled svakako se pruža s otoka Incahuasi, a možete u blizini ugledati i prekrasne roze plamence koji klize po vodi.

VINICUNCA ILI DUGINA PLANINA, PERU

Planine prekrivene duginim bojama prirodni su fenomen koji plijeni pažnju mnogih putnika i znatiželjnika, a zanimljivih je podatak da se još uvijek ne zna točan razlog nastanka šarenila planine Vinicunca u Peruu. Brežuljci prekriveni pastelno plavom, jarkom crvenom, zelenom, rozom i žutom bojom zaista su prizori kakve obično gledamo u SF ili animiranim filmovima. Ipak, oni su itekako stvarni, a da dođete do njih ćete se morati potruditi jer je put poprilično naporan. No, kada se nakon dugotrajnog i naporno pješačenja popnete na vrh shvatit ćete zašto se kaže da je ovo jedno od najneobičnijih i najljepših mjesta na svijetu.

Naslovna fotografija: Shutterstock

PODIJELI:
AKTUALNO
PROČITAJTE JOŠ