Mističnu špilju u kojoj more osvaja nevjerojatnim bojama, a strme litice zovu na skok u plavetnilo, svatko bi trebao posjetiti barem jednom

Foto: Shutterstock
piše Lana Mindoljević

Nevjerojatno plavetnilo okovano strmim liticama prvo je što ćete ugledati kad se nakon nekih pola sata spuštanja pred vama ukaže Odisejeva špilja. Koliko god da ste o njoj ranije slušali ili čitali, ništa vas ne može pripremiti na tu boju, odsjaj sunca u moru, pogled na stijene koje su formirale prirodne skakaonice… Mjesto je to koje, zbog brojnih legendi koje se uz njega vežu, odiše mistikom, a njezin neobičan izgled i danas mnoge nadahnjuje na maštovite priče i urbane mitove. Ako planirate posjet Mljetu i Odisejevoj špilji, evo što sve trebate znati prije polaska!

Najljepši dvorci u Europi čuvari su prošlosti i intrigantnih priča: ovih deset svaki zaljubljenik u povijest mora posjetiti barem jednom u životu

MORE U ŠPILJI POPRIMA NEVJEROJATNU BOJU ZBOG KAMENA I ODSJAJA SUNCA

Nedaleko od Babinog Polja, na teško pristupačnoj morskoj obali, kao dragulji se nižu brojne špilje, među kojima je Odisejeva špilja najpoznatija. Zbog bijelog kamena i odsjaja sunca, more u špilji i oko nje poprima magičnu plavu boju, a sama je lokacija prikladna za kupanje i omiljena među avanturistima koji vole skakati sa stijena koje ju okružuju. Ime je dobila po legendi o Odiseju, koji je navodno upravo u njoj pronašao zaklon od oluje na svojem putovanju.

ODISEJ JE, PREMA LEGENDI, TOLIKO BIO ODUŠEVLJEN OTOKOM DA GA NIJE HTIO NAPUSTITI

Priča kaže da je grčki junak Odisej nakon brodoloma ostao na ovom otoku koji ga je osvojio svojom ljepotom. U špilji ga je zatočila nimfa Kalipso, kći boga Atlanta, koja ga je oslobodila tek nakon sedam godina, po direktnoj Zeusovoj naredbi. Brojni stručnjaci uvjereni su da je otok Ogigija iz Homerove Odiseje upravo današnji Mljet.

Opis odgovara: zelene šume, četiri izvora pitke vode koji nikad ne presušuju… Baš kao na Mljetu. Osim Odiseja, špilju je nastanjivalo još jedno neprocjenjivo biće – sredozemna medvjedica. Dugo je, naime, špilja bila prirodno stanište jednog od najrjeđih sisavaca na svijetu.

U kojem hrvatskom gradu živi najviše mladih? U slikovitom rekorderu četvrtina stanovnika ima manje od 20 godina, a svaki peti ima između 15 i 29 godina

DO ŠPILJE SE DOLAZI IZ BABINOG POLJA, OBAVEZNA JE DOBRA OBUĆA I BOČICA VODE

Ako želite posjetiti Odisejevu špilju, zaputite se u Babino Polje, najveće mjesto na otoku. Na noge obavezno obujte tenisice, a ponesite i bočicu vode. Put je dug oko pola sata, ali je dosta kamenit i izložen suncu pa bi bilo šteta da zbog tih neprilika ne stignete do svog cilja. Od Babinog Polja kameniti puteljak vodi nizbrdo kroz vinograde i maslinike. U jednom će se trenu pred vama ukazati golema “rupa u zemlji”, jajolika jama koja je vaše odredište. Spustite se još malo niže i tu ste, u jami okruženoj okomitim stijenama u kojoj se more prelijeva u najčarobnijim nijansama modroplave.

POSEBNA ATRAKCIJA ŠPILJE SU PRIRODNE SKAKAONICE SA STIJENA KOJE ODUŠEVLJAVAJU AVANTURISTE

Kako biste ušli u unutrašnjost pećine i doživjeli magičnu boju o kojoj svi pričaju, morat ćete ući u more i doplivati u njezino središte. Za to su vam na raspolaganju prirodne skakaonice, odnosno stijene, koje okružuju ulaz u jamu. Njihova visina kreće se od tri pa sve do 20 metara. Do ovih viših razina vode prilično strme, kamenite prirodne “stepenice”. Tako da već za penjanje treba hrabrost, a za skok s visine pogotovo. No ne brinite, skakanje nije obavezno, postoji i niži i pitomiji ulaz.

PLIVANJE ISPOD STIJENE I SKOK S VISINE OD 20 METARA NA KOJI SE RIJETKI ODVAŽUJU

Navodno su sa samog vrha skočile samo dvije žene u povijesti, a jedna od njih je bila naša legendarna skijašica Janica Kostelić. Jednom kad ste u moru, možete plivati prema špilji. Ulaz u nju s morske strane širok je između četiri i pet metara. Do unutrašnjosti vodi “tunel” dug 20 metara, a dubina mora u špilji je oko 8 metara. Plivanje ispod stijene doživljaj je za sebe, a trenutak kad iz nje izađete i nađete se u špilji još je posebniji. S otvora na vrhu more obasjavaju zrake sunca ponovo stvarajući nevjerojatne kolorističke efekte.

ŠPILJU POSJETITE PRIJE GUŽVI I POKUŠAJTE OKO PODNE BITI U NJOJ ZA NAJLJEPŠI KOLORISTIČKI EFEKT

Ako želite posjetiti ovo čudo prirode, potrudite se da vam doživljaj bude što bolji. Za početak, s primjerenom obućom na nogama i tekućinom u ruksaku. Potom, pokušajte doći ranije jer se oko špilje, kao i na svim razvikanim turističkim mjestima, zna stvarati gužva. Za najbolji efekt unutar jame treba u njoj biti oko podne kad sunčeva svjetlost okomito udara u more i stvara prekrasne nijanse. Na stijenama uz špilju u sezoni ćete pronaći kafić u kojem se možete osvježiti. Nije to ništa razmetljivo, već uređeno taman toliko da se uklopi u divlji okoliš.

PODIJELI ČLANAK