Jedno od najstarijih i najdužih otočnih naselja u Hrvatskoj nalazi se na zelenom otoku Mljetu. Vodimo vas u Babino polje!

Foto: Shutterstock
piše Putni Kofer

Prije nekoliko dana službeno nam je stiglo ljeto – omiljeno doba godine kada mnogi počinju maštati o odmoru na hrvatskim otocima. A pričati o njima, a ne spomenuti rajski otok Mljet, bio bi pravi grijeh! Mljet je prava riznica prirodnih ljepota, povijesne baštine, tradicije i mogućnosti za aktivan odmor. No, malo je poznata činjenica kako se na ovom rajskom otoku nalazi jedno od najstarijih i najdužih naselja u Hrvatskoj – Babino polje. Ovo naselje, koje je ujedno i izvrsna polazna točka za istraživanje Nacionalnog parka Mljet, nudi vam mogućnost da uronite u lokalni život i iskusite autentičnu atmosferu najzelenijeg hrvatskog otoka.

Ispijanje kave u miru, bez žurbe, u elegantnom ambijentu tradicija je koja traje već 300 godina, a zaštitio ju je i UNESCO kao kulturno dobro

BABINO POLJE – SRCE OTOKA MLJETA

Babino Polje je najveće, najduže i jedno od najstarijih naselja na Mljetu, a nalazi se na središnjem dijelu otoka podno brda Velikog i Malog grada. Tijekom cijele godine ovdje živi oko 300-tinjak stanovnika koji su rasprostranjeni duž čak četiri kilometra ljepote, a cijelo se naselje sastoji od tri zaseoka: Zadublje, Sršenovići i Zabrežje. Babino Polje također ponosno nosi titulu administrativnog središta otoka, koje je nekoć bilo dom mljetskog kneza i svjedočilo otočnoj univerziji tijekom vremena Dubrovačke Republike.

View this post on Instagram

A post shared by @mrki_medvjed

Tijekom XI. stoljeća, Babinopoljci su s ljubavlju izgradili prvu crkvu, posvećenu svetom Pankraciju – prvom zaštitniku otoka, kako navodi Turistička zajednica općine Mljet na svojim stranicama. Ova čarobna crkvica je 1039. godine postala vlasništvo lokrumskih benediktinaca. Upravo u tom vremenu, u drugoj polovici XI. stoljeća, selo je postalo sjedište rimokatoličke župe. Time je Babino Polje postalo ne samo upravno, već i crkveno središte Mljeta. U ovom predivnom selu danas možete pronaći brojne crkvice, poput sv. Andrije, sv. Mihovila, sv. Ivana, sv. Spasa, sv. Đurda, sv. Vlaha, Gospe od Milosrđa (Gospa od Brijega), sv. Pavla, sv. Josipa te nekoliko kapelica. Nekada davno, selo je bilo dom i starog benediktinskog samostana.

Pogled na morsko plavetnilo umiruje nas i opušta, a ovo su najljepši vidikovci u Dalmaciji s kojih pučina i otoci izgledaju posebno čarobno

Stanovnici Babinog Polja, očarani plodnim poljem koje ih okružuje, posvećeni su poljoprivredi kao svojem glavnom zanimanju. Uzgoj vinove loze i maslinarstvo su najčešće djelatnosti kojima se intenzivno bave. Položaj naselja, savršeno uklopljen uz to plodno tlo, pruža idealne uvjete za razvoj i prosperitet ovih poljoprivrednih grana. Zahvaljujući njihovoj strasti i predanosti, ovo područje poznato je po kvalitetnim vinima i vrhunskim maslinovim uljima.

ODISEJEVA ŠPILJA: MISTIČNA JAMA U KOJOJ JE NIMFA ZATOČILA GRČKOG JUNAKA

Nedaleko od Babinog polja, na teško pristupačnoj morskoj obali kao dragulji se nižu brojne špilje, od kojih je najpoznatija Odisejeva špilja. Zbog bijelog kamena i odsjaja sunca, more u špilji i oko nje poprima magičnu plavu boju, a sama je lokacija prikladna za kupanje i omiljena među avanturistima koji vole skakati sa stijena koje ju okružuju.

Priča kaže da je grčki junak Odisej nakon brodoloma ostao na ovom otoku koji ga je osvojio svojom ljepotom. U špilji ga je zatočila nimfa Kalipso, kći boga Atlanta, koja ga je oslobodila tek nakon sedam godina, po direktnoj Zeusovoj naredbi. Brojni stručnjaci uvjereni su da je otok Ogigija iz Homerove Odiseje upravo današnji Mljet. Opis odgovara: zelene šume, četiri izvora pitke vode koji nikad ne presušuju… Baš kao na Mljetu.

SUTMIHOLJSKA: PLAŽA U BLIZINI BABINOG POLJA ČIJOJ LJEPOTI SU SE DIVILI ČAK I BOGOVI

Iako je otok popularan među onima koji vole svoj odmor provoditi aktivno i sportski, tamo ćete pronaći bajkovite plaže s kojih nećete htjeti nikada otići. Jedna od njih je i plaža Sutmiholjska skrivena u najljepšoj mljetskoj uvali. Smještena u blizini naselja Babino polje, obrubljena divljim zelenilom Mediterana, ova šljunčana atrakcija je kao stvorena za cjelodnevno uživanje u netaknutoj prirodi. Ne propustite kupanje u rano jutro kad kristalno čisto more obasjaju prve zrake sunca. Neponovljiv doživljaj koji se pamti!

PODIJELI ČLANAK