Upoznajte quokku, najsretniju životinju na svijetu koja je prava senzacija na društvenim mrežama

Foto: Shutterstock
piše Putni Kofer

Kad bi vam netko rekao da ima jedna životinjica koja je otprilike veličine mačke, a ima rep poput štakora i da ćete se u nju zaljubiti na prvi pogled, sigurno biste bili skeptični nakon ovakvog opisa. No, noćni tobolčari koji se mogu pronaći samo na australskom otoku Rottnest i nekolicini manjih otoka oko obale Zapadne Australije uistinu nemaju premca kada je u pitanju ljupkost. Riječ je o quokki koju mnogi opisuju kao “najsretniju životinju na svijetu” zbog njenog slatkog i prijateljskog izgleda, a pogledate li malo fotografije na kojima se smije, nećete u to posumnjati više ni sekunde.

Nerazvikani gradovi u Europi koje vrijedi posjetiti ovog proljeća: osvajaju ljepotom, šarmom, arhitekturom i životom koji teče njihovim ulicama

QUOKKA – NAJSRETNIJA ŽIVOTINJA NA SVIJETU KOJA NAPROSTO OBOŽAVA FOTOGRAFIRANJE

Dio obitelji klokana i valabija, quokka je postala svojevrsna turistička atrakcija i posjetitelji hrle na otok kako bi se pokušali fotografirati s njom. Jako su prijateljski raspoložene i uživaju u slikanju. Quokke, kako kažu svi koji su se s njima susreli, naprosto obožavaju selfije! Ali za tu fotografiju morate otići na otok Rottnest gdje ih oko 10 000 živi zaštićenim životom, bez grabežljivaca i prometa.

View this post on Instagram

A post shared by quokkaseen (@quokkaseen)

Prosječna quokka teži između 2.5 i 5 kilograma, dugačka je od 40 do 54 centimetra, a rep joj je dugačak između 25 i 30 centimetara. Quokke se mogu penjati po drveću i grmlju, a u prosjeku žive oko 10 godina. Nažalost, ova slatka stvorenja klasificirana su kao ranjiva vrsta i gotovo su potpuno istrijebljena na kopnu.

Nedaleko od Zagreba pronašli smo izletište u kojem hrana ima okus kao iz bakine kuhinje, okruženo je zelenim brežuljcima i mirom sela i prirode

INVAZIVNE VRSTE, PONAJVIŠE LISICE, ODGOVORNE SU ZA DRAMATIČAN PAD QUOKKA U PROŠLOM STOLJEĆU

Australiji, nedavno uništenoj teškim šumskim požarima, nisu strane posljedice klimatskih promjena, uništavanja staništa i invazivnih vrsta. Quokka, mali tobolčar, jedan je takav primjer vrste koja je osjetljiva na izumiranje u surovom okruženju zemlje. Ova najsretnija životinja na svijetu nalazi se samo u nekoliko izoliranih šuma i malih otoka.

U novoj studiji, objavljenoj 2020. u Journal of Zoology, istraživači sa Sveučilišta Vanderbilt pokazali su dokaze da su invazivne vrste, ponajviše lisice, vjerojatno odgovorne za dramatičan pad quokka u prošlom stoljeću. “Australija je doživjela katastrofalne gubitke zbog visokih temperatura, suše i kombinacije tih učinaka na domaće životinje”, rekla je Larisa DeSantis, viša autorica i izvanredna profesorica na Odjelu za biološke znanosti i Odjelu za znanost o Zemlji i okolišu na Vanderbiltu.

“Kultni životinjski svijet po kojem je Australija najpoznatija evoluirao je uglavnom u izolaciji i u opadanju otkako su Europljani uveli lisice, zečeve, koze i druge životinje koje su lovile i/ili se natjecale s domaćim životinjama za hranu i vodu.” Do sada je razlog za pad populacije quokka bio nejasan. Neka su istraživanja to pripisala klimatskim i vegetativnim promjenama, dok su druga ukazivala na pretjerani lov i uvođenje alohtonih vrsta.

QUOKKA JE PRAVA SENZACIJA NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

Znanstvenici su proučavali ove sisavce i doznali da se quokka na kopnu Australije danas preferira nastanjivati u gušće šume nego što je to bio slučaj u prošlosti, vjerojatno kako bi izbjegle grabež lisica. Nasuprot tome, quokke su nekad živjele u otvorenijim staništima i hranile su se čvršćom vegetacijom na otocima na kojima nema lisica. Iako se pojavljuju u velikom broju na Rottnestu, otoku koji lisice nisu mogle zauzeti, brojne quokke umiru svakog ljeta zbog nedostatka slatke vode – a očekuje se da će smrtnost porasti samo s višim temperaturama i češćim sušama.

Quokke su prava senzacija na društvenim mrežama pa turisti posjećuju ovaj dio Australije prvenstveno kako bi ih uživo vidjeli i iskoristili priliku za neponovljivi “selfie” s ovim zanimljivim životinjama. Preko 500 000 ljudi posjeti mali otok Rottnest svake godine, a fotografiranju s quokkom nisu odoljele ni mnoge slavne osobe, poput Rogera Federera, Margot Robbie ili Hugha Jackmana… Quokke su neodoljive i vrlo znatiželjne, pa je turistima teško obuzdati se, a da im ne ponude malo sendviča ili neku grickalicu koju imaju u ruksaku, no njima je ljudska hrana prijetnja za zdravlje.

Stoga su tamošnje vlasti uvele stroge kazne za hranjenje quokke pa će vas to koštati 300 australskih dolara. Diranje je također zabranjeno, a maksimalna kazna za okrutnost prema quokkama može iznositi 50 000 dolara, uključujući i pet godina zatvora. Očekivano, ne smiju se izvoziti. Ako ikada budete u prilici da uživo vidite quokke, zapamtite, ne smijete ih hraniti niti dirati, ali ne brinite, one su toliko prijateljski raspoložene da će vam same doći i upoznati se s vama.

PODIJELI ČLANAK