Neobična stabla “razbarušenih” krošnji, u koje je stoljećima udarao jak vjetar, nevjerojatan su prirodni fenomen koji fascinira istraživače

Foto: Unsplash
piše Putni Kofer

Koliko je priroda čudesna i prekrasna možemo se uvjeriti svaki put kad krenemo u šetnju šumom ili se uputimo na planinarski izlet. Moćna, umirujuća, funkcionira po nekim svojim pravilima i naše je samo da se u nju uklopimo i poštujemo njezine mijene. Na svijetu je pregršt neobičnih mjesta na kojima je upravo priroda pokazala svoje nemilosrdno i ćudljivo lice, a jedno od njih je Slope Point na Novom Zelandu. Južni vrh novozelandskog Južnog otoka poznat je po potpuno iskrivljenim stablima koje su oblikovali snažni vjetrovi.

Koji grad ima najviše muzeja na svijetu? Da ih sve razgledate trebali bi hodati mjesecima, a čuva i neka od najpoznatijih umjetničkih djela

STABLA SU SE SAVINULA POD JAKIM UDARIMA VJETRA

Šume sa stablima neobičnog oblika u svijetu nisu neuobičajena pojava. Jedna od poznatijih nalazi se u Poljskoj i naziva “iskrivljena šuma”, a razlozi neobičnog oblika stabala u obliku slova J nisu do danas sasvim razjašnjeni. No kad je u pitanju Slope Point, nedoumice nema. Za nevjerojatan oblik stabala kriv je, ili zaslužan, jak vjetar koji je u njih nemilosrdno udarao. Ona se nisu dala iščupati, još su na istom mjestu, ali njihove krošnje pokazuju da je stoljetna borba bila duga i teška.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Gon Granja (@gongranja)

PODRUČJE JE ZBOG JAKIH VJETROVA NENASTANJENO, NO NA LIVADAMA I DALJE PASU OVCE

Slope Point nalazi se točno na sredini između ekvatora i južnog pola i najjužnija je točka na otoku. Zbog svog specifičnog položaja izložen je neprestanim udarima jakih vjetrova, koji nikad ne prestaju. Ovdje vjetar puše tijekom cijelog dana i cijele godine. Zbog svega toga, područje je nenastanjivo, no livade na kojima se stabla nalaze još se koriste za ispašu ovaca. Stabla su navodno i zasadili pastiri kako bi pružala utočište od jakog sunca ovcama, oni sami nisu izdržali ekstremne vremenske uvjete, ali ovce i stabla i dalje se s njima nose.

Slikoviti, kameni gradić na obroncima planine spaja povijest, prirodu i duhovnost, a ima i najviše besplatnih turističkih atrakcija u Europi

PODRUČJE JE MOGUĆE POSJETITI, OD NAJBLIŽE CESTE DO DRVEĆA IMA OKO 20 MINUTA HODA

Područje je moguće posjetiti, ali je nužno pratiti prognozu i pokušati odabrati vrijeme kad vjetar nije toliko jak. Nije ga moguće potpuno izbjeći, no ima dana kad su udari nešto blaži. Od najbližeg parkirališta do livada na kojima je posađeno drveće ima dvadesetak minuta hoda, staza je pitoma i uređena, pa treba računati samo na borbu s vjetrom, ali srećom ne i nepristupačnim terenom.

Oni koji se odluče uputiti na Slope Point, ostaju oduševljeni ljepotom koju je stvorila sila prirode, prekrasnim strmim liticama i bujnim zelenim poljima. Ako vas ulovi loše vrijeme, postoji nekoliko skloništa koje su pastiri izgradili, no upitno je u kojem su stanju pa je bolje unaprijed paziti na vremenske uvjete.

NA ISTOM SE OTOKU NALAZE I IZVORI S NAJČIŠĆOM VODOM NA SVIJETU

Južni otok jedan je od dva glavna otoka koja čine Novi Zeland. Ima površinu od 151 215 četvornih kilometara i dvanaesti je otok po veličini na svijetu. Priroda je na njemu prekrasna, a osim Slope Pointa krije i druge nevjerojatne fenomene. Jedan od njih su izvori Te Waikoropupū, udaljeni od fascinantnog drveća oko četiri sata vožnje.

Izvori Te Waikoropupū izbacuju najčišću slatku vodu na svijetu i strogo je zabranjeno kupanje, pecanje, punjenje boca, pa čak i naizgled nevino dodirivanje vode prstom. Ovo sasvim posebno mjesto ima ogromno biološko značenje, ali i religijsko i kulturno za lokalno stanovništvo Māore.

PODIJELI ČLANAK