Nikad osvojena utvrda u srcu Hrvatske bdije s brežuljka i čuva stoljetne tajne plemića i vojnika, a prema legendi ju s gradom povezuje mistični tunel

Foto: Shutterstock
piše Putni Kofer

Napadali su ga, krili se u njemu, rušili ga i obnavljali, u njemu ljubovali i smišljali spletke, razrađivali ratne strategije… Njegovi debeli kameni zidovi čuli su tijekom osam stoljeća toliko tajni da bi knjiga koju bi napisali zasigurno bila uzbudljivija od najnapetijeg trilera. Stari grad Dubovac danas je simbol Karlovca, njegov zaštitnik i nezaobilazno mjesto prilikom posjeta gradu na četiri rijeke. Jedan je od najbolje sačuvanih i najljepših spomenika feudalnog graditeljstva u Hrvatskoj, mjesto bogate povijesti koje je obnovljeno, otvoreno i u potpunosti privedeno današnjoj, modernoj svrsi.

Najljepši dvorci u Europi čuvari su prošlosti i intrigantnih priča: ovih deset svaki zaljubljenik u povijest mora posjetiti barem jednom u životu

ZA LIJEPOG VREMENA S KULE SE MOGU VIDJETI TRI DRŽAVE: HRVATSKA, SLOVENIJA I BIH

Stari grad Dubovac nalazi se u istoimenom naselju u Karlovcu, smješten je malo izvan centra, na brežuljku s kojeg se pruža prekrasan pogled na grad. Ako je dan vedar, s njegove kule možete vidjeti teritorij triju država: Hrvatske, Slovenije od koje je udaljen tek 12 kilometara i Bosne i Hercegovine čija se granica nalazi na udaljenosti od 38 kilometara zračne linije. Dakako, ako vas prilikom posjeta dočeka slavna karlovačka magla, bit ćete sretni da vidite i podnožje humka.

Stari grad izgrađen je u 13. stoljeću kao obrambena tvrđava, a ime je dobio po dubu, drvu hrasta koji ga je nekad okruživao. U središtu utvrde je lijepo dvorište u čijem se centru nalazi bunar. Stara gradska legenda, nikad dokazana, nikad pobijena, kaže da u bunaru počinje tajni tunel koji vodi sve do centra Karlovca.

Kroz stoljeća je stari grad mijenjao vlasnike, ali i izgled, a današnji duguje velikoj rekonstrukciji koja je napravljena sredinom 20. stoljeća. Još od kraja 19. stoljeća, točnije od 1896. godine, u vlasništvu je općine i otvoren za javnost. Danas se u njegovoj Branič kuli nalazi muzejski postav u kojem možete saznati sve o gradu, njegovoj povijesti, ali i samoj utvrdi.

UTVRDA NIKAD NIJE OSVOJENA, A KRAJEM 16. STOLJEĆA POSTAJE VLASNIŠTVO RATNOG VIJEĆA

Utvrda se prvi put spominje u dokumentu iz 1339. godine, kada je dobila prvog župnika. Različiti dokumenti, svjedoci vremena, ispisani su o njegovom obrambenom, ali i trgovačkom i obrtničkom značaju. Zapisano je tako i da je 1511., kad joj je vlasnik bio Bernardin Frankopan, utvrda od pretežno drvene postala pravo kameno zdanje.  Krajem 16. stoljeća ovaj su kraj osvojile Osmanlije, no sam Stari grad Dubovac nikad nije osvojen. U njemu su spas pronašle brojne izbjeglice, a tih godina vlasništvo prelazi od Jurja Zrinskog u ruke Ratnog vijeća. Kroz godine su vlasnici Dubovca bile brojne velikaške obitelji, Frankopan, Zrinski, Blagaj, Zudar, a potom i sama vojska.

PROSTORI U UTVRDI SLUŽILI SU ZA STANOVANJE, OBRANU I SKLADIŠTENJE

Kako se navodi na stranici Muzeja grada Karlovca, Dubovački kaštel svoj je oblik dobio potkraj 15. stoljeća. Četvrtasta branič-kula za dva kata nadvisuje tri oble, dvokatne kule. Među njima su razvijena krila s obrambenim, skladišnim i stambenim prostorijama. “Arheološka istraživanja potvrdila su stalnu naseljenost ovog lokaliteta tijekom kasnog brončanog i starijeg željeznog doba, a ima i nekoliko antičkih nalaza. Srednji i novi vijek razaznaju se kroz elemente utvrđivanja i u nalazima bogatih slojeva koji svjedoče o načinu života dubovačkih varošana,” navodi se na stranicama Muzeja.

STARI GRAD DUBOVAC DANAS: ZANIMLJIV MUZEJ, PREKRASAN POGLED I RESTORAN U STOLJETNIM ZIDINAMA

Stari grad Dubovac svakako je mjesto koje se isplati posjetiti. Neka se nađe u vašem itineraru na putu kroz ovaj dio kontinentalne Hrvatske. Njegove zidine kriju brojne priče i legende, o velikašima i slugama, Zrinskima i Frankopanima, vojnicima i plemićima. Djelić tih tajni svakako otkrijte u Gradskom muzeju Karlovac, smještenom u Branič kuli. Stalni postav nalazi se na prvom katu, u hodniku i u sedam soba. Sastoji se od izložaka čiji vremenski raspon seže od najstarijih geoloških razdoblja pa sve do danas.

U dvorištu nikad osvojenog, ponosnog Dubovca, u bistrou Kaštel, možete popiti piće ili pojesti nešto, pa se spustiti prema gradu i nastaviti otkrivati sve njegove tajne. Tijekom godine u Dubovcu se često održavaju i zabavna događanja poput viteških igara, koncerata i filmskih večeri. Radno vrijeme Muzeja je od 10 do 18 sati, od listopada do kraja svibnja, odnosno od 10 do 20 od lipnja do kraja rujna.  Ulaznica za odrasle stoji 3 eura, a za djecu i umirovljenike 2 eura. Radno vrijeme restorana potražite na njihovim stranicama i društvenim mrežama.

PODIJELI ČLANAK