Grad rijeka, magle, piva i širokih osmijeha: nekoliko dobrih razloga da posjetite Karlovac

Foto: Shutterstock
piše Putni Kofer

Sigurno znate koji grad nosi nadimak “grad na četiri rijeke”, no zvuči li vam poznato “grad u obliku zvijezde”, “grad magle”, “grad piva” ili “grad parkova i zelenila”? Sve te opisne nadimke s ponosom nosi Karlovac, često zanemaren kao tek usputna točka na putu prema Jadranu, grad koji nikad nije osvojen, ali koji osvaja svakoga tko mu da priliku i upozna ga. Svi koji iz smjera Zagreba putuju prema moru kod naplatnih će kućica vidjeti tek njegov minijaturni dio, i to onaj koji je, šale se Karlovčani, namjerno ostavljen ružnim kako bi ljepote grada lokalci zadržali samo za sebe. Unatoč toj pošalici, Karlovčani se svakom gostu vesele, dočekuju ga srdačno, spremni upoznati ga sa svim tajnama svog jedinstvenog gradića.

U kojem hrvatskom gradu živi najviše mladih? U slikovitom rekorderu četvrtina stanovnika ima manje od 20 godina, a svaki peti ima između 15 i 29 godina

Za početak, nekoliko posebnosti. Karlovac je jedan od rijetkih gradova za koji se zna točan datum osnivanja – to je 13. srpnja 1579. godine, a ime je dobio po svom osnivaču nadvojvodi Karlu Habsburškom. Nalazi se na najužem dijelu Hrvatske, na mjestu gdje je Slovenija od Bosne i Hercegovine udaljena tek stotinjak kilometara, a zbog te je pozicije uvijek imao veliko prometno i gospodarsko značenje. Jesmo li vas uvjerili? Odlučili ste dati šansu i turistički posjetiti ovaj šarmantni grad? Odlična odluka! Evo što sve ne smijete propustiti!

ZIDOVI NIKAD OSVOJENE UTVRDE KRIJU BROJNE TAJNE I LEGENDE KARLOVAČKOG KRAJA

Kad ulazite u grad, prije nego krenete prema njegovu centru, skrenite prema brežuljku s kojeg nad gradom bdije jedan od najbolje sačuvanih i najljepših spomenika feudalnog graditeljstva u Hrvatskoj – Stari grad Dubovac. Izgrađen je u 13. stoljeću kao obrambena tvrđava, a danas se u njegovoj Branič Kuli nalazi muzejski postav o gradu i njegovoj povijesti. Provirite kroz prozor na vrhu: pogled na Kupu, grad i njegovu okolicu ostavit će vas bez daha, pogotovo ako se uputite u vrijeme zalaska sunca.

Ova je stara utvrda dobila ime po dubu, hrastu, mijenjala je izgled više puta kroz stoljeća, da bi današnji dobila sredinom 20. stoljeća nakon temeljite rekonstrukcije. Njegove zidine kriju brojne priče i legende, o velikašima i slugama, Zrinskima i Frankopanima, a i danas kruži legenda da u bunaru počinje tajni tunel koji vodi sve do centra Karlovca. U dvorištu nikad osvojenog, ponosnog Dubovca možete popiti piće, pa se spustiti prema gradu i nastaviti otkrivati sve njegove tajne. 

Nedaleko od Zagreba pronašli smo izletište u kojem hrana ima okus kao iz bakine kuhinje, okruženo je zelenim brežuljcima i mirom sela i prirode

KARLOVAČKA ZVIJEZDA: U SRCE KARLOVCA MOŽETE UĆI I POSTATI DIO POVIJESTI DUGE GOTOVO PET STOLJEĆA

Sigurno ste čuli za karlovačku Zvijezdu, to je svakako nešto što treba razgledati. Stigli ste u centar, gledate lijevo, gledate desno, šetate uličicama, a zvijezde nigdje… Vi ste upravo na Zvijezdi, najstarijem dijelu grada, iz koje je rođen današnji Karlovac!

View this post on Instagram

A post shared by Visit Karlovac Croatia (@visitkarlovac)

Centralno mjesto Zvijezde je Trg bana Jelačića, glavni orijentir zvonik crkve Presvetog Trojstva, a njezini krakovi sve su male uličice koje kriju Gradski muzej, temelje kapele svetog Josipa, baroknu palaču Veleučilišta, najstariju Glazbenu školu u Hrvatskoj… Jasno možete vidjeti i granice Zvijezde, to su obrambeni prokopi uz njezine rubove u kojima se mogu vidjeti i ostaci nekadašnjeg kamenog bedema.

PARKOVI I PERIVOJI OMILJENA SU MJESTA ZA ŠETNJU, REKREACIJU I ODMOR U HLADOVINI U VRUĆIM LJETNIM DANIMA

Karlovac se, osim gradom rijeka lako može nazvati gradom parkova. Prepun je zelenila i drveća, a u samom centru, uz Zvijezdu, nalazi se slikovita Velika promenade, šetalište dr. Franje Tuđmana, koji zbog paviljona i duge šetnice neki nazivaju i “karlovačkim Zrinjevcem”. Ovaj park vodi od kazališta Zorin dom do Radićeve ulice, gdje je na izlazu iz parka postavljen spomenik žabi – duhovito djelo kojim Karlovčani odaju počast nekad mrskom nadimku “žabari”, kako su ih u prošlosti zvali zbog povezanosti s rijekama.

Na jugoistočnom dijelu grada, na obali Korane, nalazi se Vrbanićev perivoj, velika zelena površina i spomenik parkovne arhitekture kojom Karlovčani rado šetaju, bave se sportom, sjede u hladu njegovih stoljetnih brojnih stabala i odmaraju na klupicama uz uređene pješačke staze. Ovaj je perivoj podijeljen na tri dijela. Prvi je engleski dio parka, drugi, centralni dio uređen je u francuskom stilu, a treći dio sačinjavaju crnogorična smreka i jela.

MUZEJI I GALERIJE: OD MAGIČNOG SVIJETA RIJEČNIH RIBA DO POSTAVA POSVEĆENOG VATROGASCIMA

Jedna od najpoznatijih novijih atrakcija Karlovca je slatkovodni akvarij Aquatika koji prikazuje floru i faunu hrvatskih rijeka i njihovih ekosustava. Smješten na desnoj obali Korane i jedini je takav u Hrvatskoj, oduševljava djecu, ali i odrasle posjetitelje. Kako živi som, što jede štuka i kako se slažu sa šaranom, sve to možete doznati na ovom putovanju kroz magični podvodni svijet rijeka.

Gradski muzej Karlovac, smješten u najstarijoj gradskoj palači na Strossmayerovom trgu, uz niz fotografija, dokumenata i predmeta vodi posjetitelja kroz povijest grada, čuva i djela poznatih karlovačkih umjetnika, ali i svakodnevne predmete iz karlovačkih kućanstava kroz stoljeća.

Muzej sakralne baštine u Franjevačkom samostanu, koji čuva više od 1000 vrijednih knjiga i izdanja trenutno nažalost ne radi zbog rekonstrukcije, ali na Gažanskom trgu zato možete saznati sve o povijesti vatrogastva u ovom gradu. U Muzeju karlovačkog vatrogastva nalazi se više od tisuću eksponata iz 19. i 20. stoljeća.

ŽIVOT NA ČETIRI RIJEKE I NAJLJEPŠE RIJEČNO KUPALIŠTE U HRVATSKOJ

Kupa, Korana, Mrežnica, Dobra. Sve četiri karlovačke rijeke utkane su u identitet grada i život njegovih stanovnika. Kupati se može na sve četiri, no na Korani je napravljeno najljepše riječno kupalište u ovom dijelu Europe – Foginovo, na kojem se Karlovčani i njihovi gosti kupaju već više od sto godina. Danas ono ima skakaonice, kabine za presvlačenje, igralište za odbojku, slapove, veliku livadu, sadržaje zbog kojih Karlovčani nemaju potrebu zbog dnevnog kupanja ljeti putovati do mora.

View this post on Instagram

A post shared by Katarina Ivanovic (@ivanovic2251)

Stanovnici Karlovca rado se hvale da se samo kod njih može okupati u četiri rijeke u jednom danu, i to samo na dvije lokacije. Iako su Kupa i Korana u samom centru, a Mrežnica i Dobra nalaze se na rubnom dijelu grada, uputite se na ušće Dobre u Kupu i ušće Mrežnice u Koranu i osjetite sve četiri rijeke u dva ulaska u vodu!

UDALJITE SE OD CENTRA I POSJETITE MUZEJ DOMOVINSKOG RATA I PROVOZAJTE SE ŽITNOM LAĐOM

Gradska četvrt Turanj, udaljena četiri kilometra od centra grada, u Domovinskom je ratu bila strateška točka u obrani, mjesto na kojem je zaustavljen neprijatelj u pokušaju zauzimanja grada. Danas je tamo u staroj austrijskoj vojarni uređen Muzej Domovinskog rata. Na edukativan, suvremen i interaktivan način, s 350 originalnih predmeta i nizom multimedijalnih sadržaja, obrađena je povijest rata na ovim prostorima i prikazan život grada tijekom ratnih godina.

U mjestu Brođani, udaljenom 15-tak kilometara od grada Karlovca, možete vidjeti Žitnu lađu Zora i doživjeti vožnju autentičnim drvenim brodom kakav je u 18. stoljeću plovio rijekom Kupom. Izleti brodom održavaju se vikendom, a rezervacija je obavezna.

ŠTO PONIJETI ZA USPOMENU? ORIGINALNE SUVENIRE POTRAŽITE U NAJMANJEM TURISTIČKOM CENTRU NA SVIJETU

Na samom ulasku u stari dio grada, karlovačku Zvijezdu, sigurno ćete primijetiti malu, drvenu, u zeleno obojenu kućicu. To je Paviljon Katzler, mali prostor u koji stane i suvenirnica i mini muzej, te koji je pravi trezor karlovačke kulture. Ovdje možete kupiti suvenir i uspomenu na vaš posjet gradu na četiri rijeke. Majice, šalice, magnetiće… Ili možda nešto neobičnije: staklenku s jedinstvenim lokalnim proizvodom – karlovačkom maglom.

PODIJELI ČLANAK