Ovaj neodoljivi i nerazvikani talijanski gradić ima magičnu atmosferu sličnu Veneciji, uz neusporedivo manje gužve i povoljnije cijene

Foto: Shutterstock
piše Putni Kofer

Ako želite posjetiti Veneciju, ali ne podnosite prevelike gužve, onda bi ovo moglo biti savršeno odredište za vaše sljedeće putovanje. Povijesni talijanski grad Treviso odlična je alternativa jednom od najpoznatijih svjetskih gradova, gdje se svakodnevno u prosjeku zatekne čak 52.000 posjetitelja, a tijekom ljetnih mjeseci taj broj se penje do 110.000 putnika dnevno. Često nepravedno zanemaren od strane posjetitelja, Treviso je udaljen samo 30 minuta vožnje vlakom od Venecije. Posjetitelji ovdje mogu otkriti bogatu povijest, srednjovjekovne gradske zidine i labirint slikovitih kanala, ali i odmoriti u znatno povoljnijim hotelima. Prema podacima sa stranice Budget Your Trip koja se bavi planiranjem putovanja, prosječna cijena hotelske sobe u Trevisu iznosi 84 eura, u usporedbi s 128 eura za noćenje u Veneciji. Pa, jesmo li vas zainteresirali? Evo pet atrakcija koje biste trebali posjetiti u bajkovitom Trevisu, gradu koji neodoljivo podsjeća na slavnu Veneciju!

Uzbudljivi klanac u blizini Bleda komadić je divlje prirode i nerazvikani biser Slovenije koji krije moćne klisure, visoke slapove i špilju s tri prozora

VOŽNJA SLIKOVITIM KANALIMA ZA LJUBITELJE ROMANTIKE

Jedno od najromantičnijih iskustava u Trevisu je vožnja šarmantnim kanalima koji podsjećaju na one u susjednoj Veneciji. Mreža slikovitih mostova i kanala prolazi kroz povijesno središte grada, a dok opušteno plovite, pred vama se otvara spektakularan pogled na šarene zgrade i fascinantnu arhitekturu. Ovo iskustvo nudi jedinstvenu perspektivu grada i omogućuje vam da bolje razumijete svakodnevni život lokalnih stanovnika. Oni često ističu da ne bi mijenjali svoj prelijepi grad, u kojem danas živi oko 80.000 stanovnika, ni za što na svijetu.

PROŠETAJTE STARIM GRADSKIM ZIDINAMA I OTKRIJTE BOGATU POVIJEST

Ovaj predivan stari grad u Italiji krije u sebi bogatu povijest i iznimno dobro očuvane obrambene zidine. Tijekom 15. i 16. stoljeća, kada je Treviso bio pod venecijanskom vlašću, grad je bio opasan sustavom obrambenih zidina, vrata i stražarskih kula. Taj robustan obrambeni sustav dobro je služio gradu, a danas su gradske zidine gotovo u potpunosti sačuvane. Mnogi posjetitelji obožavaju posjetiti zidine u večernjim satima kako bi uživali u prekrasnom zalasku sunca i nevjerojatnom pogledu.

NEOBIČNA FONTANA KOJA SVJEDOČI O BOGATSTVU I ZNAČAJU GRADA TIJEKOM RENESANSNOG RAZDOBLJA

Fontana delle Tette, što u prijevodu znači “Fontana sisa”, smatra se jednom od najzanimljivijih povijesnih znamenitosti u Trevisu. Izgrađena je 1559. godine i prvotno je predstavljala javni izvor pitke vode za građane. Fontana je proslavljena za vrijeme Mletačke Republike kada je iz njene jedne grudi teklo crno vino, a iz druge bijelo vino, pa su svi građani mogli besplatno piti za vrijeme posebnih slavlja. Danas Fontana delle Tette svjedoči o bogatstvu i značaju grada tijekom renesansnog razdoblja.

U kojem hrvatskom gradu živi najviše mladih? U slikovitom rekorderu četvrtina stanovnika ima manje od 20 godina, a svaki peti ima između 15 i 29 godina

SJEDNITE U KAFIĆ NA SREDIŠNJEM GRADSKOM TRGU I NARUČITE TIRAMISU – SVJETSKI POZNATI DESERT KOJI POTJEČE IZ TREVISA

Venecija je poznata po svojim trgovima, a Trg svetog Marka je najpoznatiji među njima. Međutim, najcjenjeniji trg u Trevisu je Piazza dei Signori iz 13. stoljeća, za koji često kažu da je “srce srednjovjekovnog grada”. Okružen je impozantnim povijesnim palačama, a za sunčanog dana na njemu ćete vidjeti mnoštvo mještana kako sjede vani na terasama brojnih restorana, barova i kafića, i uživaju u Aperol spritz, ručku ili tiramisuu, svjetski poznatom desertu koji potječe iz Trevisa.

View this post on Instagram

A post shared by Paolo Cagnes (@paolocagnes)

GRAD JE PREPUN SAKRALNIH OBJEKATA KOJE MOŽETE ISTRAŽIVATI DANIMA

Venecijanska bazilika svetog Marka godišnje privuče stotine tisuća ljudi, ali teško da ćete se boriti s gomilom turista dok istražujete dojmljivu katedralu u Trevisu – katedralu Svetog Petra. Ovo prekrasno zdanje datira još iz 6. stoljeća te se smatra jednom od najznačajnijih znamenitosti u ovom dijelu Italije. Čuva ga šest rimskih stupova, a glavna atrakcija unutar zgrade je slika ”Navještenje” renesansnog umjetnika Tiziana. Turisti također mogu posjetiti kriptu iz 11. stoljeća ispod katedrale pa kasnije prošetati drugim gradskim povijesnim crkvama, kao što su Chiesa di San Nicolo i Chiesa di San Francesco.

PODIJELI ČLANAK