Prizor kao iz švicarskih Alpi! Prekrasno jezero u obliku srca jedna je od najljepših atrakcija Crne Gore

Foto: Shutterstock
piše Putni Kofer

Samo nekoliko kilometara južno od Dubrovnika leži očaravajuća zemlja koja na svojih manje od 300 kilometara obale krije bezbroj prekrasnih gradova, čija ljepota u ljetnim mjesecima očarava turiste iz svih krajeva svijeta. Crna Gora se ponosi brojnim UNESCO-vim zaštićenim područjima, bogatom poviješću i kulturom, ali i prirodnim atrakcijama koje oduzimaju dah. Među njima posebno se ističe Trnovačko jezero u obliku srca, mjesto na kojem nema signala za mobitel i interneta, oaza tišine i mira koja pruža potpuni tehnološki detoks i bijeg od gradske vreve.

Emilio je "šaptač pticama", spašava ih, liječi i o njima brine: "Ovaj posao te uči kako živjeti s divljinom, a pritom na nju imati minimalan utjecaj"

TRNOVAČKO JEZERO JE POPULARNO MEĐU PLANINARIMA, AVANTURISTIMA I FOTOGRAFIMA ZBOG SVOJE NEVJEROJATNE LJEPOTE

Okruženo planinskim masivima Maglićem, Biočem, Volujkom, Vlasuljom i Trnovačkim Durmitorem, čiji vrhovi prelaze 2000 metara, magično Trnovačko jezero jedna je od najljepših atrakcija susjedne Crne Gore. Srcolikog je oblika, nalazi se na 1.517 metara nadmorske visine, a znanstvenici pretpostavljaju da je ledenjačkog porijekla. Tijekom zimskih mjeseci jezero je često smrznuto, uz obilan snijeg koji se zna zadržati i do ljeta, kada brojni planinari i ljubitelji prirode dolaze u velikom broju kako bi uživali u njegovoj netaknutoj ljepoti.

View this post on Instagram

A post shared by GoMontenegro (@gomontenegro)

Trnovačko jezero, dugačko 825 i široko 715 metara, pruža pogled na površinu koja oslikava okolne planine i stvara divnu panoramu koja oduzima dah, pozivajući vas da zastanete i uživate u tišini kakvu samo priroda može pružiti. Na okolnim proplancima, konji uživaju i upotpunjuju cijelu, opuštajuću atmosferu. U ljetnim mjesecima, svakako ne propustite priliku okupati se u jezeru! Prosječna temperatura, bez obzira na njegove velike nadmorske visine, iznosi 20°C i više.

ZBOG PRELAMANJA SVJETLOSTI JEZERO ČESTO MIJENJA BOJU, PA JE TAKO NEKADA TIRKIZNO, A NEKADA MODROZELENO

Jezero je popularno odredište za kampiranje, no posjetiteljima se toplo preporučuje da budu ekološki osviješteni i brižni prema prirodi. Kada se dolazi iz Crne Gore, put do ove predivne zeleno-plave oaze iziskuje ozbiljnu fizičku spremnost te traje i do šest sati u jednom smjeru. Zato mnogi preferiraju doživjeti jezero iz Bosne i Hercegovine, s obzirom na to da postoji čak četiri različita načina pristupa.

Najlakši prilaz je iz zaravni Prijevor, koja se nalazi u Nacionalnom parku Sutjeska. Ondje počinje staza koja je prikladna za sve uzraste i razine kondicije. Ta predivna ruta proteže se oko 5 i pol kilometara, a pješačenje ili lagano planinarenje traju otprilike dva sata u jednom smjeru. Trnovačko jezero često je nezaobilazna postaja za planinare koji se otisnu u pohod prema vrhovima koji ga okružuju, poput veličanstvenog Maglića, ili se zanesu u istraživanje obližnje čarobne prašume Perućice.

PODIJELI ČLANAK