Bosnu i Hercegovinu proglasili jednom od najuzbudljivijih europskih destinacija. Evo koja mjesta morate posjetiti

Foto: Shutterstock
piše Putni Kofer

Dok je Hrvatska u ljetnim mjesecima preplavljena turistima, susjedna Bosna i Hercegovina često ne stigne ni na radar. Mnogi su ljudi svjesni sukoba koji se ovdje dogodio 1990-ih, ali 30 godina kasnije, zemlja je jedna od najuzbudljivijih europskih destinacija. Tako je prestižni američki medij CNN nedavno predstavio ovu prekrasnu državu na Balkanu. I zaista je tako! Putujući Bosnom i Hercegovinom nemoguće je ne zaljubiti se u nevjerojatnu prirodu, čarobne gradiće s vrhunskom arhitekturom iz osmanskog doba, beskrajnu ponudu kafića u kojima gosti mogu samo sjediti, opustiti se i gledati kako svijet prolazi… Jednodnevni izlet ili putovanje u Bosnu i Hercegovinu uvijek je sjajna ideja: izdvojili smo 10 predivnih mjesta koja morate posjetiti barem jednom u životu!

Ispijanje kave u miru, bez žurbe, u elegantnom ambijentu tradicija je koja traje već 300 godina, a zaštitio ju je i UNESCO kao kulturno dobro

SARAJEVO – GRAD NA OBALI MILJACKE IMA „ONO NEŠTO POSEBNO“

Višestoljetna multikulturalnost dovela je do stvaranje jedinstvene, bogate i očaravajuće sarajevske kulturne mješavine, koja poput moćnog magneta privlači posjetitelje sa svih strana svijeta. Stoga i ne čudi što Sarajevo, glavni i najveći grad Bosne i Hercegovine, s otprilike 275.000 stanovnika, zovu europskim Jeruzalemom. Grad je uistinu velik, no većina atrakcija nalazi se u centru, starom gradu i oko rijeke Miljacke, pa ih možete obići pješke.

Za lakše snalaženje skinite besplatnu aplikaciju Guide2Sarajevo koja nudi elektronsku mapu grada, navigaciju i čak 67 audio vodiča za top znamenitosti, a sve to bez internetske veze. Tu ćete naći preporuke za izlete, restorane, dežurne ljekarne… A za klasičare koji mapu i turističke brošure preferiraju u printanom obliku, Turistički informativni centar nalazi se u blizini glavnog trga na Baščaršiji. A baš tamo je i najbolje mjesto za započeti obilazak grada, koji, kako kažu, ima ono nešto baš posebno…

MOSTAR – SUNČANI BISER HERCEGOVINE

Najveći grad u Hercegovini i peti najveći u BiH, Mostar je jedna od najposjećenijih destinacija ove zemlje, a omiljeno je odredište i brojnim turistima koji u njega dolaze s hrvatske obale. Jedno je sigurno, gotovo svi koji ga posjete iz njega odlaze zaljubljeni u njegovu arhitekturu, opuštenost, nenametljivi šarm i bogatu prošlost kojom se ponosi.

Kameni srednjovjekovni grad skriven na otočiću, iza strme litice u koju je uklesan, jedan je od najimpresivnijih na cijelom Mediteranu

Smješten u dolini između brda Hum i u podnožju planine Velež, Mostar je i jedan od najtoplijih gradova u ovom kraju, s temperaturama koje ljeti dosežu i 40 stupnjeva, pa su proljeće i jesen idealno vrijeme za posjet ovom prekrasnom gradu. A što raditi u njemu? Sve! Šetati njegovim uličicama, upijati boje i mirise, diviti se arhitekturi…

BOBIJAŠKO OKO – MALENO JEZERO U KOJEM BORAVI ČOVJEČJA RIBICA

Budući da se u njoj nalazi silno bogatstvo prirodnih fenomena i ljepota koje bi oduševile i najzahtjevnije putnike, teško je raditi bilo kakve popise kada je Bosna i Hercegovina u pitanju. Ovdje ćete pronaći impozantne planinske vrhove, prekrasne šume, stare tvrđave, polja, jezera i rijeke čiji prizori oduzimaju dah. No mnogi će se složiti kako je Bobijaško oko jedan od najljepših skrivenih dragulja u ovoj državi.

Jezero čija veličina zavisi od godišnjeg doba i kišnih padalina smjestilo se u podnožju planine Grmeč, a legenda kaže da vile i vilenjaci ovo mjesto posjećuju svake večeri. Kupanje je strogo zabranjeno, a zanimljiva je informacija kako su prije nekoliko godina ronioci speleolozi iz Velike Britanije upravo ovdje otkrili čovječju ribicu. 

PLIVSKA JEZERA – NAJVEĆA PRIRODNA JEZERA U BIH

Nedaleko od Jajca nalazi se jedinstveni vodeni biom u ovom dijelu Europe od kojih su najznačajniji dijelovi Veliko i Malo Plivsko jezero – kilometarska vodena oaza koja će svojom ljepotom očarati baš svakoga. Jezera su idealna za vožnju kajacima i kanuima, u okolici možete iznajmiti bicikle ili isprobati zipline, a uz Plivska jezera nalaze se i brojni drugi sadržaji: auto kamp, apartmani, hotel, motel, restorani i izletišta.

NEOBIČNE KAMENE KUGLE U ZAVIDOVIĆIMA

Na pola puta između Zenice i Doboja, u šumi pored mjesta Zavidovići nalazi se fenomen za kojeg znanost ne nudi konkretne odgovore, već samo teorije. Naime, na tom području pronađeno je gotovo 60 kamenih kugla izrazito pravilnog oblika, od kojih su neke promjera od čak 2 metra i nitko ne zna tko ih je napravio i zašto se baš tamo nalaze. Teorije ih pokušavaju objasniti kao da su one neočekivani rezultat pomicanja glečera u davnoj prošlosti ili da su ostaci meteorita, a oni hrabriji teoretičari tvrde da su ostatak neke drevne civilizacije.

View this post on Instagram

A post shared by Mapa Kulture (@mapakulture)

JAJCE – NEKADAŠNJA PRIJESTOLNICA BOSANSKIH KRALJEVA

Jajce je jedno od najzanimljivijih, ali i najpodcjenjenijih mjesta za posjetiti u Bosni i Hercegovini i pravi dragulj Balkana. Grad ima dugu i zanimljivu povijest, a to možete vidjeti u brojnim očuvanim znamenitostima. Cijelo njegovo područje je bilo naseljeno već u antičkom dobu, ali je vrhunac procvata doživjelo u srednjem vijeku kada je Jajce bilo prijestolnica nezavisnog Bosanskog kraljevstva.

Uživajte u prekrasnim prizorima vodopada rijeke Plive u centru grada, posjetite Hram boga Mitrasa, popnite se u Stari grad Jajce i razgledajte katakombe, počastite se tradicionalnim jelima kao što su pita ispod sača, jajačka prevrta, bosanski lonac…

BLAGAJ – SKRIVENI DRAGULJ NEDALEKO OD MOSTARA

Samo nekoliko kilometara udaljen od čarobnog Mostara nalazi se Blagaj, jedno od najljepših malih mjesta u Bosni i Hercegovini. Svi oni koji ga posjete kažu kao da je mjesto izašlo iz fascinantnog svijeta Gospodara Prstenova, a u posljednjih nekoliko godina sve više ga otkrivaju turisti iz cijelog svijeta.

Sa svojih 3 tisuće stanovnika, srednjovjekovni gradić Blagaj smješten na rijeci Buni krije brojne kulturno-povijesne znamenitosti i ljepote poput kule Herceg Stjepana s koje se pruža prekrasan pogled na Neretvu, džamiju sultana Sulejmana, Karađozbegov most…

BRAVSKO POLJE KOD KAPLJUHA JEDNO JE OD NAJNEOBIČNIJIH MJESTA U BIH

Ako iz zraka pogled bacite na Bravsko polje, sigurno ćete na trenutak pomislili da se ne nalazite na planeti Zemlji. Više stotina gusto zbijenih vrtača različitih dubina koje su razbacane po cijelom području jednostavno oduzimaju dah! Ovaj rijedak fenomen prisutan je u selu Kapljuh kod Bosanskog Petrovca i ne propuštaju ga posjetiti svi ljubitelji neobičnih mjesta.

TREBINJE – MIRAN I ŠARMANTAN GRADIĆ U SRCU VINSKE ZEMLJE

Trebinje je gradić s nešto više od 30 tisuća stanovnika, smješten u jugozapadnom dijelu Bosne i Hercegovine, u blizini granice s Hrvatskom i Crnom Gorom. Stari dio grada je tih i neobičan, sa sivim kamenim zidovima prekrivenim vinovom lozom i kafićima sa šarenim vrtnim namještajem raspoređenim po malim uličicama. Dva mosta podsjetnik su na davno prošla vremena, a turisti ne propuštaju istražiti povijest manastira Tvrdoš i kušati čuveno vino koje pripremaju monasi.

LIVNO – CARSTVO DIVLJIH KONJA I GRADIĆ PREPUN PRIRODNIH FENOMENA

Grad Livno se nalazi na 724 metra nadmorske visine pa ga karakteriziraju kontinentalni klimatski uvjeti, topla ljeta i izrazito vjetrovite i hladne zime. S obzirom na to da je od Splita udaljen tek 95 kilometara, idealna je destinacije za izlete stanovnicima Dalmacije. Posjetite Livanjsku sahat kulu i džamiju Hadži Ahmeta Dukatara, Most na Dunamu, Balaguša Džamija, Trg Kralja Tomislava, Buško jezero…

U neposrednoj blizini centra grada nalazi se i pravi mali raj za sve ljubitelje divljih konja. Naime, u podnožju planine Cincar stotine konja žive potpuno slobodno i turistička su atrakcija koja se ne propušta. Idealno za jednodnevni izlet u Bosnu i Hercegovinu!

PODIJELI ČLANAK