Ova impresivna džamija izgrađena je od blata, a nalazi se u jednom od najstarijih gradova na svijetu

Foto: Wikimedia Commons, Ruud Zwart
piše Putni Kofer

Od Taj Mahala u Indiji, preko fascinantnih egipatskih piramida pa sve do svetog grada Machu Picchu u Peruu, svijet je zaista prepun čudesa, misterija, nevjerojatnih mjesta i neobičnih priča koje nas svakodnevno nadahnjuju i ostavljaju bez daha. Ta tajanstvenost koja obavija mnoge slavne svjetske znamenitosti često nas inspirira da kupimo avionsku kartu i zaputimo se u daleke, neke nepoznate krajeve. A jedna od atrakcija koju zaista vrijedi vidjeti uživo je impresivna Velika džamija u Djennéu, afričkom gradu koji se smatra jednim od najstarijih na svijetu!

Nedaleko od Zagreba pronašli smo izletište u kojem hrana ima okus kao iz bakine kuhinje, okruženo je zelenim brežuljcima i mirom sela i prirode

VELIKA DŽAMIJA U DJENNÉU SAGRAĐENA JE OD BLATA I ODUZIMA DAH SVOJOM LJEPOTOM

Djenné je nedvojbeno najpoznatiji po svojoj veličanstvenoj džamiji, koja se smatra najvećom građevinom na svijetu izrađenom od blata, odnosno zemljanih blokova. Ova impozantna višekatnica, s karakterističnim izgledom, stoji kao simbol izvanrednog inženjeringa i duboke vjere stanovnika Djennéa.

Priča o džamiji počinje u davna vremena. Legenda kaže da je grad osnovao veliki trgovac po imenu Koy Konboro, koji je došao na ovo mjesto trgujući solju i drugim dragocjenim resursima. Grad je brzo postao trgovački centar, a bogatstvo se taložilo. No, Djenné je bio ugrožen prirodnim nepogodama. Obližnja rijeka često je izlazila iz svog korita, donoseći poplave i uništavajući kuće i posjede. Stanovnici su bili odlučni da se suprotstave ovoj opasnosti, i tako je rođena ideja o džamiji.

S obzirom na to da su cigle za njezinu izgradnju spojene blatom, svake godine je potrebno provesti održavanje i obnovu, što je ujedno odlična prilika za posjet ovom afričkom gradu jer se tih dana održava godišnji festival koji posjećuju tisuće ljudi. Djenné je također prepoznat kao svjetska baština UNESCO-a te se smatra jednim od najstarijih gradova na svijetu.

Kultni obrok koji je simbol hedonizma i okupljanja oko stola ima samo jedno pravilo: hrana mora biti ukusna, domaća i pripremljena s ljubavlju

STVARNI DATUM IZGRADNJE DŽAMIJE NIJE POZNAT

Iako točan datum izgradnje džamije nije poznat, pretpostavlja se da je nastala između 1200. i 1330. godine, tijekom vladavine sultana Kunburua. Sultan je odlučio transformirati svoju prethodnu palaču, koju je dao srušiti, u prekrasnu džamiju. Njegov nasljednik dodao je minarete džamiji kako bi je dodatno obogatio, dok je sljedeći sultan dao izgraditi impresivne okolne zidove koji je okružuju.

JEDNA OD NAJPOZNATIJIH ZNAMENITOSTI U AFRICI

Zgrada od blatne opeke ima četiri kata i prekrivena je glinom napravljenom od mješavine rižinih ljuski, zemlje i vode. Na vrhu triju minareta nalaze se nojeva jaja, što prema malijskoj tradiciji simbolizira sreću i plodnost. Krov ima čak 105 prozorčića, što omogućuje cirkulaciju svježeg zraka unutar džamije. Unutar zgrade nalazi se čak 99 drvenih stupova koji predstavljaju 99 Božjih imena.

SREDIŠTE DRUŠTVENOG, VJERSKOG I KULTURNOG ŽIVOTA U DJENNEU

Tijekom stoljeća, Velika džamija Djenné pretrpjela je brojne rekonstrukcije i obnove. Najznačajnija rekonstrukcija izvedena je u 16. stoljeću tijekom vladavine Songhai carstva. Izgubila je svoj prvotni izgled, ali su zadržani klasični elementi sudanske arhitekture.

Džamija je upisana 1988. godine na UNESCO-ovu listu Svjetske baštine kao dio Djenneaovog kulturnog krajolika. Danas je ona središte društvenog, vjerskog i kulturnog života grada i predstavlja jedno od najimpresivnijih i najznačajnijih islamskih arhitektonskih remek-djela u Zapadnoj Africi.

IZVANREDAN PRIMJER AFRIČKE ISLAMSKE ARHITEKTURE I KULTURE

Njena impozantna prisutnost, duboka povijest i kulturna važnost čine je pravim draguljem Malija i afričke Svjetske baštine. Ova građevina istinski odražava bogato nasljeđe i izvanredne vještine afričkih graditelja, a istovremeno ostaje mjesto koje privlači posjetitelje i istraživače iz cijelog svijeta. Zaista je prekrasna, zar ne?

PODIJELI ČLANAK