Ova živopisna tržnica već godinama oduševljava posjetitelje i inspirira umjetnike, a nalazi se u blizini Hrvatske

Velika tržnica u Budimpešti (Foto: Shutterstock)
piše Putni Kofer

Ako uživate u svježim namirnicama, volite promatrati raznolike ljude, obožavate šoping, tražite priliku za fotografiranje i volite vođene ture s degustacijama ili jednostavno želite istražiti nova mjesta, onda je vrijeme da razmislite o posjeti susjednoj Mađarskoj. Naime, Velika tržnica u Budimpešti nudi sve to i smatra se jednom od najljepših tržnica na svijetu, ali i jednom od najatraktivnijih destinacija u prekrasnom gradu na Dunavu.

Samouki slikar Vicko jedan je od simbola Šolte: "Prvi sam put primio kist u ruku tek u tridesetima, a danas moja djela krase domove u svim krajevima svijeta"

CNN JE VELIKU TRŽNICU U BUDIMPEŠTI PROGLASIO NAJLJEPŠOM NA SVIJETU

Ovo veličanstveno mjesto nije samo još jedna obična tržnica. Naime, prozvana je najljepšom tržnicom u Europi i nagrađena je s nekoliko nagrada za svoju arhitekturu. I da bude još bolje: CNN tvrdi da je to najljepša tržnica na svijetu.

Mjesto je to koje se mora naći u itineraru svakog turista koji voli hranu i upoznavanje lokalnog života. Sama je zgrada arhitektonska poslastica za oči, a ono što kriju njezini zidovi poslastica je za sva osjetila. Na tri etaže pripremaju se i prodaju razna jela, prvenstveno ona tipična za Mađarsku, pa tako ovdje ne propustite probati langoš, prženo tijesto koje se najčešće nadjeva vrhnjem, rajčicom ili sirom.

PROSTIRE SE NA TRI KATA I NUDI ZA SVAKOGA PONEŠTO

Prizemlje tržnice je rezervirano za prehrambene proizvode, pa ćete tako ovdje pronaći bogat izbor voća, povrća, hladnih mesnih delicija, pekarskih proizvoda i mnogo toga drugog. Na prvom katu tržnice uređen je prostor sa suvenirnicama, malim restoranima i štandovima s uličnom hranom. U podrumu se nalazi fascinantna izložba koja prikazuje tipične mađarske proizvode koji se nude na ovoj živopisnoj tržnici.

JEDNA OD NAJPOSJEĆENIJIH ATRAKCIJA U GRADU

Tijekom 19. stoljeća, grad Budimpešta suočavao se s izazovima očuvanja zaliha hrane, a uvjeti za čuvanje namirnica bili su daleko od idealnih. Kako bi riješili ovu problematiku, glavni grad je donio odluku o izgradnji pet zatvorenih tržnica. Ova inicijativa imala je dvostruki cilj: olakšati pristup zalihama hrane te poboljšati kontrolu kvalitete proizvoda.

Velika tržnica u Budimpešti, poznata i kao “Nagyvásárcsarnok”, izgrađena je krajem 1890-ih i smještena je duž poznate pješačke trgovačke ulice Váci utca, nedaleko od Mosta slobode i rijeke Dunav. Ova tržnica ističe se kao najveća i najprepoznatljivija među svih pet zatvorenih tržnica u gradu. Za njenu izgradnju zadužen je bio mađarski arhitekt Sámuel (Samo) Pecz, a nakon svečanog otvorenja 1897. godine u kratkom je periodu postala ključnim dijelom kulturne i povijesne baštine ovog fascinantnog grada.

PRAVA POSLASTICA ZA LJUBITELJE ARHITEKTURE

Arhitektonski dizajn ove zgrade, koji sjajno spaja elemente secesije i neogotike, sam po sebi predstavlja dovoljan razlog za posjet Budimpešti! Fasada izrađena od opeke izgleda kao pravo remek-djelo, podsjeća na stare željezničke stanice i posjetiteljima pruža dojam povijesne grandioznosti. Njeni su krovovi također jednako impresivni, a prekriveni su šarenim crijepom iz čuvene mađarske tvornice Zsolnay u Pečuhu.

No, čarolija ovog mjesta ne završava na fasadi. Unutar tržnice, koja zauzima impozantnih 10.000 četvornih metara, čeka vas jednako zadivljujući prizor. Monumentalni čelični okvir unutrašnjosti doprinosi osjećaju nevjerojatne veličine i ljepote ovog mjesta, čineći ga pravim draguljem arhitekture.

PODIJELI ČLANAK