Vrnik: Čarobni otočić u blizini Korčule na kojem živi samo jedan stanovnik

piše Putni Kofer

Naša žudnja za putovanjima nerijetko nas odvede na razna mjesta: u neki novi grad, muzej, šumu, planinu, obiteljsko gospodarstvo, popularno izletište sa životinjama… Ali u stvarnosti, naša lutajuća duša tijekom ljeta žudi za otkrivanjem još jednog otoka, zar ne? Hrvatski Jadran može se pohvaliti stotinama otoka i otočića na kojima se kriju neke od najljepših uvala i plaža na svijetu, a ako ste i vi jedan od onih putnika koji svake sezone traga za skrivenim lokacijama koje su kao stvorene za potpuni mir, onda je otočić Vrnik u korčulanskom arhipelagu idealno mjesto za vas!

VRNIK – JEDINI NASELJENI OTOČIĆ U PREKRASNOM KORČULANSKOM ARHIPELAGU

Malo je mjesta na svijetu kao što je Vrnik, jedini naseljeni otočić korčulanskog arhipelaga. Njegova površina iznosi 0,28 km2, a zanimljivo je to da cijelu obalu možete obići kroz nekoliko minuta jer je njena dužina svega dva kilometra. Mještani kažu da je prije dvjesto godina ovdje živjelo 300 stanovnika, pedeset godina kasnije bilo ih oko 150, a danas u ovom slikovitom mjestu preko cijele godine živi samo jedna osoba, profesor fotografije na Likovnoj školi u Splitu i autor više kratkometražnih i dugometražnih filmova. Na Vrniku stanuje još nekoliko obitelji, ali ne cijelo vrijeme, jer zbog posla i djece odlaze na Korčulu i kontinent.

Od antičkih vremena Korčulani su uspješno obrađivali i prodavali kamen po cijelom svijetu, a kvalitetni vapnenac s Vrnika danas je ugrađen u najpoznatije svjetske građevine poput Hagia Sophie, parlamenta u Beču i vijećnice u Stockholmu. Na Vrniku se također nalazi jedan od najstarijih korčulanskih kamenoloma iz starorimskog doba, a kako bi se zaštitila njegova ljepota – mehanizacija je u potpunosti zabranjena pa se kamen ne vadi već više od pola stoljeća.

Unatoč samoći i snažnim vjetrovima koji pušu tijekom godine, na Vrniku ćete pronaći život, ljepotu u svemu, čak i u kamenu. Puno je ljubavi uloženo u njegovo uređenje i mediteranske biljke koje rastu na svakom koraku. Uz more, cvatu u napuštenim brodovima, na krovovima kuća, probušenim dječjim loptama, šarenim kantama… Rastu u gotovo nemogućim uvjetima, izložene buri, jugu, soli, gotovo bez zemlje.

IZLET JE IDEALNO UPOTPUNITI BADIJOM, OTOČIĆEM NA KOJEM ĆE VAS DOČEKATI JELENI LOPATARI

Da bi se živjelo na otoku, treba biti svestran. Treba znati uzgojiti maslinu, popraviti barku, baciti mrežu, loviti ribu, ispeći kruh. Morate se riješiti svojih misli. Morate postati svjesni čarolije koja vas okružuje. A ta čarolija je život, zeleno drveće, crveno cvijeće, ta čarolija je u očima ljudi. Tamo se more osjeti nekako posebnije, jače, intenzivnije, a stare kuće uklesane u kamenu dokaz su nekih prošlih vremena. 

Regija koja slavi život tisućama boja, zvukova i okusa: ovo su mjesta koja morate posjetiti u Baranji

Na otočić Vrnik u ljetnim mjesecima redovito voze privatni čamci i taksi barke iz grada Korčule i Orebića. U samo jednom danu možete posjetiti i Badiju gdje će vas okružiti jeleni lopatari. Malo ih je teže dirati i pomaziti, ali ako im pružite zalogaj bez problema će vam se približiti i uzeti hranu direktno iz ruke. Bit ćete im zanimljivi samo dok ne dođe novi brod ili neki novi gost s poslasticom u ruci, kad će pohitati te nove goste uvjeriti da su baš ogladnjeli…

PODIJELI: