Počinje eurovizijski spektakl u Liverpoolu! Evo što trebate znati o gradu glazbe, nogometa, kulture i posebne vibre

Foto: Pixabay
piše Putni Kofer

Da je Liverpool grad iz kojeg su potekli Beatlesi i koji se ponosi svojim nogometnim duhom vjerojatno ste već čuli. No jeste li znali da je riječ o trećem gradu po veličini u Velikoj Britaniji, koji ima najveći broj muzeja nakon Londona, a da je nekad bio poznat po trgovini robljem? U britanski Liverpool narednih će dana biti usmjerene oči milijuna gledatelja Eurosonga iz cijelog svijeta, a mi vam u nastavku donosimo neke manje poznate zanimljivosti o Liverpoolu, gradu kojeg se svakako isplati posjetiti.

U kojoj je državi najveća minimalna plaća? Rekorder je europska zemlja u kojoj nitko ne radi za manje od 2500 eura

DOM BEATLESA: VELIKI MUZEJ I KLUB U KOJEM SU SVIRALI PRIJE SVJETSKE SLAVE

Jedan od najpoznatijih bendova u povijesti, The Beatlesi, potekli su upravo iz Liverpoola. Danas u gradu možete upoznati priču o bendu na ulicama kojima su hodali, posjetiti muzej The Beatles Story na Albert Docku koji čuva brojne memorabilije iz njihovog vremena, te popiti piće u klubu The Cavern. Na pozornici Caverna slavna je četvorka svirala početkom šezdesetih i od tamo, malo pomalo, osvojila cijeli svijet. Osim muzeja i kluba, u Liverpoolu možete pronaći i druge aktivnosti na temu Beetlesa, od tematskih razgleda do obilaska mjesta važnih za njihove početke.

LIVERPOOL JE GRAD S NAJVIŠE HITOVA NA VRHU GLAZBENIH LJESTVICA

Liverpool je danas grad s najviše hitova na prvom mjestu glazbenih ljestvica! Tome su, dakako, uvelike pomogli Beatlesi, ali mnogi su drugi glazbenici i bendovi doprinijeli razvoju gradske pop i rock glazbene tradicije koja je počela u pedesetim godinama prošlog stoljeća. Guinnessova knjiga svjetskih rekorda proglasila ga je 2001. “gradom popa”. Neslužbena gradska himna je “You’ll never walk alone”, koja se ori i na nogometnim utakmicama.

LUDI ZA NOGOMETOM: CIJELI GRAD ŽIVI ZA DERBI IZMEĐU “CRVENIH” I “PLAVIH”

U Liverpoolu su potpuno ludi za nogometom. Fanovi se dijele na one koji podržavaju “crvene” i one koji bodre “plave”, odnosno dva gradska kluba Liverpool i Everton. Nogometno ludilo posebno je izraženo na dane gradskih derbija, kad cijeli grad živi za okršaj na zelenom travnjaku. Zanimljivo je da je upravo Liverpool najuspješniji nogometni grad u Engleskoj, s oko 55 ligaških naslova koje su osvojila dva gradska kluba. Ako ste nogometni fan, posjetite Anfield stadion, dom Liverpoola, i Goodison Park Stadium, u kojem “stanuje” Everton.

U kojem hrvatskom gradu živi najviše mladih? U slikovitom rekorderu četvrtina stanovnika ima manje od 20 godina, a svaki peti ima između 15 i 29 godina

NIJE SVE SPORT I GLAZBA, LIVERPOOL JE GRAD KULTURE I BROJNIH MUZEJA

Ne vrti se u ovom gradu sve oko “sporta i glazbe”, Liverpool je i jako kulturno središte. Proglašen je 2004. mjestom svjetske baštine UNESCO-a, a 2008. je bio proglašen Europskom prijestolnicom kulture. Posljednjih godina Liverpool je proširio svoju kulturnu ponudu, uložio u promociju umjetničkog naslijeđa i povijesnog značaja, te postao sve popularnija turistička atrakcija ove zemlje. Uz to, ovaj grad na sjeverozapadu Engleske ima, nakon Londona, najviše muzeja i galerija u Ujedinjenom Kraljevstvu!

DOKOVI SU MJESTO ŠETNJE, DRUŽENJA, RAZGLEDAVANJA I UŽIVANJA

Posebnu priču o povijesti grada pričaju gradski dokovi, nekad važni za trgovinu, a danas su mjesta javnih okupljanja i druženja. Najpoznatiji je Albert Dock, kompleks brodskih zgrada i skladišta otvoren 1846. godine, koji je danas glavna turistička atrakcija u gradu i najposjećenija višenamjenska znamenitost izvan Londona. Uvršten je i na UNESCO-ov popis svjetske kulturne baštine. Na Albertovu doku je smješten i Pomorski muzej Merseyside s brojnim modelima brodova, slikama, uniformama i zanimljivom pričom o pomorskoj povijesti grada.

NAJVEĆI PRIKAZ POVIJESTI ROPSTVA U TEMATSKOM MUZEJU NA ALBERT DOKU

Neslavna tradicija koja je obilježila povijest ovog grada može se upoznati u Međunarodnom muzeju ropstva, koji se nalazi na Albert Docku unutar zgrade Pomorskog muzeja Merseyside. Izgrađen je početkom 20. stoljeća i do danas je ostao jedini muzej ove vrste u svijetu. Prikazuje sve elemente ropstva kroz povijest, dirljiv je i provokativan. Prikazuje život afričkih naroda prije porobljavanja i njihove teške živote na europskom tlu.

GRAD ZELENILA: ŠETNJA I PIKNIK U SEFTON PARKU ZA KRAJ UZBUDLJIVOG DANA

U Liverpoolu ne nedostaje ni zelenih površina. Sefton je prekrasan gradski park koji se prostire na površini od 235 hektara, a smješten je u istoimenoj četvrti. Zelenilo, drveće, jezerce, uređeni puteljci, ali i brojni spomenici samo su dio onoga što krije ova zelena oaza, idealna za opuštanje nakon razgleda ili cjelodnevni piknik.

PODIJELI ČLANAK