Najstarija atrakcija u ovom povijesnom gradu nije ni crkva niti palača, već običan WC

Foto: Shutterstock
piše Putni Kofer

Poznat po svojoj bogatoj povijesti, slavnom Oktoberfestu, pivu i strastvenom nogometu, München je jedno od najprivlačnijih odredišta u Njemačkoj. Godišnje ga posjeti oko tri milijuna turista, ali koliko zapravo znate o tom prekrasnom glavnom gradu Bavarske? Od drevnog zahoda do brda koje je napravljeno ”od ničega”, evo nekoliko zanimljivosti o Münchenu koje (možda) niste znali.

Uzbudljivi klanac u blizini Bleda komadić je divlje prirode i nerazvikani biser Slovenije koji krije moćne klisure, visoke slapove i špilju s tri prozora

Najstarija zgrada u Münchenu zapravo je WC

Najstarija sačuvana zgrada u Münchenu potječe iz 1260. godine i iznenađujuće, riječ je o toaletu. Ovo neobično otkriće rezultat je arheoloških istraživanja koje su otkrile zgradu smještenu izvan povijesne gradske jezgre. Ovaj izvanredni nalaz ima širi povijesni značaj jer je pokazao da je München u 13. stoljeću bio znatno veći nego što su to povjesničari prethodno pretpostavljali.

München je dom najvećeg festivala piva na svijetu

Pivo ima veliku važnost diljem Njemačke, ali nigdje toliko koliko u Münchenu. Münchenski Oktoberfest, koji počinje krajem rujna i traje do listopada, predstavlja najveći svjetski festival piva. Prvi Oktoberfest održao se 1810. godine i trajao je tjedan dana u listopadu, no s vremenom je njegovo trajanje produljeno na više od dva tjedna, a termin je pomaknut na rujan kako bi vrijeme bilo ljepše i kako bi se posjetitelji potakli da duže tijekom dana i uvečer borave u šatorima.

Prvi Oktoberfest, inače, nije imao nikakve veze s pivom. Te 1810. godine feštom se slavilo vjenčanje princa Ludwiga i Therese od Saxe-Hildburghausena.

U kojoj je državi najveća minimalna plaća? Rekorder je europska zemlja u kojoj nitko ne radi za manje od 2500 eura

Brdo Olympiapark napravljeno je od ”ničega”

Olympiaberg na prvi pogled može izgledati kao obično brdo, ali on nije oblikovan od prirodnog materijala. Ovo brdo zapravo je sagrađeno od ruševina koje su ostale nakon Drugog svjetskog rata. Njegova izgradnja je bila u svrhu Olimpijskih igara 1972. godine.

S vrha brda pruža se spektakularan pogled u svim smjerovima, obuhvaćajući čak i Alpe u daljini, kada je vrijeme vedro. Osim toga, na brdu se nalazi i najviša pivnica u gradu, što ga čini izvrsnim mjestom za (doslovno) podizanje raspoloženja.

München je dom BMW-a

Sjedište poznate njemačke automobilske marke BMW nalazi se u impresivnom BMW Toweru, smještenom u području Am Riesenfeld. Toranj je izgrađen između 1968. i 1972., a svoja je vrata otvorio za javnost 1973. godine, odmah nakon završetka Olimpijskih igara.

Vanjski izgled ove zgrade podsjeća na oblik četiriju cilindara u motoru automobila, dok muzej unutar zgrade simbolizira glavu motora. Toranj je dizajnirao austrijski arhitekt Karl Schwanzer. Zanimljivo je napomenuti da je ova zgrada jedna od najviših u gradu, s obzirom na to da su gradske vlasti 2003. godine zabranile gradnju objekata viših od 99 metara. BMW Tower je 1999. godine proglašen zaštićenom povijesnom građevinom.

Najstarije kino na svijetu

Kada pričamo o zanimljivostima vezanim za München, treba spomenuti da je Neues Kino Gabriels najstarije kino na svijetu, otvoreno još davne 1906. godine. Iako postoje tvrdnje da je prvo kino osnovano u Poljskoj, činjenica je da ono nije bilo otvoreno sve do 1907. godine. Stoga, München se automatski pozicionira kao prvi grad na svijetu koji je imao kino.

PODIJELI ČLANAK