Šibenik ima sve za savršeni vikend na moru: kupanje, šetnja, priroda, povijest i fenomenalna hrana

Znamenitosti Šibenika
piše Putni Kofer

S dolaskom toplijeg vremena život se polako vraća na ulice gradova na Jadranu, a vikend na moru nikad nije zvučao privlačnije. Što kažete na kupanje, šetnju i vožnju biciklom, razgledavanje kulturnih i povijesnih znamenitosti pa kava i ručak na nekoj ugodnoj terasi s mirisom mora? Ako je to vaš recept za ispunjeni odmor, krenite u Šibenik, u kojem ćete naći baš sve nabrojano! Znamenitosti Šibenika osvojit će vas šarmom: grad je to s čak dva UNESCO-va spomenika, jedan od najstarijih hrvatskih gradova na Jadranu, Krešimirov grad, grad Dražena Petrovića… Ako još dvojite posjetiti ga ili ne, izdvojili smo nekoliko stvari koje će vam otkloniti svaku sumnju i bit ćete spremni za planiranje svog putovanja!

OTPUTUJTE U POVIJEST NA ČETIRI ŠIBENSKE TVRĐAVE

Četiri šibenske tvrđave, četiri ljepotice, četiri povijesne zidine – one najbolje opisuju bogatu prošlost jednog od najstarijih gradova na Jadranu, a posljednjih godina se obnavljaju i revitaliziraju uz pomoć sredstava iz Europske unije. Tri su dovršene, a četvrta se, prema planu, treba otvoriti ove jeseni. Jedina morska tvrđava je ona svetog Nikole, prekrasno zdanje koje je od  2017. pod zaštitom UNESCO-a. Sam izlet do nje je doživljaj jer se plovi kroz kanal svetog Ante, jedini morski pristup gradu. U tvrđavi možete uz pomoć tehnologije proširene stvarnosti svjedočiti kako se živjelo u vrijeme kad je bila u funkciji i uživati u pogledu na more koje ju okružuje.

Tehnologija obogaćuje i posjet tvrđavi svetog Mihovila, poznatoj po brojnim koncertima koji se u njoj održavaju otkako je 2014. obnovljena, a čija ovogodišnja sezona upravo kreće. U tvrđavi Barone smješten je ugostiteljski objekt s prekrasnim pogledom na grad, a tvrđava svetog Ivana još se obnavlja i uskoro će i ona biti dostupna turistima.

Lastovo – otok po mjeri čovjeka željnog susreta s rajskom ljepotom i netaknutom prirodom

BUDITE AKTIVNI: ŠETAJTE, LETITE ZIPLINEOM, VOZITE BICIKL, POSJETITE NP KRKA…

Uz kanal svetog Ante uređena je šetnica duga četiri kilometra s vidikovcima, odmorištima, na kojoj su posebna atrakcija crkvica u pećini i tuneli „Hitlerove oči”. U gradu i okolici uređeno je 12 biciklističkih staza i 11 pješačkih staza, različitih dužina i zahtjevnosti, a oni koji vole prirodu i aktivnosti neće propustiti posjet Nacionalnom parku Krka. U Šibeniku je aktivno i nekoliko ronilačkih klubova u kojima možete dogovoriti turistički zaron, bungee jumping sa šibenskog mosta poznat je u cijeloj Hrvatskoj, a možete isprobati i zip line nad kanjonom Čikole. Koji god bio vaš tip aktivnog odmora, u Šibeniku vam neće biti dosadno.

SAZNAJ VIŠE: Aktivni odmor u Šibeniku

Mirna i nemirna Afrika: otkrijte koje su zemlje opasne za posjetitelje, a u kojima se možete osjećati potpuno sigurno

KUPAJTE SE NA PREKRASNIM PLAŽAMA S POGLEDOM NA STARI GRAD

Plaža Banj je šibenska gradska plaža s koje se pruža jedinstven pogled na staru gradsku jezgru. Iz centra grada do nje možete doći za desetak minuta šetnicom uz more. Tu je i Jadrija, omiljena plaža Šibenčana i njihovih gostiju od davne 1921., kad je otvorena, i nezaobilazna Martinska, smještena na poluotoku nasuprot stare gradske jezgre i povezana je kružnom brodskom linijom. Ako se samo malo udaljite od grada, naći ćete još niz prekrasnih i uređenih plaža na kojima ćete lako pronaći svoj komadić mira i odmora.

UDAHNITE DUBOKO U ZELENIM GRADSKIM OAZAMA

Šibensku rivu i Poljanu, jedan od omiljenih gradskih trgova, spaja perivoj Roberta Visianija. Nazvan je po slavnom botaničaru koji je rođen upravo u Šibeniku, a najpoznatiji je kao autor brojnih knjiga o biljkama te kao dugogodišnji ravnatelj najstarijeg europskog botaničkog vrta, onog u Padovi. Ovaj se park smatra jednim od najljepših u Dalmaciji. Nešto dublje u gradskoj jezgri pronaći ćete srednjovjekovni vrt Sv. Lovre, jedini samostanski vrt ovog tipa u Hrvatskoj. U središtu vrta je zdenac, a oko njega u četiri polja raste ljekovito i začinsko bilje. Ovaj je vrt idealno mjesto za popiti kavu i napraviti predah od turističkog razgledavanja!

PREPUSTITE SE PRIČAMA IZ PROŠLOSTI, NEĆETE POŽALITI!

Možda mislite da niste tip za povijesne ture i razgledavanja crkvi? Kad ste u Šibeniku zaboravite sve predrasude o tome da su povijest i kultura dosadni! Obiđite katedralu svetog Jakova i provjerite zašto ju je UNESCO uvrstio na popis zaštićene baštine. Svaki je detalj na njoj pomno i elegantno napravljen i svaki ima neku zanimljivu priču, poput skulptura glava na vanjskom pročelju koje prikazuju obične ljude, Šibenčane, a ne velikaše, kraljeve ili biskupe.

Cinque Terre: pet šarenih sela u kojima vladaju prekrasne kuće uklesane u stijene i pravi duh Italije

Za niz ovakvih zanimljivih priča najbolje je uzeti lokalnog vodiča, koji će vam sigurno ispričati i sve o strašnoj kugi koja je u 17. stoljeću skoro izbrisala grad – preminulo je strašnih 90 posto stanovnika. Gotovo svaka ulica, kamen i crkvica imaju uzbudljivu priču: otkrijte ih!

UŽIVAJTE U VRHUNSKOJ HRANI I VINIMA U ČAROBNOM AMBIJENTU

Restoran Pellegrini već je dugo ikona hrvatske gastronomije, a prije tri godine stiglo je i najviše svjetsko gastronomsko priznanje: Michelinova zvjezdica. Terasa Pellegrinija nalazi se na povijesnom Trgu četiri bunara, pod kojim je stara gradska cisterna iz 1453. godine. Osim na ovoj prestižnoj adresi, u mediteranskim specijalitetima uživa se i u drugim odličnim konobama i restoranima. Jedinstvena slastičarnica Yum, smještena u ulici Božidara Petrovića, priprema kolače koji su prava mala umjetnička djela i oda ovom prekrasnom gradu.

PODIJELI: