New York se nakon 16 mjeseci lockdowna ponovo otvara za turiste! Evo što sve vidjeti u gradu koji nikad ne spava

Atrakcije New Yorka
piše Putni Kofer

Jedan od najpoznatijih gradova svijeta, velika jabuka, grad koji nikad ne spava, sve je to New York, a od prvog dana srpnja ponovo će ga, prema najavama, moći posjećivati i turisti. Grad je bio u dugom lockdownu, no sa sve većim brojem cijepljenih najavljeno je postepeno otvaranje svih sadržaja i prihvaćanje turističkih posjeta. Njihov gradonačelnik najavio je da će od srpnja u punom opsegu proraditi dućani, ugostiteljski objekti, kazališta, a tim je povodom pokrenuta i velika globalna kampanja „NYC Reawakens“ (New York se budi) koja ima za cilj pokazati da je grad pošteniji, bolji i vibrantniji nego ikad. Najavljuju se nova otvaranja hotela i restorana, a uložena su i znatna sredstva u poboljšanje javnog prijevoza. Uz sve to, tu je i najavljeno skoro ukidanje viza za Sjedinjene Američke Države za hrvatske državljane pa treba li nam još razloga da se prisjetimo što se sve isplati vidjeti u gradu koji se ne zaboravlja i koje su najpoznatije atrakcije New Yorka!

U kojoj je državi najveća minimalna plaća? Rekorder je europska zemlja u kojoj nitko ne radi za manje od 2500 eura

KIP SLOBODE

Jedan od najpoznatijih simbola Amerike, Kip slobode, na vrhu je popisa turistima koji prvi put posjećuju grad. Izgrađen je 1886., a bio je dar Francuske Americi. Jedan je od najviših spomenika na svijetu, visok 92 metra i težak više od 200 kilograma. Pogled na njega fantastičan je iz parka Battery na jugu Manhattana, a ako ga želite vidjeti izbliza treba poći na izlet brodom do otoka Liberty. Uz najavu, može se popeti sve do njegove krune.

CENTRAL PARK

Rijetko tko nije vidio ovu veliku gradsku zelenu površinu na filmu pa turisti u New Yorku ne propuštaju i sami se prošetati slavnim parkom. Unutar Central parka nalazi se niz atrakcija poput terase Bethesda, Kuće šaha i dame, Shaespearova vrta, kao i Zoološkog vrta u kojem posebno uživaju najmlađi. I djeca i odrasli vesele se vožnji na legendarnom starom vrtuljku. Vrtuljak radi od davne 1871. godine, a na njemu možete zajahati jednog od 57 drvenih konjića.

TIMES SQUARE

Još jedna scena koju cijeli svijet dobro zna iz filmova je blještavi trg Times. Na ovom se mjestu križaju avenije Broadway i Sedma avenija, pješačke su staze pune umjetnika, performera, turista, kolica s hot dogovima i drugom brzom hranom… Ove scene zbog epidemije New York dugo nije vidio, no nova popuštanja mjera daju nadu da će grad ponovo disati punim plućima. Times Square je mjesto na kojem ćete naći niz poznatih restorana, trgovina, muzeja pa vas istraživanje trga i njegovih sadržaja može zabaviti danima.

Regija na sjeveru traži od Europe: “Želimo da dan kod nas traje 26 sati! Tako ćemo privući nove stanovnike i promovirati svoj način života”

EMPIRE STATE BUILDING

Gotovo je nemoguće zamisliti panoramu New Yorka bez slavne zgrade Empire State Building. Sagrađena u art deco stilu visoka je nevjerojatni 381 metar, a radovi su 1931., kad je podignuta, trajali 400 dana. Moguće ju je posjetiti i uživati u pogledu s vrha, što je jedan od najpoznatijih vidikovaca u gradu.

BROADWAY

Četvrt kazališta (Theater District) prije korone je bila jedna od najposjećenijih u gradu, a s najavljenim otvaranjem život bi se mogao vratiti i na daske koje život znače. Svake godine, oko 13 milijuna turista pogledalo bi barem jednu predstavu u jednom od 40 brodvejskih kazališta. Vrhunac sezone su uvijek proljeće i jesen, kad kazališta izbacuju nove komade i sa strepnjom iščekuju reakcije publike i kritike.

MADISON SQUARE GARDEN

Vjerojatno najpoznatija sportska arena na svijetu, sagrađena 1968., dom je njujorškog košarkaškog tima – Knicksa – i hokejaša na ledu – Rangersa. Ima 20.000 mjesta u gledalištu, a u njoj se osim košarke i hokeja održavaju i boksački mečevi, studentski turniri, ali i koncerti megapopularnih zvijezda kojima je napuniti MSG ultimativni znak uspjeha. Da bi razgledali ovo velebno zdanje ne trebate čekati da ulovite kartu za neki događaj: postoje i turističke ulaznice.

MOMA

U nizu vrhunskih muzeja u New Yorku, ističe se Muzej moderne umjetnosti, slavna MoMA. U njoj se mogu vidjeti neka od najpoznatijih i najvrjednijih djela slavnih umjetnika. Nakon razgledavanja umjetnina Picassa, Rodina i drugih, tu su vrhunski restoran i bar za opuštanje.

BROOKLYN BRIDGE

Prepješačite most Brooklyn, definitivno se isplati! Radi se o jednom od najpoznatijih svjetskih mostova koji povezuje popularne newyorške kvartove Brooklyn i Manhattan. U vrijeme njegovog završetka 1883. godine, Brooklynski most je bio najduži viseći most na svijetu, koji i danas simbolizira san o boljem životu. Radi se i o jednom od najprepoznatljivijih simbola New Yorka koji je nebrojeno puta poslužio kao pozornica za snimanje poznatih svjetskih filmova i serija.

PODIJELI ČLANAK