Kamo za vikend? Na Bledu vas čeka prava jesenska bajka

Foto: Shutterstock
piše Putni Kofer

Samo 50-tak kilometara udaljeni od čarobne Ljubljane, gradić Bled i istoimeno jezero jedna su od najslikovitijih mjesta u Sloveniji. Okruženo prekrasnim Julijskim Alpama, smaragdno Bledsko jezero već dugi niz godina privlači brojne zaljubljenike u netaknutu prirodu, aktivan odmor, bogatu kulturu i tradicionalnu gastronomiju. Jedni ga obožavaju zbog dugih šetnja kroz uređene pješačke staze, drugi zbog dvorca smještenog visoko na padini i lijepog malog otoka, a treći zbog skrovitih mjesta za fotkanje i fantastične kremšnite. Ako tražite inspiraciju za vikend izlet u Sloveniju, ovaj maleni biser slovenskih Alpa ima baš sve što vam je potrebno za savršen bijeg iz grada!

Regija na sjeveru traži od Europe: “Želimo da dan kod nas traje 26 sati! Tako ćemo privući nove stanovnike i promovirati svoj način života”

PREKRASNO BLEDSKO JEZERO NA KOJEM SE NALAZI JEDINI SLOVENSKI OTOK

„Bled je slika raja” – tako ovaj turistički dragulj svjetskih razmjera na rubu Nacionalnog parka Triglav predstavlja Slovenska turistička zajednica, a da je tako pokazala je i nominacija za jedno od sedam novih svjetskih čuda. Jedna od najvećih atrakcija je maleni otočić koji se smjestio u Bledskom jezeru. To je ujedno i jedini slovenski otok do kojeg se možete provozati brodicama koje podsjećaju na venecijanske gondole.

S obzirom na to da svi oni koji ga posjete kažu da niste bili na Bledu ako niste doživjeli vožnju pletnom, uskočite u jedno od njih i prepustite se sigurnim rukama veslača. Ovo tradicionalno plovilo lokalno stanovništvo izgrađuje od 1590. godine, a prepoznat ćete ga izdaleka jer je opremljen šarenom tendom koja putnike štiti od sunca i drugih vremenskih uvjeta.

DVORAC BLED: UŽIVAJTE U IMPRESIVNOM POGLEDU NA JEZERO OKRUŽENO VISOKIM PLANINAMA

130 metara iznad, na strmoj bijeloj litici, nadvila se tisućljetna utvrda koju mnogi nazivaju anđelom čuvarom Bledskog jezera. Radi se o najstarijem dvorcu u Sloveniji koji se prvi put spominje 1004. godine kada je njemački kralj Henrik II. dodijelio posjed Bled biskupu Albuinu od Brixena.

View this post on Instagram

A post shared by Lake Bled (@bledslovenia)

Bledski dvorac oduševit će vas prekrasnim pogledom na Alpe, starom kovačnicom i tiskarom, Viteškom dvoranom i dvorskom kapelom. Ovdje posjetitelji mogu razgledati muzej koji ima zadivljujući barokni dio sa stalnim postavom, ali i kušati domaća jela i vrhunska vina.

SLATKA KRALJICA: NIJEDAN IZLET NA BLED NEĆE PROĆI BEZ KUŠANJA IZVORNE BLEDSKE KREMŠNITE

Posjet ovom slovenskom mjestašcu nije potpun ako si ne priuštite i bledsku kremšnitu za koju lokalci kažu kako su oni autori izvorne recepture koja seže u 1953. godinu. Jedno od najpoznatijih slovenskih tradicionalnih jela i omiljeni kolač kojeg karakterizira hrskava korica i kombinacija okusa pahuljaste kreme od jaja i vrhnja možete kušati na terasi Kavarne Park.

View this post on Instagram

A post shared by Lake Bled (@bledslovenia)

Zanimljiva je činjenica kako je do listopada 2019. u Bledu napravljeno čak 15 milijuna originalnih kremšnita. Ukupno je utrošeno 131 tona brašna, 8437 milijuna jaja i 1.556.000 litara mlijeka. Kada bi se sve kremšnite posložile, napravile bi kolonu dugu 1050 kilometara, koja bi se protezala od Bleda do Napulja. Kakva bi to bila poslastica, zar ne?

PODIJELI ČLANAK