Camino se i dalje širi Hrvatskom: najavljena nova ruta koja će prolaziti kroz divno zelenilo, prekrasne gradove i pitoreskna naselja južne Istre

Foto: Getty Images
piše Putni Kofer

Camino de Santiago najpoznatiji je hodočasnički put na svijetu. Do mjesta Santiago de Compostela u Španjolskoj vodi nekoliko različitih ruta, a najpoznatiji je “francuski put”. On povezuje mjesto Saint Pied de Port u Francuskoj i španjolsko svetište, a dug je 800 kilometara. Put svetog Jakova jedinstveno je pješačko i hodočasničko iskustvo, no za biti dio tog iskustva ne treba putovati daleko. Naime, nekoliko je staza već uređeno i markirano i u Hrvatskoj, a upravo je najavljena i nova hodočasnička Camino ruta koja će prolaziti južnom Istrom.

Skakali smo s lijanom, spuštali se niz slapove, kupali u ledenoj špilji i otkrili zeleni robinzonski kamp i najbolji rafting na Cetini koji sigurno ponavljamo

NOVA HODOČASNIČKA RUTA, CAMINO JUŽNE ISTRE, OTVARA SE U SUBOTU, 4. SVIBNJA

Nova hodočasnička Camino ruta južne Istre, koja je nastala kao zajednički proizvod klastera južne Istre, odnosno turističkih zajednica gradova Pule i Vodnjana te općina Fažana, Ližnjan, Medulin i Marčana, bit će otvorena u subotu 4. svibnja, izvijestila je TZ Pula.

Otvorenje Camino rute planirano je prelaskom staze od Vodnjana do Fažane. Okupljanje je u Vodnjanu, na Župnom trgu odnosno ispred crkve sv. Blaža u 13.30 sati, dok je polazak predviđen u 14.30 sati. Staza je ukupne dužine 12 km i prolazi pored crkve sv. Jakova, Parka kažuna, crkve sv. Mihovila, sv. Spirdon i sv. Stjepana u Peroju te uz šetnicu pokraj mora se nastavlja sve do centra Fažane gdje je planiran dolazak u 17.30 sati, piše Bitno.net. Za sve sudionike organizirano je duž staze osvježenje vodom, a u Fažani okrijepa uz fritaju te prijevoz autobusima nazad do Vodnjana gdje su ostavljeni auti.

RUTA ĆE PROLAZITI KROZ DVA ISTARSKA GRADA I ČETIRI OPĆINE

Za prisustvovanje pješačenju povodom otvorenju rute kako bi se dobio bon za okrijepu potrebno je izvršiti prijavu putem mrežne stranice www.southistria.com gdje se ujedno mogu pronaći sve dodatne informacije na četiri jezika. Camino ruta južne Istre pokriva 193 km i teritorijalno prolazi kroz dva grada i četiri općine te će biti motiv za dolazak i višednevni boravak na području Južne Istre, posebice prije i poslije glavne turističke sezone.

Koji je primorski gradić prije 250 godina bio najveći u Hrvatskoj? Imao je više stanovnika od Zagreba, Rijeke i Varaždina

Camino ruta realizirala se na inicijativu i u suradnji sa Bratovštinom sv. Jakova iz Samobora koja je 2017. postala dijelom istoimene Nadbratovštine iz Santiaga de Compostele i certificirani je izdavač hrvatske hodočasničke putovnice koja je važeći dokument za hodočasnike na svim europskim rutama Puteva sv. Jakova.

ISTARSKA RUTA ĆE BITI PODIJELJENA NA SEDAM HODOČASNIČKIH POGLAVLJA

Ruta će biti, kao i u ostatku Europe, označena jarko žutom stiliziranom školjkom, Jakovljevom kapicom, apliciranom na tamnoplavu podlogu, kao prepoznatljivim svečevim atributom te će biti podijeljena u sedam hodočasničkih poglavlja, točnije sedam etapa kako bi se mogla proći u jednom tjednu, koliko je potrebno da se doživi povijesna, kulturna, a posebice sakralna baština te prirodni ambijent južne Istre.

Svi koji prijeđu Camino rutu dobit će hodočasničku putovnicu ili Credential del Peregrino, kao i službenu ispravu o realiziranom hodočašću, hodočasnički certifikat ili Compostelu, koje izdaje hrvatska Bratovština sv. Jakova, navodi TZ Pula.

PODIJELI ČLANAK