Izlet na Medvedgrad: otkrijte tajne mistične zagrebačke utvrde iz koje je strah sijala i zloglasna Crna kraljica

Izlet na Medvedgrad: evo zašto posjetiti ovu mističnu zagrebačku utvrdu
Foto: Shutterstock
piše Putni Kofer

Već osam stoljeća s vrha Mali Plazur na Medvednici nad glavnim gradom bdije velebna i misteriozna srednjovjekovna utvrda Medvedgrad. Ova je drevna građevina prošle godine nakon velike renovacije postala još atraktivnija pa ako tražite savršeno mjesto za odmor, opuštanje i istraživanje, organizirajte izlet na Medvedgrad i uživajte u najljepšem pogledu na Zagreb i njegovu okolicu!

S MEDVEDGRADA SE PRUŽA JEDAN OD NAJLJEPŠIH POGLEDA NA ZAGREB

Mali Plazur smješten je na visini od 593 metra pa se s utvrde pruža jedan od najljepših pogleda na cijeli grad. Godinama je Medvedgrad omiljena lokacija za ljetne filmske i glazbene festivale, a sada je moguće otkriti i unutrašnjost same utvrde. Novi Centar za posjetitelje Medvedgrad savršeno je mjesto za upoznavanje Medvednice i bogate povijesti same utvrde i cijelog ovog kraja. A ta je povijest uistinu bila burna i uzbudljiva.

Medvedgrad je sagrađen 1254. godine nakon što su u grad provalili Tatari i do temelja ga srušili i opustošili. Kroz stoljeća je bio centralno mjesto političkih i imovinskih previranja, mijenjao je vlasnike, a iako je izgrađen kako bi obranio grad, nikad nije bio napadnut. Među brojnim vlasnicima najpoznatiji su bili grofovi Celjski. Oni su sredinom 15. stoljeća doslovno terorizirali cijelo ovo područje, a zloglasna Crna Kraljica Barbara Celjska bila je strah i trepet grada i svih podsljemenskih naselja.

IZLET NA MEDVEDGRAD: PUSTOLOVI I AVANTURISTI GODINAMA SU OVDJE TRAGALI ZA SKRIVENIM BLAGOM BARBARE CELJSKE

Utvrda je napuštena 1590. godine nakon što je stradala u potresu i od tada je prepuštena propadanju. Posjećivali su ju samo pustolovi i avanturisti, nerijetko u potrazi za blagom koje je, prema legendi, negdje pod gradom sakrila Crna kraljica.

Prvo sustavno arheološko istraživanje započelo je 1979. godine kad su otkriveni i rekonstruirani najatraktivniji dijelovi utvrde, poput osmerokutne kapele svetog Filipa i Jakova, južne obrambene kule, palače za stanovanje… Počelo je tada svjetlije doba za Medvedgrad, koji je 1994. godine obogaćen spomenikom Oltar domovine kipara Kuzme Kovačića. Pod južnom kulom tako gori vječni plamen u sjećanje na sve hrvatske branitelje.

Velika renovacije dovršena prošle godine dala mu je novo, moderno lice. Obnovljene su zidine i Južna kula, kao i Veliki i Mali Palas, popločani prilazni putevi, postavljene nove klupe… No posebna su atrakcija sadržaji unutar same utvrde. Tamo su postavljene izložbe na kojima posjetitelji mogu naučiti sve o Medvednici i Medvedgradu, ali i legendama koje su se uz njih vezale, od Crne kraljice, coprnica, vila…

Postavi su interaktivni i obogaćeni modernim tehnologijama. Na pojedinim dijelovima su uvršteni specijalni efekti poput maglice, a u interijeru se mogu vidjeti i replike nekadašnjih prostorija u utvrdi, poput srednjovjekovne smočnice, stare kuhinje, prostora za druženje…

INTERIJER JE OBOGAĆEN MODERNIM TEHNOLOGIJAMA I ZVUČNIM EFEKTIMA

Jedna je izložba u potpunosti posvećena Medvednici. Postav se zove “U kraljevstvu drevnih šuma” i uz zvučnu kulisu cvrkuta ptica i šuma potoka upoznaje posjetitelje s biljnim i životinjskim svijetom zagrebačke gore. Centar za posjetitelje otvoren je od utorka do nedjelje od 11 do 18 sati, a ulasci su na svaki puni sat. U subotu i nedjelju ulaznica stoji 60 kuna za odrasle, 30 za djecu od 7 do 18 godina te 40 za studente, umirovljenike i planinare. Preko tjedna, od utorka do petka, cijene su nešto niže: 50 kuna za odrasle, 25 za djecu i 35 za umirovljenike, studente i planinare.

Do Medvedgrada se može doći automobilom preko ulice Gornji Lukšić ili pješke. Za planinarski izlet najbolje je krenuti iz Šestina i početi se uspinjati kod restorana Šestinski Lagvić (put je dobro označen), ili proći dio staze broj 13, koja se naziva i staza Miroslavec. S nje trebate skrenuti na stazu koja vodi na Medvedgrad do kojeg će vam trebati još 15-ak minuta. Skretanje će biti jasno naznačeno negdje na pola puta od Šestina do Kraljičinog zdenca.

PODIJELI: