Idemo na Sljeme! Tri izleta za obitelji, početnike, one koji žele biti viđeni…

Medvednica Sljeme planinarska staza
piše Putni Kofer

Ta divna Medvednica. Među ljudima je ipak češće zvana po svom najvišem vrhu – Sljemenu. Gledate ju iz sigurnosti zagrebačkog asfalta, velika je, zelena, ali uvijek vam se činila previsoka i prestrma da biste se odvažili upoznati ju pješke, bez auta? Krenite na izlet već ove nedjelje, obucite dobre tenisice ili gojzerice, ruksak na leđa – i avantura može početi. Donosimo nekoliko prijedloga za izlet na Sljeme, među kojima ćete sigurno pronaći nešto za sebe!

IZLET NA SLJEME S DJECOM -OBITELJSKA ŠETNJA S PIKNIKOM

Na pitanje što posjetiti u Zagrebu – puno je odgovora, no mnogi će se složiti da je Sljeme neizostavna destinacija. Krenite put Šestina, skrenite u ulicu prije šestinske crkve i parkirajte auto kod restorana Šestinski Lagvić. Ako dolazite autobusom – on vozi s Mihaljevca i staje točno kod crkve, odakle imate još samo pet minuta šetnje do šume. Vaše je odredište staza broj 13, poznata i kao poučna staza Miroslavac. Stazu je dao urediti krajem 19. stoljeća grof Miroslav Kulmer za svoju suprugu Elviru, kako bi imala gdje šetati pa i danas nosi ime po njemu. Riječ je o jednoj od najlakših, ali i najljepših staza na Medvednici. Na dijelovima široka, uvijek u lijepom hladu, gotovo bez težih uzbrdica, dobro obilježena pa se nećete izgubiti ni ako ste prvi put na njoj.

Nakon tri i pol kilometra stići ćete na izletište Kraljičin zdenac. Tu je izvor pitke vode i mnoštvo klupica pa izvadite sve fino što ste ponijeli iz ruksaka i napravite piknik. Djeci će vjerojatno biti dosta šetnje, pa se uputite natrag. A za sljedeći put isplanirajte da se popnete do Medvedgrada ili planinarskog doma Grafičar, do kojih se jednostavno dolazi baš od Kraljičinog zdenca. Osim za djecu, ovu stazu preporučujemo i onima koji su se prvi put odvažili krenuti pješke na Sljeme – pitoma je, prijateljska, lijepa, i sigurna je oklada da ćete se nakon nje navući na daljnje istraživanje ove divne planine!

NAJLAKŠA STAZA – IZLET NA SLJEME I ŠETNJA DO RUČKA

Ako želite prošetati, ali ne gubi vam se cijeli dan, treba vam jedna kraća i ne preteška staza. Odabrali smo stazu broj 9, koja kreće iz ulice Talani u Mikulićima i vodi do planinarskog doma Risnjak. Dobro je obilježena, ima tek dva, tri strma uspona, taman da se otvori apetit za ručak. Do Risnjaka će vam, ovisno o tempu, trebati od sat do sat i pol vremena. S pauzom za kavu, štrudlu ili kompletan ručak, doma možete biti za tri sata od polaska. Idealno za vikend druženje s prijateljima, umjesto da pijete kavu na špici.

NAJPOPULARNIJA STAZA NA SLJEMENU – SLJEMENSKA ŠPICA

A kad smo već kod špice, preporučit ćemo vam i Bikčevićevu stazu, premda ne spada u ljepše na Medvednici, no definitivno je najpopularnija. Njezine su glavne prednosti što je prometno najdostupnija (do nje se dolazi sljemenskom cestom iz smjera Gračana) te što vodi do vrlo popularnog planinarskog doma Ivan Pačovski, poznatijeg kao Puntijarka. Staza je strma, puna korijenja, nema neke lijepe vidike, ali je zato savršena za trening – ako se na njoj ne uspušete, stvarno ste u formi! Na stazi ćete sresti hrpu ljudi, sigurno i nekog poznatog, sportaše, obitelji s djecom, solo planinare… Baš kao da ste na špici!

Želite provesti vikend van grada?

Putni Kofer donosi nekoliko odličnih ideja za izlet oko Zagreba u prirodu, a ako tražite mjesto gdje možete provesti vrijeme na otvorenom uz dobru klopu, za vas smo pripremili članak obiteljska izletišta u okolici Zagreba. Organizirajte i izlet u Hrvatsko Zagorje koje je oduvijek privlačilo stanovnike glavnog grada koji su posjećivali njegove zelene brežuljke, dvorce, muzeje te kleti i imanja s finom domaćom hranom.

Sve čari Dalmacije: planine, more, otoci, zavodljiva gastronomija... Ova regija ima baš sve!
PODIJELI: