Tajni trikovi: Kako kupiti jeftinu avionsku kartu za željenu destinaciju?

Kako kupiti jeftinu avionsku kartu
piše Putni Kofer

Najbolje vrijeme za rezerviranje leta staro je putno pitanje. Zrakoplovne tvrtke koriste sofisticirane alate za upravljanje prihodima i analitičke timove za proučavanje podataka koji određuju kada će cijene karata biti povišene ili snižene. Sposobnost predviđanja i prilagođavanja cijena omogućuje zrakoplovnim tvrtkama da maksimiziraju prihode sve do polaska aviona na krajnju destinaciju. Kada se vrata zrakoplova zatvore, svako prazno mjesto je izgubljena prodajna prilika.

Kada smo pokušavali rezervirati najjeftinije moguće letove do bilo kojeg odredišta, često smo se susreli s beskrajnim tražilicama i velikim cijenama koje se znaju mijenjati iz minute u minutu. Pronalaženje najjeftinijih avionskih karata zahtijeva malo pametnog planiranja. Evo nekoliko ključnih savjeta koji će vam uštedjeti vrijeme, frustracije i novac prilikom rezervacije sljedećeg leta.

NEKA VAŠA PRETRAŽIVANJA BUDU TAJNA

Zrakoplovne tvrtke povećavaju svoje cijene kada se određena ruta više puta pretražuje. Cijena za jedan let može biti različita u istom vremenu na dva uređaja. Kako biste izbjegli povećanje cijena i vidjeli najjeftinije ponude, uvijek pretražujte letove u anonimnom ili privatnom pregledniku.

Skriveno blago Jadrana: zašto je Vrboska na otoku Hvaru jedna od najpoželjnijih nautičkih destinacija

Anonimno pretraživanje u pregledniku Google Chrome je omogućeno preko opcije New incognito window (Novi anonimni prozor), a možete je pronaći u postavkama. Time će se otvoriti novi prozor preglednika u kojem se vaši podaci ne prate pa se cijene letova neće povećavati prilikom samog pretraživanja.

KAKO KUPITI JEFTINU AVIONSKU KARTU? ISPLATI SE UPOZNATI SA STRANICAMA KOJE NUDE NAJBOLJU CIJENU

Cijene avionskih karata na različitim stranicama znaju se razlikovati toliko da na jednoj stranici možete kupiti dvije avio karte za cijenu jedne na drugoj stranici. Najpopularnija stranica za pretraživanje jeftinih karata je Skyscanner. Skyscanner je svjetska tražilica za letove, hotele i najam automobila, a funkcionira tako da pretražuje stotine web stranica zrakoplovnih tvrtki te pronalazi najbolju ponudu za željenu destinaciju u traženom vremenskom periodu.

Iako je zamišljena kao tražilica za jeftine avionske karte, Skyscanner danas povezuje putnike s hotelima i iznajmljivačima automobila diljem svijeta. Korištenje stranice, kao i aplikacije je u potpunosti besplatno, sigurno i bez skrivenih naknada i dodatnih troškova. Skyscanner vam omogućuje da se igrate sa svim vrstama filtara kako biste pronašli savršen let. Svoj let možete odabrati na temelju broja zaustavljanja, trajanja putovanja, zrakoplovne tvrtke i slično. Postoji mogućnost i dodatne uštede ako uključite opciju za praćenje cijena na određenom letu. Ova besplatna usluga može se aktivirati za nekoliko letova, a putem e-pošte obavještavat će vas o varijacijama cijena.

Životinjska carstva nadomak grada: najbolja izletišta sa životinjama u okolici Zagreba

ODABERITE NAJJEFTINIJI DAN ZA LETENJE

Postoje mnoge teorije o danima kada su rezervacije letova najjeftinije. Jedna od takvih je da ćete dobiti najnižu cijenu avionske karte ako kupujete u utorak. Stvarnost je takva da ne postoji dosljedna istina o tome koji dani su najjeftiniji za letjeti. Cijene avionskih karata uvijek se prilagođavaju na temelju konkurentske ponude. U velikom broju slučaja, najjeftinije je letjeti radnim danom, iako to nije uvijek pravilo. Najbolja strategija za pretraživanje cijena karata, kako biste vidjeli kojim danima su najjeftinije karte za određenu destinaciju, je opcija prikaz cijene karata za cijeli mjesec. Na stranici Skyscanner postoji opcija Prikaži cijeli mjesec ili Show whole month.

KUPITE KARTU PAR MJESECI UNAPRIJED

Jedan od najboljih načina za uštedu budžeta za putovanje je kupnja karata par mjeseci unaprijed. Na takav način možete uštedjeti i preko 50 posto za avionsku kartu. Za međunarodne letove najbolje je rezervirati karte nekoliko mjeseci unaprijed, dok putovanja unutar države mogu pružiti malo veću fleksibilnost s ‘last minute’ ponudama. Poslovni putnici često rezerviraju putovanja u posljednji tren po višim cijenama (vjerojatno na račun tvrtke), što u konačnici predstavlja veliki dio dobiti za zrakoplovne kompanije.

SAZNAJ VIŠE: Najjeftinija mjesta za putovanja unutar Europe

Raj za hedoniste i ljubitelje vina: najljepše vinarije u Hrvatskoj koje morate posjetiti

PODIJELI: