Kako se spremiti za putovanje? Imamo pet savjeta za pametnije pakiranje

Kako se spremiti za putovanje? Pet savjeta za pametnije pakiranje
piše Putni Kofer

Pakiranje za put uz uzbuđenje u trbuhu i iščekivanje novih avantura mnogima je najslađi dio priprema, no ima i onih kojima ta aktivnost predstavlja stres. Kojoj god od tih skupina pripadali, sigurno ste barem jednom ponijeli previše stvari, toliko da u kofer nisu stali ni suveniri koje ste na odredištu kupili, ili ste zaboravili neke ključne stvari pa ste svojim odredištem iz snova hodali preslabo/pretoplo/preneprikladno odjeveni. Svi imamo drukčije navike i modne odabire, no uz ovih nekoliko savjeta sljedeće pripremanje za put trebalo bi proći s manje stresa.

PRVI KORAK: POPIS

Napišite na komad papira sve što mislite ponijeti. Ovo je važno zbog stvari koje su nužne, a mogli biste ih zaboraviti: od ključne kozmetike, do kabanice, knjige za razbibrigu… Na popis napišite baš sve što vam padne na pamet, podijeljeno po kategorijama: odjeća, obuća, kozmetika, osobne stvari, razbibriga. Slobodno se raspišite. Još se ne morate suzdržavati, to dolazi kasnije…

Napomena: Kupite setove male putne kozmetike i uštedjet ćete brdo prostora u koferu. Gel za tuširanje, krema, šampon, pasta za zube… Sve se može kupiti u malim pakiranjima koja vaš teret i veličinu toaletne torbice mogu smanjiti i za tri četvrtine!

Grad koji nam se uvukao pod kožu! Posjetili smo Šibenik i izdvojili nekoliko genijalnih razloga zbog kojih se isplati otputovati – što prije

DRUGI KORAK: PREBROJAVANJE

Koliko ćete dana biti na destinaciji? Primjerice, ako je odgovor pet, ubacite pet setova donjeg rublja i čarapa. Koliko odjevnih kombinacija promijenite u pet dana u svom uobičajenom životu? Zašto mislite da ćete se na odmoru presvlačiti više puta dnevno? Osmislite kombinacije u glavi: ove traperice s onom majicom, ova haljina s ovim puloverom… I rasporedite kombinacije po danima, gledajući da je svaki komad upotrebljiv više puta.

TREĆI KORAK: REZANJE

Izvadite iz ormara i posložite na krevet sve što mislite ponijet. I onda krenite reducirati. Svaku stvar prebacite dvaput preko ruke i razmislite hoće li vam zaista trebati. Velika je šansa da neće. Posebno budite strogi kod obuće. Koga briga imate li svaki dan druge cipele? Na odmoru nam najčešće trebaju samo udobne tenisice u kojima možemo satima razgledavati novu destinaciju, i japanke/natikače ako se radi o ljetnom odmoru.

ČETVRTI KORAK: SLAGANJE

Kad ste sveli količinu stvari na razumnu mjeru te vodili računa o vremenskoj prognozi na destinaciji i svim nužnim stvarima koje svakako morate ponijeti, vrijeme je za pakiranje! Kako bi vam stalo što više stvari, gledajte da iskoristite svaki komadić prostora. Ugurajte čarape u cipelu. Majice zarolajte umjesto da ih slažete jednu na drugu, više će ih stati. Kad stavite odjeću, krenite popunjavati „rupe“ uz rub kofera s tvrdim komadima kao što su naočale u futroli, natikače (dakako, u vlastitoj vrećici), knjige… Neseser s kozmetikom stavite na vrh, a netom prije zatvaranja kofera na složene stvari stavite jaknu ili deblju majicu kako bi vam bila lako dostupna ako zatreba. Napomenaako idete na aerodrom i važna vam je težina torbe, sad je trenutak da ju provjerite!

Muzeji ne moraju biti dosadni! Pronašli smo pet hrvatskih povijesnih postava koji će vas oduševiti

PETI KORAK: KONTROLA

Sjećate se popisa kojeg ste na početku napravili? U međuvremenu ste toliko razmišljali o cipelama i majicama, da vam je možda promaklo nešto bez čega zaista ne možete. Prođite popis i provjerite je li u vašem koferu završilo sve što vam je uistinu nužno: dokumenti, punjač, naočale ili tekućina za leće ako ih koristite, lijekovi, kabanica…

Čestitamo, spremni ste za put! I možemo se kladiti da ćete opet doći kući, a da niste baš sve iz kofera odjenuli.

SAZNAJ VIŠE: Najjeftinija mjesta za putovanja

Ove su destinacije idealne za one koji vole hodati: šest gradova koje je najbolje doživjeti i obići pješke

PODIJELI: