Ova slikovita, mala mjesta na Kvarneru osvajaju šarmom, mirom i jedinstvenim pričama koje čuvaju

Foto: Shutterstock
piše Putni Kofer

Negdje između moćnih planina i kristalno čistog mora, na sjevernoj obali Hrvatske, smjestio se Kvarner – regija koja će vas očarati na svakom koraku! Tu su slavni otoci Krk, Cres, Lošinj, Rab i Pag koji poput magneta privlače turiste iz svih krajeva svijeta, raskošna gastronomska ponuda i restorani okrunjeni Michelinovim zvjezdicama, bogata kulturna baština, srednjovjekovni dvorci, brojne prirodne ljepote i znamenitosti… Nema sumnje, ova hrvatska regija zaista je prepuna ljepota i raznolikosti! Ako tražite inspiraciju za savršen vikend izlet, donosimo vam najljepša mala mjesta na Kvarneru koja zaista vrijedi istražiti i doživjeti svim osjetilima!

Oaze mira na jadranskoj obali: ovih 7 nerazvikanih i manje posjećenih hrvatskih otoka oduševit će vas svojom ljepotom i šarmom

KASTAV: SREDNJOVJEKOVNI DRAGULJ “NA VRHU SVIJETA”

Smješten 365 metara iznad razine mora i udaljen tek dvadesetak minuta vožnje od Rijeke, Kastav se smatra jednim od najljepših srednjovjekovnih gradova u Hrvatskoj. Šetajući njegovim šarmantnim, uskim uličicama, osjetit ćete umjetnički duh na svakom koraku. Grad je okružen srednjovjekovnim gradskim zidinama koje čuvaju bogatu povijest ovog kraja.

Osim toga, stoljetne šume koje ga okružuju nude savršeno okruženje za sportske aktivnosti na otvorenom. Ovdje gotovo svaka kuća nosi sa sobom svoju jedinstvenu priču, a kažu da ljepote Kastva često ostavljaju dubok trag pa se povezanost s njim proteže već generacijama.

LOVRAN: GRAD BOGATE POVIJESTI I STOGODIŠNJE TRADICIJE U TURIZMU

U smiraju istočnih padina Učke smjestio se Lovran, gradić koji se s ponosom ističe kao najstarije naselje na ovom dijelu obale. Njegova povijesna jezgra i danas živo odražava duh srednjovjekovnih vremena, s očuvanim obrambenim zidom, monumentalnim bastionima te šarmantnim kućama koje nas vode kroz prošlost.

Kameni srednjovjekovni grad skriven na otočiću, iza strme litice u koju je uklesan, jedan je od najimpresivnijih na cijelom Mediteranu

Bujna mediteranska vegetacija, blaga klima i povoljan geografski položaj omogućili su mu snažan turistički razvoj u prijelazu iz 19. u 20. stoljeće pa je danas, s Opatijom, Lovran nezaobilazno odredište na slavnoj Rivijeri. Iz Lovrana kreće i poznato šetalište Lungomare koje je nebrojeno puta proglašeno najljepšim u Hrvatskoj.

BRSEČ: ŠARMANTNO NASELJE U KOJEM JE ROĐEN POZNATI HRVATSKI KNJIŽEVNIK

Zamislite uske uličice, male primorske kućice u šarenim bojama, grožđe koje se njiše s prezrelih čokota vinove loze i pogled koji se otvara s litice visoke 160 metara prema beskrajnom moru… Sve je to Brseč, šarmantno naselje koje je izraslo oko starog kaštela, a koje i danas odiše srednjovjekovnim duhom među svojim kamenim stubama.

U srcu starog grada, na samom ulazu, dominira bista velikog Eugena Kumičića, istaknutog hrvatskog književnika i političara, koji je rođen u Brseču. Danas možete istražiti njegovu rodnu kuću koja je preuređena u knjižnicu i izvanrednu galeriju “Eugen K.” Ovdje se izlažu umjetnička djela iznimnih domaćih i svjetskih umjetnika, što stvara neodoljivu fuziju kulture i povijesti koja ostavlja posjetitelje bez daha.

VOLOSKO: PREKRASNO MJESTO KOJE JE U IZBORU ORGANIZACIJE EUROPEAN BEST DESTINATIONS SVRSTANO MEĐU NAJLJEPŠE “SKRIVENE DRAGULJE” U EUROPI

Nekada je Volosko bilo važno administrativno središte, sjedište kotara, živahna trgovačka luka… No, iako danas možda više ne obavlja tu prvobitnu ulogu, Volosko je sačuvalo svoju čaroliju i privlačnost kao slikovito primorsko naselje. Ovdje, uske uličice kriju tisućljetnu prošlost, a ispijanje šalice kave na rivi postaje ritual koji budi sjećanja na stara vremena. Ono što zaista osvaja dušu su pogledi s vrha vološćanske rive i restorani koji su nagrađivani u najprestižnijim svjetskim vodičima za gurmane.

PODIJELI ČLANAK