Miris mora i borova, raskošne vile, bajkovite plaže… Nema sumnje, ovo je najljepša šetnica u Hrvatskoj

Foto: Shutterstock
piše Putni Kofer

Službeno se zove Obalno šetalište Franje Josipa I., austrougarskog cara koji je živio od 1830. do 1916. godine. No na taj naziv većina neće reagirati, ono ne budi nikakve emocije i ne zaziva bajkovite slike. Međutim, ako kažete šetalište Lungomare u Opatiji, svi znaju o čemu se radi, a mnogi su i vidjeli barem manji njezin dio. Šetnica uz more koja spaja mjesta Volosko i Lovran, a prolazi i kroz staru damu Kvarnera Opatiju, po mnogima je najljepša urbana staza uz more u Hrvatskoj. Mi smo ju nedavno prehodali cijelu kako bi upoznali svaki detalj i skriveni kutak ove ljepotice.

Nerazvikani gradovi u Europi koje vrijedi posjetiti ovog proljeća: osvajaju ljepotom, šarmom, arhitekturom i životom koji teče njihovim ulicama

ŠETALIŠTE LUNGOMARE GRAĐENO JE U DVIJE ETAPE NA KRAJU 19. I POČETKU 20. STOLJEĆA

Šetalište je uređeno na kraju 19. i početku 20. stoljeća, a građeno je u etapama. Prva dionica od Voloskog do Opatije izgrađena je 1889. godine, iste godine kad je Opatija i službeno proglašena klimatskim lječilištem. Južni dio koji povezuje Opatiju s Lovranom dovršen je 1911. Prije dvije je godine staza proslavila 110. rođendan, a nikad nije bila ljepša, vitalnija i privlačnija, kako Opatijcima tako i njihovim gostima!

LUNGOMARE NIKOGA NE ISKLJUČUJE I SVE PRIHVAĆA I ODUŠEVLJAVA

Ono što ju čini posebnom je položaj uz more u cijeloj dužini od 12 kilometara. Druga je posebnost činjenica da je odlično uređena i potpuno ravna. Po njoj mogu šetati svi, sportaši, parovi, obitelji s djecom, umirovljenici, a dio je prikladan i za ljude u invalidskim kolicima. Lungomare nikoga ne isključuje, sve prihvaća i oduševljava. No najveća je vrijednost ove rute što prolazi uz veličanstvene austrougarske vile i najpoznatije znamenitosti Opatije poput kipa Djevojke s galebom i parka Angiolina. Na njoj ćete proći i uz neke od najljepših plaža opatijske rivijere.

KRAĆA DIONICA JE OD OPATIJE DO VOLOSKOG, NEŠTO DUŽA DO LOVRANA

S obzirom na to da je najposjećeniji grad na Kvarneru Opatija, iz koje će na Lungomare krenuti najveći broj šetača, zanimalo nas je kolika je udaljenost iz nje do krajnjih odredišta šetnice. Od Djevojke s galebom do ulaska u Volovsko hodali smo 3,5 kilometra, a do Lovrana smo od istog simbola Opatije prešli oko 6 kilometara. To je ukupno manje od cijele dužine, ali mjerili smo samo dionice do samog ulaska u mjesto. Dio šetnice se, naime, proteže i kroz sama mjesta Lovran i Volosko. Dakako, ako krećete u šetnju računajte na to da se trebate i vratiti pa pomnožite ove udaljenosti s dva kako biste dobili pravi dojam o tome koliko ćete ukupno hodati.

Kultni obrok koji je simbol hedonizma i okupljanja oko stola ima samo jedno pravilo: hrana mora biti ukusna, domaća i pripremljena s ljubavlju

SLIKOVITI PARK ANGIOLINA MJESTO JE ZA UŽIVANJE U MIRU I ZELENILU

Najprije smo krenuli prema Lovranu, uz pogled na Djevojku s galebom koja je taman u to vrijeme bila ukrašena proljetnim detaljima. Put nas dalje vodi uz more, prolazimo pored impresivne crkve svetog Jakova iz 15. stoljeća i legendarnog hotela Kvarner, najstarijeg na sjevernom Jadranu, koji je trenutno u obnovi. Samo nas nekoliko koraka dijeli od prekrasnog parka Angiolina, koji osvaja svojim zelenilom i samo u njemu bismo mogli ostati satima. Ostavljamo iza sebe najpoznatiju opatijsku plažu Lido i nastavljamo prema Volovskom lijepom šetnicom, uz šum mora, a svako malo prolazimo pored mirnih plaža idealnih za kupanje bez velike gužve.

KROŠNJE DRVEĆA STVARAJU UGODNI HLAD I U VRUĆIM LJETNIM MJESECIMA

Koliko god put do Voloskog bio predivan za šetnju, dionica od Opatije do Lovrana svidjela nam se još i više. Cijelim nas putem prati miris i hladovina bogate obalne vegetacije, a kamenita staza vijuga uz hotele i vile na jednoj i prekrasne poglede na more na drugoj strani. Ovdje rastu aromatični matar, hrastovi crnike, mirisni lovor, a krošnje drveća stvaraju hlad zbog čega je šetnja ugodna i u vrućim ljetnim mjesecima. Kod mjesta Ičići, gdje se nalazi marina, Lungomare se “skriva” u svojevrsni tunel čiji crvenkasti zidovi stvaraju mističnu atmosferu. Put nas dalje vodi uz plaže i stijene koje grle more, sve do ulaska u naše odredište, Lovran.

RUTA JE SAVRŠENA ZA TRKAČE, ALI I ONE KOJI SAMO ŽELE MALO PROŠETATI

Duž šetnice uređena su “ugibališta” na kojima su postavljene klupice okrenute prema moru. U bilo kojem trenutku možete, dakle, sjesti, odmoriti i upijati ljepotu oko sebe. Ona prolazi kroz urbanu sredinu, pa ćete bez problema pronaći mjesto za kavu ili kakav zalogaj. Trkači će na Lungomare također doći na svoje, staza je idealne dužine, ravna, uređena i s dovoljno hlada, savršena za trening na svježem morskom zraku.

Ovo je šetnica koju može zaista prehodati svatko, barem njezin manji dio. Zato čak i ako niste inače aktivni obiđite barem manji dio. Pogledi i mirisi kojima ovo šetalište nagrađuje posjetitelje već 110 godina neće vas ostaviti ravnodušnima. I sigurno ćete se ponovo vratiti na opjevani Lungomare.

PODIJELI ČLANAK