Čarobna igra vode, stijena i šum koji smiruje: ove manje poznate slapove morate obići

Manje poznati slapovi u Hrvatskoj
piše Putni Kofer

Nacionalni park Plitvička jezera prirodni su fenomen poznat i preko granica Hrvatske te jedina hrvatska prirodna baština koju je zaštitio UNESCO. Slapovi Krke drugi su najposjećeniji hrvatski nacionalni park, također poznat po prekrasnim slapovima i prizorima koji ostavljaju bez daha. Za njih ste sigurno čuli, a velika je šansa i da ste ih već posjetili. Ima nešto smirujuće u pogledu na vodu koja pada s visine, razbija se u tisuću kapljica preko kamenja i stijena, pa ponovo smiruje u toku neke rijeke ili formiranom jezercu. Zato smo provjerili koji još manje poznati slapovi u Hrvatskoj zaslužuju biti na razglednicama, a na vama je samo da ih posjetite i tako si priuštite vizualnu i zvučnu terapiju za um te napuniti baterije za svakodnevicu.

Napušteno ribarsko selo, koje su "progutali" bršljan, drveće i trava, nekad je imalo 2000 stanovnika. Danas ga obožavaju lovci na duhove

SLAP SKAKAVAC, JANKOVAC, PAPUK

Izletište Jankovac i Grofova poučna staza najposjećeniji su i po mnogima najljepši dio Papuka, a glavna atrakcija staze je svakako 35 metara visok slap Skakavac. Do Jankovca se dolazi iz smjera Požege i Velike, vozi se uzbrdo kroz šumu, i u jednom se trenutku pred vama pojavljuje uređeno izletište s planinarskim domom, edukativnim tablama, klupama za odmor… Grofova poučna staza je kružna, pa do slapa možete doći odmah ili će on biti zadnja postaja vaše šetnje. Žubor vode, prekrasan prizor slapa koji se razlijeva po stijeni, a sve okruženo zelenilom i manjim potocima. Skakavac je svakako prizor koji se pamti.

SLAP BRISALO, SLAPNICA, ŽUMBERAK

Dolina, ili kanjon Slapnice ugodna je šetnica u Žumberačkom gorju koja krije dva velika i brojne male razigrane slapove. S glavne staze, koja je ravna, a u jednom dijelu čak i asfaltirana, dvaput se skreće s puta prema slapovima Vranjak i slapu Brisalo. Upravo je slap Brisalo prizor koji bi svatko trebao doživjeti. Nakon šetnje od desetak minuta od glavne staze, laganog uspona i malo preskakanja potoka i kamenja, pred vama će se ukazati spektakularan prizor 15-metara visokog slapa koji pada preko stijena i formira lijepo jezerce. Lagana šetnja koja nagrađuje prekrasnim prizorima.

SLAP VILINA KOSA, RASTOKE, SLUNJ

Jedan od najljepših slapova na vodom bogatim Rastokama, posljednji preko kojeg se Slunjčica ulijeva u Koranu, ime je dobio po vilama koje su se, prema legendi, upravo ovdje noću okupljale. Zašto su baš vile inspirirale ime slapa nije teško dokučiti kad vidite kako izgleda: uži u početku, prilikom pada se širi preko kamenja i stijena te izgleda baš kao raspuštena, gusta kosa neke vile. 

Slikoviti povijesni most iz 14. stoljeća preživio je ratove, poplave i požare: vrvi životom i malim trgovinama i jedan je od najljepših simbola Toskane

SLAP SOPOT, MEDVEDNICA, ZAGREB

Brojni slapovi u Hrvatskoj nose ime Sopot i sve ih vrijedi posjetiti, ali posjetiteljima iz Zagreba i okolice najdostupniji je onaj na Medvednici koji vrijedi svakog koraka kojeg će do njega napraviti. Sopot je najviši slap Medvednice, visok 9 metara, a do njega se dolazi stazom broj 4 iz smjera Vrapča, odnosno sa Zelene magistrale. Kad se kreće s magistrale, šetnica do njega nije teška ni strma, a njegova je okolica uređena lijepim mostovima s kojih možete uživati u prizorima vode koja nemirno skakuće i slijeva se niz stijenu.

View this post on Instagram

A post shared by ??Anna Soldo | Outdoors (@anna_soldo_)

SLAP MALA PEĆ, BUZET, ISTRA

Staza sedam slapova u Istri sve je popularnija upravo zbog prekrasne prirode, igre vode i obilaska čak sedam prekrasnih slapova na rijeci Mirni. Odlučili smo predstaviti jedan, iako svakako preporučujemo obilazak cijele staze i upoznavanje svih njih. Lukavo smo odabrali četvrti na stazi, tako da ste do njega vidjeli već tri, i šteta je da se vratite natrag. Mala peć nije na glavnoj stazi – morat ćete malo skrenuti s glavnog puta (dobro je obilježeno), slap je visok oko pet metara, a ispod njega se formiralo jezerce idealno da uz njega kratko predahnete prije nastavka ture.

PODIJELI ČLANAK