Iskoristite lijepo vrijeme i krenite na izlet u Rastoke, skriveni raj na zemlji u kojem žive vile

Izlet u Rastoke idealan je za cijelu obitelj, evo što sve trebate znati
Foto: Unsplash
piše Putni Kofer

Iako još uvijek nisu na popisu zaštićene prirodne baštine, Rastoke su zasigurno jedno od najljepših krajolika u Hrvatskoj. Slikovito mjestašce kod Slunja poznato je kao skriveni raj na zemlji u kojem žive vile, a s čak 23 slapa, brojnim brzacima i modrozelenom bojom vode svakodnevno privlače brojne zaljubljenike u prirodu. Maleni slapovi stvaraju šumove i žubor koji se pretvaraju u najljepši koncert prirode, a posjetitelji se mogu prošetati kroz jedinstven labirint drvenih mostića, šarmantnih kanala, starih kuća i mlinica te odmoriti u jednom od ugostiteljskih objekata koji pružaju domaću hranu. Ako se odlučite na izlet u Rastoke, evo što sve trebate znati o ovom prekrasnom području koje oduševljava nevjerojatno širokom paletom boja!

Samouki slikar Vicko jedan je od simbola Šolte: "Prvi sam put primio kist u ruku tek u tridesetima, a danas moja djela krase domove u svim krajevima svijeta"

JEDNODNEVNI IZLET U RASTOKE: PROŠETAJTE NETAKNUTOM PRIRODOM I UŽIVAJTE U ATMOSFERI UZ DOMAĆU I FINU HRANU

Udaljeno oko sat i pol vremena vožnje od Zagreba, čarobno mjestašce Rastoke idealna su destinacija za jednodnevni, obiteljski izlet. Ovdje ćete pronaći stare kuće i mlinice, brojne kaskade, slapove, terase, mlinice i otočiće u koje se teško ne zaljubiti. Samo ime malenog mjesta Rastoke, smještenog tik uz grad Slunj, označava kako se ovdje rastače voda, a mnogi ga nazivaju i Plitvicama u malom.

View this post on Instagram

A post shared by Slunj Rastoke (@slunj_rastoke)

U Rastokama se rijeka Slunjčica rastače i preko sedrenih stijena ulijeva u rijeku Koranu, a u svojem toku stvara mnoštvo prekrasnih jezerca, brzaca i slapova među kojima su najpoznatiji Buk, Hrvoje i Vilina kosa. Prošetajte po prekrasnoj prirodi, udahnite svježi zrak i osjetite mirnoću koja vlada u zraku, a za predah od šetnje potražite konobu Pod rastočkim krovom. Ovdje možete uživati u domaćim, tradicionalnim specijalitetima poput njoka na Rastočki, palente na seljački, rezanaca Zrinski i Korana te pastrvama iz vlastitog ribnjaka. Konoba je zapravo prekrasno imanje, uređeno u tradicionalnom stilu od drva, sedra i ručnog rada te je pravi mali vremeplov koji će vas vratiti u neka stara vremena.

Na kojem se jadranskom otoku nalazi jezero slanije od mora? Dio je zaštićenog prirodnog područja i savršeno je za kupanje

Ako se odlučite prespavati, toplu dobrodošlicu priredit će vam domaćini mnogih imanja, a jedno od najpoznatijih je Slovin Uniqu. Obitelj Holjevac u svojoj ponudi ima dvokrevetne i trokrevetne sobe, bungalov i apartman, a nedaleko od Rastoka možete pronaći i hotel Mirjana&Rastoke. Bogatstvo njihove ponude, od smještaja, tradicionalne hrane pa sve do izleta, nikoga ne ostavlja ravnodušnim!

POPULARNO IZLETIŠTE RASTOKE KRIJE I NEVJEROJATNE LEGENDE: OTKRIJTE KAKO JE NASTAO SLAP VILINA KOSA

Jedan od najljepših slapova na vodom bogatim Rastokama, posljednji preko kojeg se Slunjčica ulijeva u Koranu, ime je dobio po vilama koje su se, prema legendi, upravo ovdje okupljale. Predaja kaže kako su noću, dok su se mlinari i mlinarice družili uz vatru, rastočke vile uzimale konje i vraćale ih pred zoru umorne, zadihane, griva upletenih u pletenice.

Oprale bi potom rublje u Slunjčici, plesale i zvale mlinare da im se pridruže. Po ovoj legendi ime nosi jedan od najljepših slapova na Rastokama, Vilina kosa. Zašto su baš vile inspirirale ime slapa nije teško dokučiti kad vidite kako izgleda: uži u početku, prilikom pada se širi preko kamenja i stijena te izgleda baš kao raspuštena, gusta kosa neke vile.

PRODUŽITE IZLET DO IZVORA RIJEKE SLUNJČICE I PROŠETAJTE SE JEDNOM OD NAJLJEPŠIH STAZA NA KONTINENTU

Šetnica uz tok rijeke Slunjčice idealan je izlet za sve uzraste, a posebno će vas očarati nestvarna, tirkizna boja rijeke. Staza uz rijeku duga je 7,4 kilometara, no nije kružna pa se slobodno okrenite i vratite kada vam bude dovoljno. Početak staze je u Slunju, a očekuje vas pitoma šetnica bez velikih uspona, drveni mostići i klupice te puno zelenila i prekrasne prirode!

Mislite da ste vidjeli sve u okolici Zagreba? Provjerite naš popis

Kome je dosta asfalta, betona, ispušnih plinova automobila i smoga? Kome nije! Zato je vikend ili slobodan dan idealna prilika za napuniti pluća čistim zrakom i baterije za novi radni tjedan. Putni Kofer donosi nekoliko prijedloga za izlet u okolici Zagreba, a za sve one koji žude za odmorom u prirodi uz čašicu vrhunskog vina i tanjur domaće hrane, evo i preporuka za obiteljska izletišta u okolici Zagreba

– – – 

Potražite inspiraciju za putovanje ili vikend izlet na našem Facebook profilu ili nas zapratite na Instagramu i Tik Toku.

PODIJELI ČLANAK