Staza sedam slapova: sve što trebate znati o izletu na najljepšu istarsku šetnicu

Foto: www.istra.hr
piše Putni Kofer

Ima nešto umirujuće u šumu vode i pogledu na slikovite slapove u kojima se voda lomi u tisuće kapljica pri padu s visine u korito. A kad u jednom izletu možete obići čak sedam takvih predivnih slapova, nije čudno da destinacija postane nezaobilazna i omiljena u cijeloj Hrvatskoj! A upravo se to može reći za najljepšu istarsku šetnicu ‘Staza sedam slapova’ koja prati najljepše dijelove toka rijeke Mirne i njezinih pritoka, a postala je obavezno odredište za sve ljubitelje slapova, hodanja i prirodnih fenomena koji se nižu jedan za drugim.

Ovaj nerazvikani grad koji leži na prelijepim kanalima “tiha” je alternativa Amsterdamu, a upravo je proglašen Europskim gradom godine

GDJE POČINJE STAZA SEDAM SLAPOVA I ŠTO VAS SVE ČEKA NA NJOJ?

Početak staze je u malom mjestu Sveti Ivan pored Buzeta, u kojem je najbolje ostaviti automobil na parkiralištu pivovare. Već ovdje se nalazi prvi putokaz za stazu koja je cijelom dužinom odlično obilježena i zaista je teško ne snaći se ili izgubiti. Od pivovare put vodi do rijeke Mirne i nakon kratke šetnje uz njezinu obalu ulazi se u šumu gdje se počinju nizati slapovi i predivni prizori zelenila, kamenja i brzaca.

View this post on Instagram

A post shared by Matea Lay (@karysma358)

Staza je duga oko 15 kilometara i kružna je, što znači da krećete jednom stranom rijeke i vraćate se na početak drugom. Ako vam je to previše kilometara, nemojte odustati od ovog izleta u Istri. Krenite jednom stranom pa se vratite prema početku kada procijenite da vam je dovoljno.

Najveći kip Djeda Mraza na svijetu visok je kao zgrada sa sedam katova! Krasi ga čak 250.000 lampica, a nalazi se u istom gradu kao i onaj najmanji koji stane u ušicu igle

Iako se staza može obići i u jednom i drugom smjeru, pravilan smjer, u kojem će vam se slapovi nizati od prvog prema sedmog uz jasne oznake kako se koji zove, koji je sljedeći i koliko je udaljen, je uz lijevu obalu Mirne kad se ide od Pivovare.

SEDAM SLAPOVA NA NAJLJEPŠOJ ISTARSKOJ ŠETNICI

Boje, nevjerojatni oblici korita, brzaci, jezerca… I najljepši slapovi. Njih sedam. Prvi je Zagon, slijedi Bačva, treći i najviši je Vela peć, visok 26,5 i širok više od pet metara. Nakon trećeg slapa dolazi se do jedinog malo težeg uspona na stazi na koji je nedavno upozoravao i HGSS. Uspon na stijenu Greben osiguran je sajlama i treba biti pažljiv te obavezno imati prikladnu planinarsku obuću. Također, ako je vrijeme kišno i vlažno, kamenje može biti sklisko i opasno pa je izlet bolje odgoditi.

No, uz pažnju i koncentraciju uspon se lako prolazi i put dalje vodi do četvrtog slapa, Mala peć, ispred kojeg se formiralo slikovito jezerce. Za doći do njega treba malo skrenuti s glavne staze pa budno pratite putokaze. Nakon uživanja kod Male peći, treba se vratiti natrag do skretanja u šumu na kojem stoje putokazi za Kotle i selo Kuhari.

Prije najveće atrakcije staze, sela Kotli u kojem se nalazi peti slap, prelazi se preko predivnog kamenog mosta iz 19. stoljeća. Riječ je o Napoleonovu mostu pa svakako siđite nakratko sa staze kako bi ga vidjeli u punoj ljepoti.

KOTLI – POPULARNO IZLETIŠTE U UNUTRAŠNJOSTI ISTRE

Kotli su jedna od najpoznatijih atrakcija unutrašnjosti Istre, staro selo s kamenim kućicama poznato po “kotlima” – vodom oblikovanim, kotlastim udubinama u stijeni. Nakon Kotli i petog slapa, ravan i nezahtjevan put se nastavlja uz rijeku Mirnu i vodi do zadnja dva slapa, Zelenšćak i Grjok. Nakon njih, a na povratku prema polaznoj točki, treba na tri mjesta pregaziti rijeku skačući po kamenju. Ovisno o vodostaju, možda ćete se morati izuti i pregaziti ju. Ako je vodostaj niži, preko kamenja ćete se jednostavno prošetati.

Ulaz na stazu se ne naplaćuje. Za pravi dojam jako je važno dobro odabrati vrijeme posjeta – ne želite doći kad slapovi presuše ili je vodostaj prevelik. Najtočnije aktualne informacije najbolje je zatražiti od Turističke zajednice Grada Buzeta.

Osim jednog malo težeg dijela, Staza sedam slapova jedna je od najatraktivnijih pješačkih staza u Istri, lagana šetnica u kojoj se spaja sve najljepše od prirode. Izlet je lako nadopuniti posjetom najmanjem gradu na svijetu – Humu, predivnom Buzetu, ručkom u nekoj od istarskih konoba ili degustacijom u vinariji, čime će dan u Istri biti potpun i savršeno ispunjen.

– – – 

Potražite inspiraciju za putovanje ili vikend izlet na našem Facebook profilu ili nas zapratite na Instagramu i Tik Toku.

PODIJELI ČLANAK