Ne znate gdje biste proslavili praznik hedonizma? Martinje na Dravskim peskima ne smijete propustiti!

Martinje na Dravskim Peskima ne smijete propustiti!
piše Putni Kofer

Jedno od najvažnijih događanja u ovom dijelu godine je dan kada se slavi Sveti Martin, zaštitnik vinara i vinogradara. Tih dana cijela Hrvatska potiho počinje pričati priču o važnom trenutku u životu ovog cijenjenog pića, a u skladu s bogatom tradicijom i mnogim zanimljivim običajima koji svoje korijene vuku daleko u prošlost, brojne vinske kuće i restorani pripremaju degustacije mladih vina i večeri druženja koje obično završe pjesmom, plesom i „nekoliko putnih čašica.“ Martinje se i ove godine slavi u čarobnoj Podravini, a posebno je lijepo na području Dravski peski kojeg krasi raznovrsna enogastronomska ponuda, dodir netaknute prirode, umjetničke zbirke, galerije i atraktivna ponuda aktivnog odmora.

MARTINJSKA MEŠA – OBIČAJ KRŠTENJA MOŠTA U MLADO VINO

Prema staroj tradiciji, na dan Svetog Martina krsti se mlado vino koje je završilo fazu alkoholnog vrenja, a gradovi i sela diljem Lijepe naše obilježavaju taj simboličan trenutak u vinskoj kulturi. Na prostoru područja Dravski peski koje obuhvaća općine Ferdinandovac, Kalinovac, Kloštar Podravski i Podravske Sesvete većina vina proizvedena je na pjeskovitom tlu, a upravo to im daje dodatnu notu i čini ih posebnima. Zrijući pod zrakama toplog podravskog sunca, vinogradari su vlastiti osjećaj pretočili u „rajski nektar“ te vam pripremaju jedinstvenu Martinjsku mešu koju jednostavno morate doživjeti.

Glavna tema ovog zanimljivog običaja je krštenje mošta u mlado vino, a mešu drže dva biškupa i njihov pomoćnik. Kako je i red kod svakog krštenja, mošt ima svoju kumu i kuma koji moraju položiti neke zakletve, a da im posao ne bude lagan, trebaju se upoznati sa svim biškupima, tamburašima te ispiti čašu do dna (sa svakim posebno). Potom se biraju 3 fiškuša koji brinu da čaša u niti jednom trenutku nikom ne bude prazna tijekom trajanja meše. Da gostima ne bude hladno, na peć i drva paziti mora „pećikurec“ čiji je zadatak da u kapelici uvijek bude toplo. Naravno, kada se popije, gosti počnu „brbljati“, a za mir pod mešom zadužen je „vunbacitelj“ koji će svakoga kazniti ispijanjem čaše do dna ili ga izbaciti van (ali, to se nikad ne dogodi!).

Šetnja među oblacima: evo zašto posjetiti Skywalk Biokovo, spektakularnu atrakciju koja oduzima dah

MARTINJE NA DRAVSKIM PESKIMA

Na ovom području Martinje se organizira u nekoliko vinarija i restorana, a u onom obitelji Koren bit će izuzetno veselo! Na degustaciju mladih i starih vina u restoran Royal mogu doći pojedinci i grupe po najavi, a živa glazba uveseljavat će situaciju. Uz ples i muziku, na meniju vas očekuje nekoliko vrsta mesa i vina, a u sklopu objekta nalazi se i kapelica posvećena svetomartinski običajima u kojoj se izvodi jedinstvena martinjska meša. Smješten u samom centru Kloštra Podravskog, Royal je jedan od prvih restorana na ovom području, sa svojim interijerom podsjeća na one stare, šarmantne gostionice i već dugi niz godina je prepoznat kao mjesto izvrsne hrane, dobrog provoda i kvalitetnih vina, posebice u Martinjske dane. U vlasništvu je nagrađivanog lokalnog vinara i ugostitelja koji će vas osvojiti toplinom, autentičnim doživljajem Podravine te vinima koja odišu jednostavnošću, elegancijom, a prije svega pitkošću.

Ako nikada niste kušali podravska vina i posjetili ovaj nevjerojatni lijepi kraj, vinarija Šipek također je mjesto koje ne smijete zaobići. Krštenje mošta i degustacija vina, domaće kobasice i krvavice, kotlovina, prasetina, janjetina – sve to pripremaju domaćini u sklopu seoskog gospodarstva kojeg krasi tradicija koja se piše punih 40 godina. Svoja ukusna i kvalitetna vina baziraju isključivo na ekološkoj proizvodnji, a ovdje ćete moći kušati i plemenku, jednu od najstarijih sorti vina na svijetu koja potječe iz Egipta, a stara je oko 5 tisuća godina. Smještena na popularno zvanom „Veselom bregu“ u Kloštru Podravskom, ekološka vinarija obitelji Šipek primjer je predivnog sklada čovjeka i prirode koju turisti rado posjećuju, ali i mnogi poznati vinski znalci.

Osim Martinja na ove dvije lokacije, omiljenu podravsku kapljicu možete kušati u vinarijama Topolovčan i Ban, uz prethodnu najavu dolaska. Ove dvije vinarije proizvode vrhunska i višestruko nagrađivana vina poput Sauvignona, Kernera i Pinota bijelog, a nakon laganog ispijanja, omastite brk u nadaleko čuvenoj sirani i kušaoni Imbrišić koja će vam dočarati kako izgleda jedan dan na selu. Mjesto je to gdje možete vidjeti na koji način se pravi domaći sir, uzgajaju životinje te proizvodi mlijeko, a degustacija sira u novoopremljenoj kušaoni doživljaj je koji se dugo pamti.

Pogledajte kako izgledaju najneobičniji muzeji na svijetu. Među njima se nalazi i jedan sa zagrebačkom adresom!

PODRAVSKA EKSPEDICIJA – IZLET KOJI ĆE VAM OMOGUĆITI DA PROSLAVITE MARTINJE NA JEDAN POSEBAN NAČIN

Iako se Martinje obilježava 11. studenog, na dan kada je 397. godine pokopan sveti Martin, domaćini na području Dravski Peski nude puno zanimljivog sadržaja kroz cijeli mjesec. Dvije subote za redom (13. i 20. studenog) organiziran je izlet Podravska ekspedicija koji će vam omogućiti da proslavite ovaj veliki dan na jedan poseban način, uživajući u eno i gastro ponudi podravskog kraja.

Izlet započinje kratkim predahom od putovanja u mjestu Kloštar Podravski u ugodnom ambijentu lokalnog ugostiteljskog objekta gdje će vam biti posluženi „Seoski slasni zalogaji“. Nakon odmora i okrijepe, kreće se u grad Đurđevac u posjet Interpretacijskom centru Picokijada koji će vam otkriti povijesne crtice, etno-baštinu, prirodne i geografske karakteristike đurđevačkog kraja te njegov najzanimljiviji dio – prikaz Legende o Picokima koja je nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske.

Gdje za vikend: iskoristite lijepo i sunčano vrijeme za posjet jednom od najljepših hrvatskih dvoraca

Nakon toga slijedi posjet hrvatskoj Sahari, mini životinjskom parku u kojemu su glavne zvijezde deve, kući Petra Preradovića, vinskim podrumima te kušaonicama vina. Blagdan svetoga Martina obilježit će se martinjskom večeri gdje će biti prikazan tradicionalan obred krštenja mošta koji se izvodi na jedinstvenoj martinjskoj meši u kapelici posvećenoj svetomartinskim običajima.

Za više informacija o izletima i rezervaciji mjesta u vinarijama pošaljite upit na: tzp.dravski.peski@gmail.com // +385 99 334 7733. I podsjećamo, ako ćete popiti koju čašicu više, ne sjedajte za volan kako bi svima ovogodišnje Martinje ostalo u ugodnom, zdravom i toplom sjećanju.

PODIJELI: