Hedonistički izlet uz dobru kapljicu: najljepše hrvatske destinacije za uživanje u vrhunskim vinima

Najljepše hrvatske vinske destinacije: hedonistički izlet uz dobru kapljicu
piše Putni Kofer

Zeleni vinogradi, kušanje najboljih vina uz domaću hranu, razgledavanje podruma i učenje o stoljetnoj vinskoj tradiciji… Mnogi dijelovi Hrvatske mogu se pohvaliti odličnim vinima i dugom vinogradarskom tradicijom, a posljednjih godina sve uspješnije svoju vinsku priču pretvaraju u kvalitetnu turističku ponudu. Ako vam izlet opisan u prvoj rečenici zvuči primamljivo, otkrijte s nama najljepše hrvatske vinske destinacije iz kojih niti jedan hedonist neće otići nezadovoljan!

Uzbudljivi klanac u blizini Bleda komadić je divlje prirode i nerazvikani biser Slovenije koji krije moćne klisure, visoke slapove i špilju s tri prozora

PLEŠIVICA

Nedaleko od Zagreba, podno obronaka Samoborskog gorja, smjestila se jedna od najpoznatijih vinskih cesta u Hrvatskoj. Plešivička vinska cesta smještena je na magičnim brežuljcima duž kojih se prostiru kilometri vinograda. Premda najmanja vinska regija u Hrvatskoj, može se pohvaliti dugom tradicijom i nadaleko prepoznatom kvalitetom. Ovdje su najpoznatiji pjenušci, te mlado crno vino portugizac, no uzgajaju se i brojne druge crne i bijele sorte. Na ovom je području niz vinskih podruma koji se uz najavu mogu posjetiti i obići, te restorana i domaćinstava na kojima ta lokalna vina možete spariti s vrhunskom domaćom hranom.

View this post on Instagram

A post shared by Plešivica Wine Region (@plesivicawineregion)

PELJEŠAC

Poluotok na jugu Hrvatske poznat je po prekrasnim plažama, školjkama, aktivnom odmoru, ali možda više od svega – po dobrim vinima. Prođete li glavnom cestom tijekom sezone, na svakom ćete koraku primijetiti male kušaone, ponekad i uređene podrume, u kojima će vam rado dati da probate njihova vina. Vinarije na Pelješcu su među najboljim proizvođačima crnih vina u Hrvatskoj, a ovaj je kraj domovina sorte plavac mali te vina Dingač i Postup s istoimenih pozicija. Na Pelješcu svakako probajte njihova autohtona crna vina, sigurni smo da ćete poželjeti koju butelju ponijeti kući!

Regija na sjeveru traži od Europe: “Želimo da dan kod nas traje 26 sati! Tako ćemo privući nove stanovnike i promovirati svoj način života”

SRIJEM

Već više od dva tisućljeća na istoku Hrvatske, u Iloku, uzgaja se vinova loza i proizvodi vino. Vinski podrumi koje možete obići nalaze se u samom gradu, a vinogradi su razbacani po okolnim brežuljcima. Sorta koja je postala sinonim za Ilok je traminac, po kojem je ovaj kraj nadaleko poznat – iločki se traminac bio na britanskom dvoru. U obilasku je neizostavna adresa Stari iločki podrumi smješteni u srednjovjekovnoj jezgri Iloka. Njih su izgradili kneževi Odescalchi tijekom 16. i 17. stoljeća, a i danas se u njima čuva na tisuće boca, od kojih su neke uistinu stare i neprocjenjive. Izlet u Ilok svakako upotpunite posjetom seoskim imanjima i salašima na kojima ćete najbolje provjeriti kako se ovo pitko i omiljeno vino slaže sa slavonskim specijalitetima.

View this post on Instagram

A post shared by Iločki Podrumi / Ilok Cellars (@ilocki_podrumi)

ISTRA

Pitka malvazija i čvrsti teran vodeća su vina najvećeg hrvatskog poluotoka, no u njegovim se vinogradima uzgaja još niz popularnih sorti, a istarski vinari redovito osvajaju prestižne nagrade. Putovanje vinskim cestama Istre ujedno je i avantura kroz autohtonu Istru, njene krajolike i pitoreskne brežuljke. Tragajući za podrumima i vinskim pričama, otkrivat ćete samotne stancije, te savršen spoj seoskog načina življenja i tekovina modernog doba. Od Buja, Buzeta, Motovuna, Poreča, Umaga do Vrsara, Rovinja, gotovo da nema dijela Istre u kojem nećete naći lokalne vinare koji će se obradovati vašoj posjeti. Evo i nekoliko prijedloga za najljepše vinarije u Istri koje morate posjetiti.

MEĐIMURJE

Na krajnjem sjeveru Hrvatske vinova loza se uzgaja još od antičkih vremena, a u novije doba vinari svoje proizvode pretvaraju u dobru turističku priču. U ovom su kraju puno češća bijela vina, među kojima se izdvajaju sauvignon, graševina, rajnski rizling, muškat, ali i međimurski vinski brend pušipel. On je nastao revitalizacijom stare autohtone sorte Moslavac koja u ovom kraju uspijeva stoljećima. Najveći broj vinarija za turistički posjet nalazi se u Štrigovi, selu okruženom vinovom lozom. U miru zelenila, kušat ćete vrhunska i nagrađivana vina, a vlasnici će vas rado ponuditi i drugih domaćim proizvodima koje u ovom kraju proizvode.

Naslovna fotografija: motovunski vinogradi, autor: David Matković

PODIJELI ČLANAK