Vrhunska kapljica usred opuštajućeg zelenila: ove istarske vinarije su odlična ideja za vikend izlet

Najljepše vinarije u Istri koje morate posjetiti
piše Putni Kofer

Naš najveći poluotok, a neki bi rekli i najljepši, već desetak godina polako, ali sigurno postaje sinonim za pravu vinsku scenu koja osvaja brojne međunarodne nagrade i priznanja. Vinarije koje krase i obogaćuju istarski kraj prave su opuštajuće oaze okupane mediteranskim suncem. Postale su idealna odredišta za bijeg od gradskog stresa i buke te za intimna druženja, degustacije i upoznavanje s vrhunskim okusima koji osvježavaju nepce i duh. Sunčani vikend izlet u Istru nikada nije bio tako primamljiv, posebice kada znate da vas čekaju nezaboravni užici s pogledom na beskrajne vinograde i predivno zelenilo. Ovo su po mnogima najljepše vinarije u Istri koje morate posjetiti!

VINARIJA CLAI: ORGANSKI RAJ U BLIZINI KRASICE

U unutrašnjosti Istre, nedaleko od Krasice, u selu imena Brajki smjestila se vinarija Clai. Budući da se nalazi u blizini grada Buje i slovenske granice, izuzetno je dostupna destinacija za raznolike prigode. Osim toga, zahvaljujući nadmorskoj visini od 200 metara ovaj je kraj redovito okupan suncem, dok mu blizina Jadranskog mora donosi prohladni i slani vjetarac. Vinogradi koji hrane njezin asortiman prostiru se na 10 hektara, a šarmantni maslinici prekrivaju dodatnih 5 hektara zemlje.

Ova vinarija je poznata po tome što ne proizvodi „obična“ vina. Naime, dugogodišnji vlasnik inzistira na organskoj proizvodnji u kojoj je „kemija“ zabranjena, a pretakanje i buteljiranje vina odvijaju se u skladu s Mjesečevim mijenama. Iako sve sorte koje se ovdje proizvode garantiraju vrhunsku kvalitetu i bogatstvo aroma, mnogi će preporučiti vino Sveti Jakov zbog kojeg ćete se zasigurno često vraćati u Istru.

VINARIJA KABOLA: OKUS OBITELJSKE TRADICIJE U ČAŠI VINA

U okolici Momjana pronaći ćete pravi vinski raj okružen sunčanim brežuljcima. Istarska vinarija Kabola godišnje proizvodi oko 100.000 butelja vina koje vjerni kupci i lokalni obožavatelji mogu degustirati na licu mjesta ili pak u udobnosti svog doma. Ipak, poseban je doživljaj kušati ih na vođenim degustacijama koje se organiziraju na jednom od najljepših vinskih imanja čijoj ljepoti nisu odoljeli niti poznati filmaši.

Stručni sommelieri zaduženi su za provođenje čak četiri vrste degustacijskih tura koje će vas uvesti u nezaboravan svijet vina koji leži u hrastovim bačvama i amforama koje im daju prepoznatljiv i kompleksan okus. Tako je Kabolina Malvazija Amfora postala jedno od najtraženijih istarskih vina, a u stopu ju slijede i Malvazija istarska, Malvazija Unica, Muškat Seco, Muškat Momjanski i Dolce. Proizvodeći vina od 1891. godine, treća generacija obitelji Markežić oblikovala je svoj vlastiti i prepoznatljivi stil proizvodnje okrenut budućnosti, no temeljen na tradiciji i ljubavi prema prirodi.

STANCIJA MENEGHETTI: PIONIR U LUKSUZNOJ PONUDI VINA

Pionir u luksuznoj ponudi vina, Meneghetti je pri samom vrhu liste nezaobilaznih istarskih vinarija. Stancija na kraju puta, kako ju mnogi vole zvati, krasi pitoreskni kraj pored gradića Bale. Ovdje se već godinama proizvode nagrađivana vrhunska vina koja posjetitelji mogu kušati u zamamnom ambijentu bogatih vinograda, i to na posjedu Wine hotela Meneghetti.

Štoviše, prekrasno imanje je prije nekoliko godina estetski osvježeno i preuređeno te danas, uz ekskluzivne vile i opuštajuće bazene, izgleda ljepše nego ikada. Ponuda restorana je na izuzetno dobrom glasu tako da je uz vinsku kartu, sunčan dan i okolno zelenilo, dobar provod u stanciji Meneghetti zagarantiran. 

VINARIJA MATOŠEVIĆ: GDJE VINSKE ŽELJE POSTAJU STVARNOST

Poznata obitelj Matošević svoja vina proizvodi od grožđa koje raste na dvije lokacije vinograda. Prva se nalazi na području Bujštine, u sjeverozapadnoj Istri, a zaslužna je za nastanak najboljih bijelih vina, posebice Malvazije. Druga lokacija smjestila se u unutrašnjosti Istre, uz mjesto Grimalda gdje nastaju temelji za proizvodnju Grimalda bijelog i Grimalda crnog vina.

Kako biste mogli kušati kompleksne i prepoznatljive arome neodoljivih pića obitelji Matošević, možete se otisnuti na pravo putovanje okusa u njihovom vinskom podrumu koji se nalazi u Krunčićima, točnije petnaestak kilometara od Poreča, Rovinja i Vrsara. Osim što je prostor prilagođen degustacijama, u njemu ćete se osjećati kao doma jer će se ovi vinski eksperti pobrinuti da ispune sve vaše želje.

VINARIJE U ISTRI JE NEMOGUĆE PREDSTAVITI BEZ KOZLOVIĆA, SOMELIJERSKOG RAJA NA SVJETSKOM GLASU

Duga tradicija obitelji Kozlović započela je davne 1904. godine i već četiri generacije živi na istom imanju, u pitoresknom vinogradu Valle kod Momjana. Vinarija je podijeljena na tri etaže, s podrumom i multifunkcionalnim prostorima koji služe za prezentacije i degustacije vina te za održavanje vinskih radionica. Osim toga, tu se skriva i elegantna vinoteka s barom za kušanje.

Vanjski prostor je također prava poslastica za oči, uz ostakljenu terasu s izravnim pogledom na vinograde i momjanski kaštel. Ako vas do sad nismo uvjerili da se isplati posjetiti ovo čarobno mjesto, možda vas motivira podatak da je švicarska izdavačka kuća Braun Publishing prije nekoliko godina izdala monografiju “Somelijerski Raj: Najljepši vinski podrumi na svijetu” u kojoj se, pogađate, našao Kozlović kao jedini predstavnik iz Hrvatske.

DVORAC BELAJ: NERASKIDIVA VEZA DVORCA I VINARSKOG UMIJEĆA

Jedino hrvatsko imanje na kojem su vinarstvo i dvorac zajedno rasli smjestilo se u prekrasnom krajoliku planine Učka. Iako ovo veličanstveno područje kroz povijest svjedoči raznolikim upotrebama, ono je oduvijek neraskidivo povezano s vinskim umijećem čija se praksa nastavlja i danas. Dvorac Belaj Winery utemeljila je obitelj Belaj prije 11 godina otkada sva vina dolaze isključivo od grožđa koje raste u okolnom povijesnom vinogradu.

Također, 2016. godine proizvodnja se u potpunosti vratila u hladne i prostrane podrume dvorca kako bi simbolički odali počast mjestu koje je s umjetnošću vinarstva zajedno raslo više od 5 stoljeća. Ovakva ljubav i predanost ne mogu proći nezapaženo pa nas ne čudi da su ih prepoznali i stručnjaci na mnogim međunarodnim natjecanjima na kojima vina s Dvorac Belaj etiketom uzastopce osvajaju zlatne medalje.

PODIJELI: