Carstvo vrhunske kapljice: izdvojili smo tri prelijepe vinarije na Pelješcu koje jednostavno morate posjetiti

Vinarije na Pelješcu koje morate posjetiti
piše Putni Kofer

Malo tko kroči na Pelješac, a da ne okusi barem kap tamošnjeg vina. Mnogi u to carstvo plavca malog dolaze upravo zbog toga, izbor je u tom pogledu doista velik, no je jedno se posebno ističe. Riječ je, naravno, o dingaču. Dugačka svega sedam kilometara, na južnim padinama Pelješca, riječ je o najmanjoj vinskoj regiji u Hrvatskoj zaštićenoj 1961. godine. Postup, prvi susjed Dingača, i kako mu znaju tepati “princ u sjeni dingača”, zaštićen je tri godine kasnije. Riječ je o izuzetno zahtjevnim položajima, trsovi rastu na nevjerojatnim strminama te su izloženi tzv. trostrukoj insolaciji – samoj svjetlosti sunca, a zatim i dodatnom odsjaju od mora i kamena. “Kad ideš tamo u berbu, bolje ti je skočiti sa zgrade”, govore za Like putovanja! neki od tamošnjih vinara. Naime, u tim vinogradima – zbog zahtjevnog terena – apsolutno sve se radi ručno, a najvažnije je pravilo: ako i padaš ne diraj trs! U svakom slučaju, ako se nađete na jugu Hrvatske, ove vinarije na Pelješcu nikako ne biste smjeli propustiti.

MATUŠKO JE JEDNA OD NAJPOZNATIJIH PELJEŠKIH, ALI I HRVATSKIH VINARIJA

Ova vinarija iz Potomja ispod zemlje skriva oko 1000 bačava i to u jednom od najvećih privatnih podruma Južne Dalmacije. Sama vinarija Matuško, ali i najstariji dio podruma, osnovani su 1998. godine, a do danas se njegova površina proširila na oko 2000 metara četvornih koje u uobičajenim okolnostima posjećuju horde ljubitelja vina. Naime, 2019. godine podrume je posjećivalo i do 10 autobusa izletnika dnevno. Devedeset posto proizvodnje vinarije čine, logično, crna vina, i to sorta plavac mali. U okolici svoje baze, Potomja, dobivaju i po kilograma grožđa po trsu, no dingač daje puno manje – svega 70 dekagrama.

“Sladovi su puno veći i vino je jače. Dingač ima minimalno 14 posto alkohola, a ide čak i do 16. To je vino koje uvijek čuvamo u bačvama i kojem treba par godina da dozre. Nikad se ne prodaje kao mlado vino”, objašnjava Marjana Tomić, zaposlenica vinarije koja se bavi prodajom i degustacijama. Obitelj Matuško u svojom vinskom carstvu proizvede godišnje između 250 i 400 tisuća litara vina, i to zahvaljujući vlastitom grožđu (100.000 trsova), ali i otkupu.

VINARIJA KORTA KATARINA: SPOJ NAJBOLJE SIROVINE, VRHUNSKE TEHNOLOGIJE I KREATIVNOST

Riječ je o imenu koje definitivno izlazi iz okvira Orebića, ali i Hrvatske, ako ništa drugo jer je njezin vlasnik s druge strane Atlantskog oceana. Naime, vinariju i vilu iznjedrio je američki bračni par iz Minnesote – Lee Anderson (američki građevinar koji je svojedobno bio na 167. mjestu Forbesove ljestvice najbogatijih ljudi na svijetu) i njegova supruga Penny. U hrvatska vina zaljubili su se 2001. godine dok su humanitarno pomagali u BiH. Kad su čuli da se posjed i zdanje iz 1920. godine kod Orebića prodaju, kupili su ga i započeli dugi proces renovacije koji je završen tek 2018. godine.

Kamo na izlet: Nekoliko dobrih razloga da posjetite Karlovac

Prvu godinu se zdanje iznajmljivalo kao vila za najviše 20 osoba i to po cijeni od 25.000 dolara za noć, a danas funkcionira kao boutique hotel (inače član prestižne udruge Relais & Châteaux). Cijena za sobu ili apartman i dalje je paprena – oko 2000 dolara po noći. Na samom posjedu nalazi se i vinarija izgrađena 2008. godine, u kojoj se proizvode vrhunska vina. Sve je u vertikali, objašnjava Goran Tanić, glavni sommelier vinarije Korta Katarina. “Proizvodnja kreće na terasi i sve ide na slobodan pad. Ništa ne ometa kvalitetu vina u smislu strojeva koji bi na njega utjecali toplinom ili dimom”. Osim osnovnih paketa degustacije, nude i ekstravagantnija gastroenološka iskustva – opcije kušanja vina uz pet ili pak devet sljedova hrane.

EDIVO: PODVODNA VINARIJA KOJA DVIJE GODINE POLAŽE BOCE VINA U JADRANSKO MORE

Ako tražite doista neobičnu bocu vina, ovo je adresa koja se mora naći na vašem itineraru. Vinarija Edivo poznata je, naime, po svjetskom originalu – Navis Mysteriumu (u prijevodu, brodska tajna), vinu odležanom na dnu mora. Originalno je i samo kušanje njihovih vina u wine baru u mjestu Drače. Riječ je o putovanju kroz tri okusa i boje – vino iz obične boce, vino iz boce iz mora i vino iz amfore u moru, ali i kroz cjenovne razrede (obična boca stoji 250 kuna, amfora 2100 kuna).

Jedan dan vam neće biti dovoljan: zašto se svi vraćaju na zelene brežuljke regije na sjeveru Hrvatske

U proizvodnji vina su već desetljećima, no revolucionarna ideja o kojoj su se raspisali najvažniji mediji svijeta, a njihovo vino dotaklo nepca najbogatijih ljudi na svijetu, primjerice Bill Gatesa, rodila se prije 11-ak godina. Ivo i Anto Šegović te Edi Bajurin krenuli su s eksperimentiranjem, koje je na kraju urodilo patentima i nevjerojatnim proizvodnim procesom. Dakle, nakon fermentacije i godine dana u bačvi, dio vina ide u more u običnim bocama (na dubinu od 50 metara), a dio se “pakira” u amfore koje se brtve posebnim silikonom i pastom. Sama vinarija trenutno ima sedam farmi amfora, a same lokacije istih su tajne, osim one na kojoj nude i mogućnost izletničkog zarona do amfora na dubinu od 15 metara.

Još uvijek razmišljate isplati li se posjetiti poluotok Pelješac?

Za poluotok Pelješac uistinu se može reći da ima sve. Jeste li za povijest i kulturu? Nema problema, tu su muzeji, stare utvrde, slikovite crkve i gradske jezgre. Zanimaju vas rajske plaže? Na Pelješcu ih je na pretek, možete ih istraživati mjesecima. Volite aktivni odmor? Mogućnosti za vodene sportove, vožnju biciklom i planinarenje na svakom su uglu. Ako smo vas zainteresirali, evo što sve posjetiti i doživjeti na Pelješcu, domovini pomoraca, maestrala, školjaka i vina!

PODIJELI: