Raj za hedoniste i ljubitelje vina: najljepše vinarije u Hrvatskoj koje morate posjetiti

Najljepše vinarije u Hrvatskoj
piše Ivan Fratrić

Iako i druga alkoholna pića imaju dugu i bogatu tradiciju, nijedno nije tako duboko povezano i isprepleteno s našom kulturom kao vino. Takav poseban odnos kojeg Hrvatska gaji prema vinu i ne čudi, budući da najstariji arheološki dokazi uzgoja grožđa i proizvodnje vina sežu još u doba kada su stari Grci vedrili i oblačili Sredozemljem. Iako je hrvatska vinska priča krenula na jadranskoj obali, kroz stoljeća je ta ljubav prema vinu proputovala cijelu Lijepu našu i pronašla svoje trajno utočiste u svakom njenom kutku. U koju god regiju ili županiju vas put nanese, sigurno ćete naići na bogatu povijest proizvodnje vina na tom području, kao i njegovu sveprisutnost u kulturnoj baštini, ali i popularnoj kulturi. Dobro vino nužno prati i dobra pozadinska priča, a neizostavan dio te priče svakako su i vinarije koje svojim posebnim ambijentom pružaju dodatan užitak svojim posjetiteljima da, uz samu atmosferu, osjete i gostoprimstvo marljivih vinara čija ljubav prema obroncima, trsovima i grožđu prelazi i u onostrano. Upoznajte najljepše vinarije u Hrvatskoj!

DVORAC BELAJ, ISTRA

Smješteno u impozantnom podnožju Učke, prekrasno imanje Belaj višestoljetni je kompleks koji se sastoji od dvorca koji je izgrađen još davne 1575., dva aneksa te od vinograda koji oduzima dah. Tijekom povijesti ovo je imanje imalo značajnu važnost za cijelo područje istočne Istre, a ono što se nikad nije mijenjalo je tradicija izrade vrhunskih vina. Budući da se grožđe uzgaja isključivo u vinogradima oko dvorca te se u njemu vrši i sama prerada, dvorac Belaj je jedno od rijetkih mjesta u Hrvatskoj koje ispunjava sve uvjete da ga se s punim pravom zove Château.

Osim vrhunskih vina, imanje nudi i organizaciju evenata pa tako možete organizirati i vjenčanje iz snova u kojem s jedne strane imate pogled na nepregledno zelenilo povijesnih vinograda, a s druge strane dvorac i imanje koje će vas oduševiti i teleportirati u neko drugo vrijeme.

Iskoristite lijepo vrijeme i krenite na izlet u Rastoke, skriveni raj na zemlji u kojem žive vile

VINARIJA KRAJANČIĆ, KORČULA

Nimalo ne iznenađuje da se na jednom od naših najljepših otoka nalazi i jedna od najljepših vinarija. Vina koja se proizvode kod Krajančića prožeta su bogatom poviješću, a sama netaknuta ljepota otoka utkana je u njihov identitet. S terase imanja puca prekrasan pogled na pučinu koji vas nikako neće ostaviti ravnodušnim, kao i široki asortiman vina koje Krajančić ima u svojoj ponudi.

Najistaknutiji je svakako Pošip, autohtona korčulanska sorta bijelog vina koje je jedno od rijetkih čija se izvornost, odnosno vrijeme i mjesto pronalaska mogu točno utvrditi. Ako vas put nanese na ovaj magični hrvatski otok, prepustite se osjetilima, duboko udahnite svježi i mirisni mediteranski zrak, upoznajte Korčulu i nagradite svoje nepce vrhunskim vinom iz jedne od najljepših otočkih vinarija koje naša obala može ponuditi.   

VINARIJA SAINTS HILLS, PELJEŠAC

Smještena u prekrasnom okruženju Pelješca, jedina stvar koja se može mjeriti s ljepotom vinarije i poluotoka na kojem se nalazi je inspirativna obiteljska priča koja stoji iza svega. Smjestivši se u malenom zaseoku imena Oskorušno u staroj kamenoj kući, obitelj Tolj pronašla je svoju od milja nazvanu ‘’Vinariu’’ i u njoj već dugi niz godina vrši potragu za enološkim savršenstvom. Kako bi sačuvali staro i tradicionalno ruho, nisu htjeli previše zadirati u njeni netaknuti kameni eksterijer.

Šetnja oko dvorca, jahanje, bicikliranje, posjet vinarijama i ručak s pogledom na prirodu: donosimo genijalan plan za vikend izlet u Jastrebarsko

Ono što su Toljevi još htjeli sačuvati je ta isprepletenost ljubavi prema vinu i ljubavi prema obitelji te su upravo iz tog razloga svoje predivne zelene vinograde nazvali po svojoj djeci. Nađete li se kojim slučajem u čarobnom pelješkom okruženju u kojem biste se osjećali kao da je vrijeme stalo, nikako ne propustite posjetiti i neku vinariju, posebice Saints Hills.

VINARIJA GALIĆ, SLAVONIJA

Kontinentalni krajevi Hrvatske također pišu svoje prekrasne vinske priče te postaju itekako prisutni u međunarodnim okvirima kao popularne vinske destinacije, a vinarija koja tome doprinosi svakako je i ‘’boutique’’ vinarija Galić. Arhitektonski vrlo moderna i impozantnog izgleda, ovu konstrukciju nerijetko nazivaju i svemirskim brodom kutjevačkog kraja jer jednom kad ju ugledate, nećete moći skinuti pogled s nje.

No, ona je samo dio nove turističke priče koja se razvija u tom kraju, budući da se u njenoj neposrednoj blizini nalaze i druge poznate i perspektivne vinarije poput Krauthakera i drugih. Ono što svakako uveseljava je što Galić ne planira od svoje vinarije raditi masovnu proizvodnju, već će se orijentirati isključivo na kvalitetu kapljice koju proizvodi, dok će svoj potencijal za širenjem usmjeriti prema povećavanju smještajnih kapaciteta i šire turističke ponude. 

Grad festivala, zabave, sporta, UNESCO zaštićene baštine... Nekoliko dobrih razloga zašto ovog proljeća morate posjetiti Šibenik

VINARIJA KORAK, SREDIŠNJA HRVATSKA

U blizini grada Jastrebarskog na obroncima Plešivice, s koje pogled u svim smjerovima puca na nepregledno zelenilo vinograda, obronaka i šuma, smjestila se jedna od najpoznatijih i najljepših vinarija Zagrebačke županije. Vinska tradicija u obitelji Korak prožeta je kroz nekoliko naraštaja, a njene nove generacije trude se održati autohtoni način proizvodnje vina koji su njihovi pradjedovi njegovali u svoje vrijeme. Svaka serija vina ima svoju priču, a kvaliteta je prva i zadnja misao vodilja, što pridonosi stvaranju nevjerojatnih enoloških doživljaja.

Iako je relativno nedavno izgrađena, sa svojim modernim izgledom savršeno se uklapa u svoje prirodno okruženje, a novo zdanje sagrađeno je upravo na mjestu gdje se nalazila stara obiteljska kuća. Osim vinarije, unutar samog zdanja nalazi se i restoran i konferencijska dvorana, zbog čega ova vinarija doprinosi i turističkom potencijalu Plešivičkog kraja.

PODIJELI: