IZ PRVE RUKE
Preporuke
Vlaho se nakon studija vratio na rodni otok s velikim snovima i pokrenuo uspješnu, inspirativnu i mirisnu obiteljsku proizvodnju: “Naš med obožavaju i sportaši i filmske zvijezde”
Zamislite idiličan godišnji odmor: nalazite se na Korčuli, sunčeve zrake griju vašu preplanulu kožu, topli povjetarac donosi mirise mediteranskog bilja, a plažom odjekuju zvukovi valova koji lagano zapljuskuju obalu. I dok bezbrižno uživate u tim čarima ljeta, u pozadini se odvija jedna zaista fascinantna priča. Ona o marljivim pčelama i obitelji Komparak, koja svojim trudom i strašću doprinosi jedinstvenom doživljaju ovog predivnog hrvatskog otoka. Naravno, nismo mogli odoljeti da posjetimo ovu inspirativnu obitelj, čija priča svjedoči o ljepoti i upornosti života na otoku. Unatoč ponekad izazovnim uvjetima, oni su pravi dokaz da se s ljubavlju prema onome što radiš i velikom predanošću može postići doista izvanredan uspjeh.
IAKO NJIHOV PUT NIJE BIO LAGAN, DANAS JE OPG KOMPARAK JEDAN OD NAJVEĆIH PROIZVOĐAČA MEDA U OVOM DIJELU HRVATSKE
Priča o OPG-u Komparak je priča o inovaciji, predanosti i nevjerojatnom uspjehu. Vlaho Komparak, vođa ove obiteljske farme, primjer je kako strast i trud mogu transformirati genijalne ideje u stvarnost. Iako je danas poznat kao jedan od vodećih proizvođača na Jadranu, njegov put nije bio nimalo jednostavan ni predvidiv.
Tijekom studija na Agronomskom fakultetu, Vlaho je svakodnevno bio uronjen u predavanja i praktične kolegije koji su obuhvaćali sve aspekte poljoprivrede i proizvodnje hrane. Inspiriran znanjima stečenim tijekom studija, odlučio je primijeniti naučeno u praksi. Njegova strast prema pčelarstvu i proizvodnji meda, koja je započela kao jednostavan studentski eksperiment, naišla je na skeptičan stav iskusnih proizvođača, koji su njegovu ideju smatrali pomalo naivnom. Ipak, odlučnost, ustrajnost i čvrsta volja pokazali su se ključnima u njegovom uspjehu.
Vlahova priča započela je skromno, s nekoliko košnica i velikim snovima. Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Komparak postupno je izraslo u jednu od najvažnijih pčelarskih farmi u ovom dijelu Hrvatske. Danas Vlaho proizvodi niz vrhunskih proizvoda – od meda, maslinovog ulja i džemova do džina – koji su stekli prepoznatljivost i ugled širom Jadrana. Prilikom našeg posjeta otoku, imali smo privilegiju kušati svaki od tih proizvoda, i možemo potvrditi izvanrednu kvalitetu svakog od njih.
U SVAKI SU PROIZVOD UTKANI LJUBAV, PAŽNJA I PRIRODNA BOGATSTVA KORČULE
Jedan od najistaknutijih proizvoda OPG-a Komparak zasigurno je njihova raznolika linija medova, od kojih svaki nosi svoju jedinstvenu priču i karakteristike. Tu je šumski med od hrasta crnike, poznat po svojim blagodatima za želučane tegobe, kao i najprodavaniji med od mandarine, omiljen među djecom zbog svoje nježne i blage arome. Med od drače, cijenjen zbog pozitivnog učinka na krvnu sliku, med od planike, koji pomaže u snižavanju krvnog tlaka i pogodan je za dijabetičare, te aromatični med od kadulje i med od vrijesa, koji olakšava tegobe dišnih puteva, zaokružuju ovu iznimnu kolekciju.
Iako svaki med ima svoju specifičnu “publiku” i namjenu, zajedničko im je jedno – u svaki je utkano obilje ljubavi i pažnje, a svi oni odražavaju prirodna bogatstva Korčule.
“ZABORAVITE SVE PRIČE O PČELINJEM RAJU. TO JE JEDNA STROGA ŽENSKA DIKTATURA”
Dok smo uživali u kušanju raznolikih vrsta meda, Vlaho nas je zabavljao svojim duhovitim opisima pčelinjeg društva. “Znate,” započeo je, “u svakoj košnici postoje tri vrste pčela: ženska matica, trutovi i radilice. Ali, vjerujte mi, unutra nema nikakve idile. Zaboravite sve romantične priče o pčelinjem raju i idealnom društvu. To je stroga ženska diktatura!” Njegovi živopisni opisi i zarazni humor dodatno su obogatili naše iskustvo, dok smo sa svakim zalogajem sve više cijenili složenost i trud uložen u svaki proizvod.
Vlaho je svojim slikovitim opisima uspio dočarati stvarnost života u košnici, te nam je otkrio intrigantnu, ali i surovu prirodu ovog minijaturnog društva. “Maticu možete zamisliti kao apsolutnog diktatora. U svijetu kukaca, ona živi gotovo vječno – čak šest do sedam godina – i sve se vrti oko nje. Dok radilice neumorno rade, njezina jedina briga su jajašca. Naravno, mladost je ključna, pa maticu često mijenjamo kako bismo osigurali maksimalnu produktivnost u košnici.
Trutovi, s druge strane, imaju vrlo kratko vrijeme slave. Žive samo u proljeće, dok ima hrane, a kad sezona završi, radilice ih doslovno izbacuju iz košnice, osuđujući ih na smrt od gladi. Dakle, ako mislite da je pčelinji svijet bajka, razmislite još jednom!” Vlaho je, uz osmijeh, dodao: “Dok radilice neumorno rade, matica je ta koja vlada. Kada ostari, napušta košnicu zajedno s rojem, a nova matica, nakon što obavi svoje ‘kraljičino vjenčanje’ s trutovima, preuzima sve njezine dužnosti.”
KUŠALI SMO PIKANTNO MASLINOVO ULJE IZ EKOLOŠKE PROIZVODNJE I DŽEMOVE ČIJI SE OKUS PAMTI
Nakon meda, na red su došli džemovi, a naši su okusni pupoljci uživali u eksploziji okusa džema od gorke naranče i džema od suhe smokve. “Imam tu sreću da se svi moji proizvodi rasprodaju, pa mogu biti potpuno iskren: ovaj proizvod ne volim. Da budem iskren, ne mogu smisliti džem od gorke naranče! Ali, ne biste vjerovali koliko ga Englezi obožavaju,” priznao je Vlaho s osmijehom.
Kušali smo i džem od suhe smokve, za koji Vlaho ističe da je savršen u kombinaciji s ovčjim sirevima. Uz to, velikodušno je podijelio svoje “otkriće ljeta” – kombiniranje šest različitih vrsta meda s raznim sirevima. “Svaki sir dobije eksponencijalno više okusa,” objašnjava Vlaho, dodajući još jedan sloj sofisticiranosti ovom gurmanskom doživljaju.
Nakon džemova, došao je red na maslinovo ulje, proizvod u potpunosti iz ekološke proizvodnje. Dominiraju oblica i lastovka, autohtone vrste maslina s otoka Korčule. “Ako niste navikli na jača i pikantnija ulja, ovo bi vam moglo biti zanimljivo,” napomenuo je Vlaho. I zaista, svaka kap ovog ulja nosi priču o ekološkoj predanosti i dubokoj ljubavi prema tradiciji, ostavljajući dojam autentičnosti i posvećenosti svakom detalju.
IZA SVAKOG USPJEŠNOG MUŠKARCA STOJI SNAŽNA ŽENA S DOBRIM IDEJAMA: KAKO JE ZAPOČELA PRIČA O TRUT DŽINU?
Godinu 2020. svi će pamtiti kao vrijeme kada je svijet stao zbog pandemije, no za OPG Komparak, to je bila godina u kojoj je priroda pokazala svoju surovu stranu. Kasni proljetni mraz i iznenadni snijeg u svibnju uništili su cvjetove, rezultirajući katastrofalnom nultom berbom meda. Za pčelare, to je bio pravi udarac. “Doslovno smo ostali bez grama meda,” prisjeća se Vlaho. No, iz te teške situacije rodila se ključna spoznaja: “Nikad više neću dopustiti da nas jedna godina ostavi na nuli,” odlučio je.
Ta misao postala je vodilja za nove planove i inovacije. Prije nego što su se upustili u proizvodnju džina, OPG Komparak bio je poznat po prodaji kora od limuna i gorke naranče velikim destilerijama. No, kao što to često biva, iza svakog uspješnog muškarca stoji snažna žena s vizijom. U ključnom trenutku, gospođa Komparak postavila je presudno pitanje: “Zašto bismo samo prodavali sirovine, kad možemo proizvoditi vlastiti džin?”
Odluka je donesena, a prvi korak bio je kupnja male destilerije. Džin je u početku bio zamišljen kao eksperiment, no ubrzo se pokazalo da je ta odluka bila itekako ispravna. Danas OPG Komparak posjeduje veliku destileriju koja može proizvesti do 500 bočica džina dnevno, no unatoč proširenju kapaciteta, proces proizvodnje ostao je gotovo nepromijenjen od samih početaka.
TRUT Signature, prvi džin koji je Vlaho kreirao, odražava njegovu strast za čistim okusima i jednostavnošću. S druge strane, TRUT Minty Breeze, savršena kombinacija limuna i mente, osmišljen je za one koji uživaju u osvježavajućim koktelima i džin toniku. Dok nam je svaki novi gutljaj džina donosio osmijeh na lice, saznali smo da su glavni sastojci ovih vrhunskih pića borovica, kora gorke naranče i, naravno, neizostavni med.
TKO JE SVJETSKI POPULARAN TENISAČ KOJI JE POJEO POLA STAKLENKE MEDA PRILIKOM POSJETA?
Uz pikantno ulje koje smo ranije spomenuli, saznali smo još jednu zanimljivu “pikanteriju”. OPG Komparak redovito posjećuju svjetski poznati sportaši i američke zvijezde. Iako je Vlaho ostao diskretan u vezi s njihovim identitetima, otkrio nam je ipak jedan detalj: prilikom posjeta, popularni tenisač pojeo je pola staklenke meda u jednom dahu. Budući da fotografija vrijedi više od tisuću riječi, prilažemo jednu u nastavku – nakon koje su daljnja objašnjenja suvišna.
NOVI CILJ – IZGRADNJA VELIKE DESTILERIJE
S obzirom na dosadašnji uspjeh, Vlaho nema namjeru stati. Njegovi planovi za budućnost uključuju izgradnju veće destilerije koja će dodatno unaprijediti proizvodne kapacitete i omogućiti širu distribuciju njegovih proizvoda. Iako su resursi i radna snaga ograničeni, Vlaho je uspio okupiti mlade i motivirane radnike koji dijele njegovu strast za proizvodnjom. Osim toga, OPG Komparak planira proširiti svoj asortiman na nova tržišta. S obzirom na rastući interes za njihove medove i džinove, Vlaho prepoznaje veliku priliku za daljnji rast i razvoj. I vjeruje da je ovo tek početak priče o uspjehu.
SAMO PRATITE PČELE – ONE ĆE VAS ODVESTI DO OVE PREDIVNE KUŠAONICE
Sljedeći put kada posjetite Korčulu, zaputite se dva kilometra jugoistočno od centra. Tamo, u blizini 300 godina starog drvoreda čempresa, koji svojim sjenama prekriva 102 stube koje vode prema Glavici Svetog Antuna, smjestila se Komparak kušaonica. Uđite i uronite u svijet slatkih okusa, gdje se strast susreće s inovacijom, a svaki proizvod priča priču o bogatstvu i ljepoti ovog prekrasnog otoka. Ili, jednostavno isključite GPS i pratite pčele – one će vas sigurno dovesti do ovog očaravajućeg mjesta.
LOKALNA PROIZVODNJA I MALE FAKTURE POSTALE SU “ZAŠTITNI ZNAK” OTOKA
U radijusu od samo 50 kilometara, Korčula danas broji čak 46 različitih kušaonica, a taj broj neprestano raste iz godine u godinu. Ovaj impresivan porast svjedoči o sve većem interesu posjetitelja za lokalne proizvode i otočne specijalitete, čime se Korčula sve više etablira kao vrhunska destinacija za gurmane i ljubitelje autohtonih delicija. Održivi razvoj, uz snažnu podršku lokalnim proizvođačima, ključan je za očuvanje kulturne i prirodne baštine otoka. A na Korčuli to, očito, jako dobro znaju! Za pregled brošure koja detaljno prikazuje sve kušaonice na otoku posjetite stranice TZ Korčule.