Grad koji nam se uvukao pod kožu! Posjetili smo Šibenik i izdvojili nekoliko genijalnih razloga zbog kojih se isplati otputovati – što prije

Što raditi i doživjeti u Šibeniku i njegovoj okolici
piše Antonio Ivičević

Posebnost neke destinacije nije samo u njezinom izgledu i bogatoj povijesti, već i u onom što ona izaziva u nama kada je posjetimo. Postoje mjesta koja su idealna za promatranje mora i uživanje u prirodi, neka druga su savršena za rekreativno bavljenje sportom i aktivnosti na otvorenom, dok na trećima uživamo u tradicionalnim jelima, okusima i mirisima nekih prošlih vremena. Upravo sve to doživjeli smo u Krešimirovom gradu koji nam se uvukao pod kožu zbog svoje opuštajuće vibre i radosti koju ćete osjetiti na svakom koraku i pri svakom udisaju. Od vođenih tura koje pričaju najljepše priče o hrani i piću, starih dalmatinskih konoba, vožnje biciklima i ferate pa sve do izleta u jedan od najljepših nacionalnih parkova u Hrvatskoj, evo što sve morate raditi (i doživjeti) u Šibeniku i njegovoj okolici!

OD SOLI DO KATEDRALE: VOĐENA TURA „PRIČE IZ ŠIBENSKE KUŽINE” OTKRIT ĆE VAM SVE TAJNE IZ ZLATNOG DOBA KREŠIMIROVOG GRADA

Udruga turističkih vodiča Mihovil Šibenik stalno nešto kuha, osmišljava i turistima nudi razgledavanje grada uz mnoge zanimljive priče, a posljednji specijalitet iz njihove vesele radionice je tura pod nazivom „Priče iz šibenske kužine”. Na suncem okupanoj rivi dočekala nas je članica udruge Sandra Grgas i provela kroz različita razdoblja, otkrivajući crtice iz bogate gastro-baštine grada i mediteranske prehrane koja je upisana na UNESCO-vu listu Svjetske nematerijalne baštine. Odmah na početku Sandra nam objašnjava da je hrana za Šibenčane puno više od zadovoljenja osjećaja gladi, ona je izvor života, simbol okupljanja i druženja, a u konobama se sklapaju prijateljstva, ljubavi i najbolji poslovi.

Ulaskom u staru gradsku jezgru nadziru se krovovi impresivne katedrale sv. Jakova koja je napravljena zahvaljujući soli. Pod Mletačkom Republikom proizvodnja soli dovela je do naglog razvoja grada, bilo je to prvo „zlatno doba” Šibenika pa je tadašnja crkva postala premalena za sve ljude koji su naseljavali ovaj kraj. Zahvaljujući soli, ulju, višnjama i bademima stanovnici su izgradili ovu impozantnu građevinu, koja i danas služi kao pravi primjer zajedništva i brisanja razlika između pučana i plemića.

Neobična priča o nekad najelitnijem bordelu u Rijeci: U La Grotti su se zabavljali pomorci, vojnici i kapetani, a sobe su imale rupe u zidu i naplaćivalo se gledanje

ŠETNJU NASTAVLJAMO DO PRVE DALMATINSKE SLASTIČARNE I NEOBIČNE KAVANE U KOJOJ GLAVNU RIJEČ VODE UMIROVLJENICI

Nedaleko od katedrale nalaze se i nekadašnja prva dalmatinska slastičarnica Stevo Mandić iz 1921. godine i kavana Medulić, kultno mjesto okupljanja neženja koji su, uz prvu jutarnju kavicu, u najboljim odijelima i elegantnim šeširima komentirali političke događaje, životne nedaće, susjede, žene, prijatelje… Iako je danas ovaj lokal pretvoren u restoran, skupina zafrkantski nastrojenih umirovljenika zauzela je svoje promatračke pozicije i dočekala nas na terasi, i baš kao nekada oživjeli su onaj stari šušur i sjaj šibenskih ulica iz prošlog stoljeća.

Lagano koračamo kroz Kalelargu koja vodi sve do Masne ulice u kojoj su godinama vladale žene. Saznajemo što su nekad bili prometni znakovi u Šibeniku, kuda se hodalo, kako je nekada po 500-600 trgovaca dolazilo iz Zagore i donosilo kožu, meso i žito, što se i kako jelo, a da ne ostane sve na priči, za kraj smo se počastili tradicionalnom marendom, obrokom koji se nudi između doručka i ručka, u kultnom marendaškom gnijezdu logičnog imena – Marenda. Njihovi aduti su svinjska oglavina, buncek narezan na sitne komadiće, pašta fažol i sitna frigana riba. Za mnoge je ova kultna konoba duša grada, a uz frišku spizu, kockaste stolnjake i pitarić svića – doživjet ćete onaj pravi puls šibenskog srca.

BIKE AND WINE: JEDINSTVENA TURA KOJA POVEZUJE NEZABORAVNE KRAJOLIKE, BICIKLIRANJE NA SVJEŽEM ZRAKU I KUŠANJE VRHUNSKIH VINA

Nakon zasitne marende, odlučili smo iskoristiti sunčan i topao proljetni dan te višak unesenih kalorija potrošiti na „Bike and wine” turi zbog koje je Šibenik nježno ušao pod kožu i izazvao potpuno oduševljenje. Malo adrenalina, vožnja uz more, vinograde, maslinike i gromoglasan smijeh koji odzvanja pod kacigom dok jurite kroz obalu i poljske puteve, samo je dio doživljaja uz koje nas je pratio Dean Batak, vodič i fotograf koji je nakon 20 godina dugog života u Pragu odlučio svoje ideje i snove ostvariti u svom rodnom Šibeniku.

Volite kulturu? Ovi gradovi proglašeni su najboljima u Europi za sve ljubitelje muzeja, povijesti i umjetnosti

Na putu dugom 32 kilometra, na trenutke smo bili zahvalni što vozimo električni bicikl jer je uspon na pojedinim dijelovima i brdovitim terenima s makadamskom podlogom bio malo zahtjevniji, no fantastični pogledi na grad Šibenika, kanal sv. Ante i arhipelag s brojnim otocima bili su kao zaslužena nagrada za prijeđenu rutu i svaku prolivenu kap znoja. Uz lijepu vijugavu cestu koja vodi kroz borovu šumu dolazimo do morskog tunela kojeg su Šibenčani nazvali „Hitlerove oči”. Ovaj prostor dug nekoliko stotina metara neodoljivo podsjeća na atmosferu iz filmova o Jamesu Bondu, a nedaleko od njega upoznajemo Tvrđavu sv. Nikole, fascinantnu građevinu zbog koje Šibenik nikada nije napadnut s morske strane.

NJIHOVA VINA OSVAJAJU DECANTEROVE ZLATNE MEDALJE, A ŠARMANTNI HOTEL UZ ŠIBENSKU RIVU ODMORIT ĆE VAM I DUŠU I TIJELO

Na putu prema vinariji Testament, svjedokom bogate vinske prošlosti šibenskog kraja, vozili smo se kroz hotelsko naselje Amadria Park, među zaseocima, vrtovima i maslinicima uz pokoje stado ovaca. Vino se ovdje proizvodi već dvije tisuće godina o čemu svjedoče testamenti iz davnih vremena, neki čak i iz doba starog Rima. Pošip, Debit, Maraština, Tribidrag, Plavac mali, Babić – njihove kapljice osvajaju zlatne medalje i preporuke na Decanteru, prestižnom svjetskom vinskom natjecanju.

Uz čašicu, dvije i uz pokoji dalmatinski zalogajčić sa strane, naravno da se radi o pršutu i siru, sumrak je najavljivao povratak u staru gradsku jezgru i noćenje u šarmantnom hotelu Armerun. Ovo prekrasno zdanje koje je zapravo obnovljeni dominikanski samostan iz 17. stoljeća smješteno je na šibenskoj rivi. Njihove sobe su uređene u modernom retro stilu i podsjećaju na neka minula vremena, a u hodnicima se ističu razni artefakti iz povijesti grada. Imaju najbolji doručak u Dalmaciji, prekrasni interijer u kojem ćete zaista htjeti boraviti satima, a iz većine soba puca pogled na more, ali i zalazak sunca. Bez obzira na današnji umor, ovo je mjesto na kojem ćemo se lako opustiti i mirno utonuti u san.

FERATA ČIKOLA: SAVRŠEN IZLET ZA ADRENALINSKO UŽIVANJE U PRIRODNIM LJEPOTAMA

Nakon buđenja s umirujućim pogledom na more i savršenog omleta s paškim sirom, vrijeme je da se otkucaji srca malo ubrzaju jer krećemo na feratu! Feratu? Via ferrata je talijanski izraz za zaštićenu stazu za penjanje i pješačenje koja je osigurana sajlama i klinovima, a put je to koji prolazi do teže dostupnih i nerijetko najljepših dijelova prirode. Jedna od njih, ona u kanjonu Čikole, posljednjih je mjeseci preplavila društvene mreže, što zbog nevjerojatnog adrenalinskog osjećaja koji te prati cijelom stazom, ali i zbog fascinantnog toka rijeke Čikole koja je tisućama godina snagom vode dubila uzak procjep u stijenama dalmatinskog krša.

Samo dvadesetak minuta vožnje od Šibenika dolazimo do zaseoka Bašići u blizini Drniša. Dočekala nas je Antonija iz agencije Šibenik Outdoor Adventure uz čiju pomoć i vođenje smo upoznali sve skrivene tajne ovog čarobnog kanjona. Uz lagani hod i povremeno zaustavljanje, ferata se može prijeći za 2 do 3 sata, prvi je dio najteži zbog dosta izloženih kamenih ploča s plitkim gazištima, no onaj tko ga svlada – uživat će u nevjerojatnim vidicima, uskim prirodnim tunelima, neobičnim stijenama koje se protežu kroz cijeli kanjon, ali i osjetiti zahvalnost i poštovanje prema prirodi prilikom svakog udisaja.

Za kretanje feratom neophodno je nošenje kacige, penjačkog pojasa i kompleta za samoosiguranje, na nogama možete imati tenisice ili gojzerice, a preporučuje se minimalna razina kondicije. Dobro je znati da rijeka Čikola nema stalni tok pa se zimi i u proljeće nakon jakih kiša pretvara u divlju bujicu, potom u mirnu oazu, a onda u ljeto gotovo potpuno presuši. Bez obzira na koji Celzijev stupanj viška u kanjonu, nismo požalili ni sekunde jer uz mir, tišinu i prirodu, ovu bi aktivnost svatko trebao iskusiti!

KRKA – NACIONALNI PARK KOJI ĆE PROBUDITI PRAVOG PUSTOLOVA U VAMA

Razina adrenalina ostatak dana bila je povišena, a energija kojom nas je ferata napunila još uvijek nije splasnula. Prije povratka u Zagreb odlučili smo posjetiti Nacionalni park Krka, jednu od najljepših prirodnih atrakcija u Hrvatskoj koja obiluje zapanjujućim mjestima, kulturno-povijesnim spomenicima, pješačkim i biciklističkim stazama, slapovima, brazdama i polušpiljama… I kakva paleta iznenađenja odmah na početku! U malenoj kuli iznad Krke je rođen Petar Svačić, slavni hrvatski kralj koji je vladao od 1093. do 1097. godine, uz sami tok rijeke domaće stanovništvo i danas živi i obrađuje zemlju, stari mlinovi rade na principu drobilice, na ulazu nedaleko od Roškog slapa tradicionalne konobe u dalmatinskom ambijentu, pršut, sir, maleni slapovi, priče o vilama, nesretnim mladencima, tužnom ocu…

Ukrcali smo se na brod i krenuli prema Visovcu, malenom otočiću sa samostanom koji već na prvi pogled ne izgleda kao još jedan običan otok. Na njemu žive i rade franjevaci koji se brinu za prekrasno uređenje veličanstvenih vrtova i zelenih površina, uspješno uzgajaju nekoliko stabala banana i čuvaju bogatu kolekciju koja se nalazi u Samostanskom muzeju. Ovdje ćete pronaći jednu od prvih tiskanih knjiga na svijetu, sablju Vuka Mandušića, ferman turskoga cara Murata i druga sakralna blaga, ali i 195 biljnih vrsta kao i životinje poput paunova i kornjača.

Iako je područje Nacionalnog parka Krka najpoznatije po slapovima Skradinskog buka, niz pješačkih i biciklističkih staza te rustikalnih restorana nedaleko od Roškog slapa pružit će vam intenzivniji doživljaj prirode. Ovo je uistinu savršeno mjesto za jednodnevni izlet jer može ponuditi toliko raznolikosti kada su u pitanju priroda, gastronomija, životinje i povijest. Budite spremni uroniti u smireno ozračje Krke, Šibenika i njegove okolice, malo umoriti tijelo, ali i odmoriti duh. Puno avantura i izazova u dva dana, iskustvo koje ćemo dugo, dugo pamtiti!

PODIJELI: